Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Sinema
 

Ulak ve mesajı

Ulak ve mesajı
 

Çağan Irmak, "Babam ve Oğlum" un ekibiyle yeni bir film kotarmış; Ulak...

Genç yönetmen, Babam ve Oğlum'da çocukça hayallerle kapı araladığı hayal dünyasını, bu defa bütünüyle masal formatına dönüştürerek film haline gelmiş...

Çağan Irmak bu tarzı seviyor belli ki.. Bilinçaltına inmeyi, hayalleri ve bunları besleyen "masal dünyasını" beyaz perdeye yansıtmayı seviyor..

Bu aslında güzel bir yaklaşım.. Halk söylenceleri bakımından oldukça zengin bir literatüre sahipken, bunların günümüz sinema diliyle yeni nesillere sunulması sadece bir iş değil, aynı zamanda görevdir sinemacılar için...

Çağan Irmak, "Yaradanın adıyla.." başlattığı "Ulak" masalında peygamber siyerlerinden, evliya menkibelerine gidip gelen bir dil kullanmış..

Zalimlerin, katillerin dünyasında mazlumlara "kurtuluş" mesajı taşıyan Ulak, bir yönüyle kirlenen dünyaları temizlemek için gönderilen resüllerin misyonunu taşıyor..

Ulak İbrahim adıyla hayatını masallaştıran Hekim Zekeriyya, aslında "hakikate ermiş" oğlu Mehmet'in yazdığı kitapta topladığı mesajını yaymak görevini üstlenmiş bir misyoner... Çünkü, hakikat elçisi oğul Mehmet, zulmü hayat tarzı haline getirmiş tüm toplumlarda olduğu gibi, "düzen"lerini değiştirmekle tehdit ettiği zalimler tarafından katledilmiştir..

Hekim baba Zekeriyya, oğlunun katlinden doğan acıyı ve oğlunun mesajını paylaşmak üzere, yollara düşmüş, gittiği yerde çocukları ve çocuksu saflığını yitirmemiş büyükleri çevresinde toplayarak onlara, zülme ortak olmamayı, zalime direnmeyi öğütlüyor..

Gittiği köy, küçük bir dünya modeli aslında... Gaddar babalar, kızını satan analar, zulümle beslenen güç sahipleri ve bunlara sessiz kalanlar.. Yani zülme ortak olanlar..

Mesih'in havarileri gibi, çoğu çocuklardan oluşan masum ve mazlumları peşine takarak, zulümlerinin karşılığı olmak üzere cüzzam illetine düçar olmuş zalim dünyadan, alıp çıkarıyor onları, filmin sonunda..

Tıpkı Musa'nın, İsrailoğullarını Firavun'un zulmünden kurtarmak için peşine takması gibi..

Tıpkı, Hz.Muhammed'in zalimlerin zülmünden kaçarak Medineye yeni bir dünya inşa etmeye gitmesi gibi..

Film, vermek istediği mesajı veriyor olsa da, hikayenin anlatımı ve kurgusu seyirci zihinlerinde bir bulanıklık meydana getiriyor..

Bizim Halk Masallarımızdaki berraklık "Ulak"ta yok..

Belki de Çağan Irmak, bu "esrarı" bilerek kurguluyor..

Babam ve Oğlum'daki gibi, sarıp sarmalamasa da izlenmeye değer bir film Ulak...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..