Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Ufuk Uras'ın Mutsuzluğu

Ufuk Uras'ın Mutsuzluğu
 

Ufuk URAS


DTP’nin kapatılmasının hemen ardından yaşanan hızlı süreçte DTP’lilere “taziye” ziyaretine giden çok az isim oldu.

CHP’den bir milletvekili ikili ilişkileri çerçevesinde kapatılan DTP’nin eski eşbaşkanı Ahmet Türk’le görüşürken bu görüşmeden çok kısa bir süre sonra DTP kontenjanından meclise giren eski ÖDP genel başkanı Ufuk Uras Ahmet Türk’le görüşmüştü.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin genel görüşü ile kendi görüşleri arasında ciddi mesafe oluşan Ufuk Uras partiden istifa etmek zorunda kalmıştı.

***

DTP’nin %10’luk seçim barajı sebebiyle bölgesel adaylarla girdiği genel seçimlerde, DTP tabanının oyları ile İstanbul milletvekili olarak meclise giren Ufuk Uras’ın “boynunun borcunu” ödemek üzere Ahmet Türk’le görüştüğü iddiaları ortaya çıkınca, Uras “DTP’nin tekrar grup kurması için elimden geleni yaparım” demişti.

Demokratik Toplum Partisi milletvekillerinden Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşünce mecliste DTP’den artakalan milletvekili sayısı 19’a düşmüş; bu da grup kurabilmek için en az 20 milletvekili olma koşulu için yeterli olamamıştı.

Meclis içinde oluşturulan senaryolardan ilki bu 19 milletvekilinin tamamının istifa edip bir ara seçime gidilmesine zemin oluşturabilecekleriydi.

Ancak milletvekillerinin istifaları meclisin salt çoğunluğunun elinde olunca “bu iş AKP’den geri döner” inancı oluştu.

Kapatılan DTP yerine 2008 yılında kurulan Barış ve Demokrasi Partisi’nden davet alan eski DTP’liler bu partiye geçme kararı alınca bu kez Uras kilit bir role büründü.

Sine-i millet kararından vazgeçen Ahmet Türk “demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz” derken adresi Barış ve Demokrasi Partisi olarak beyan etti.

19 milletvekili ile TBMM çatısı altında grup kuramayacak olan parti doğal olarak Ufuk Uras ile yakınlaşmak zorunda. Fakat bu iş çok da zor olacak gibi görünmüyor keza Ufuk Uras en başından beri böyle bir davet gelirse bu işin içerisinde olurum diyerek baştan tavrını ortaya koymuştu.

Atalay ile Uras’ın Diyaloğu

TBMM sıralarında yalnız başına oturan Bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın halini gören İçişleri Bakanı Beşir Atalay Ufuk Uras’ın yanına giderek demokratik anlamda bir ayıp olduğunu belirterek bundan sonraki süreçte bu ayıbın örtülmesi gerektiğini vurgulamış.

Ufuk Uras’ın tüm meclisten ayrı bir köşede yapayalnız bir biçimde oturması demokrasiye ne kadar zarar verir bilinmez ancak bundan sonraki süreçte mecliste parti kapatmayı zorlaştıracak yeni bir anayasa çalışmasına acilen başlanması gerektiği aşikar.

Olay Uras’ın yalnızlığı ve mutsuzluğundan ziyade bu ülkenin daha sağlam temeller üzerine basacağı günleri görmek bence…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..