Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Dünya
 

Üçüncü dünya ülkesi ne demek?

Üçüncü dünya ülkesi ne demek?
 

Üçüncü Dünya Ülkesi kavramı ilk olarak Fransız antropolog ve tarihçi Alfred Sauvy tarafından 1952 yılında ortaya atıldı. Bu kavram, günümüzdeki anlamına kavuşmadan önce Sauvy tarafından devrim öncesi Fransa’sında Ruhban Sınıfı-Asiller ve Köylüler şeklindeki özetlenebilecek üçlü yapının üçüncü ayağı olan Köylülerle, günümüzün sanayileşememiş ülkeleri arasında bir analoji kurmak için kullanılmıştı.

Daha sonraları ise üçüncü dünya ülkesi kavramı, gelişmiş ülkeler-komünist ülkeler ve diğerleri olarak adlandırılabilecek bir sacayağının üçüncü kısmı, yani diğer az gelişmiş ülkeler için kullanılmaya başlandı.

·         1. Dünya ülkeleri: ABD ve müttefikleri (Batı Bloku)

·         2. Dünya ülkeleri: Sovyetler Birliği ve müttefikleri (Doğu Bloku)

·         3. Dünya ülkeleri: Tarafsız ülkeler (Bağlantısızlar Hareketi)

 

İnternetteki bilgi böyle ama bugün üçüncü dünya ülkesi kavramı bu anlamda kullanılmıyor. Çünkü ABD ve müttefikleri(Batı Bloğu) tamam da Doğu Bloğu kalktı. Artı bağlantısızlığın anlamı kalmadı, bu yüzden dünyada bağlantısız ülke kalmadı. Her ülke şimdi menfaatleri doğrultusunda bir tarafı (bloğu, gurubu, paktı,  G-20, 7’ler, Opek vs) tutuyor, destekliyor.

O günlerin anlamlı deyimi (üçüncü dünya ülkesi=tarafsız ülkeler/bağlantısızlar hareketi) gitti bugün 3. Dünya ülkesi deyince geri kalmış, gelişmemiş ülke kastediliyor. Bu yüzden de hiçbir ülke 3. Dünya ülkesi olarak anılmak istemiyor. Bazı çevreler Türkiye’ye 3. Dünya ülkesi diyorlar ve bu yakıştırma bize rahatsızlık veriyor.

Bu kavramın bu anlamda kullanılması fakir ve gelişmemiş ülkelere haksızlık. Senin imkânların var gelişiyorsun, adamın hiçbir şeyi yok napsın. BM’nin ve diğer uluslararası itibar kuruluşlarının ülkeleri rencide eden bu ifadeyi yasaklaması lazım. Ya da fakir değil de terörist, uyumsuz vs (Kuzey Kore örneğin) ülkeler için kullanılsın!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..