Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Haziran '09

 
Kategori
Eğitim
 

Ülkemizde ne kadar üstün zekalı birey var?

Ülkemizde ne kadar üstün zekalı birey var?
 

Evet, herkesin eski Tübitak’ı aradığı bir ortamda, TÜBİTAK tarafından yayınlanan bir araştırma ne kadar inandırıcı olabilir?

Darwin’in Doğum yıldönümünün iki yüzüncü yılı etkinlikleri kapsamında, Bilim dergisinin kapağına konulan Darwin resmini kaldırtan bir zihniyet’in veriler üzerinde oynamadığının bir garantisi var mı?

Bilimsellik ve inancı birbirine karıştıranlar, yaptıkları araştırmalarda da küçük oynamalar yapabilirler mi?

Gelelim Tübitak’ın araştırmasına;

Tübitak’a göre; Türkiye'de 0-24 yaş aralığında 682 bin üstün zekalı birey varmış. Ve bu sayı nüfusun yüzde 2'sini oluşturuyormuş.

Bu verileri yapılan sınavlardaki sonuçlardan mı elde ettiler, yoksa derinlemesine yapılan bir araştırmada, üstün zekalı gördükleri bireylerin IQ larını mı ölçtüler?

Tübitak'ın gerçekleştirdiği araştırma, Başbakan'ın başkanlığındaki Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nda değerlendirilmiş.

Toplantıda üstün yetenekli bireylerin bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirilmesi, Türkiye'de yetişmiş beyin gücünün başka ülkelere kaptırılmamasına yönelik projeler konuşulmuş.

Bildiğiniz gibi 130'un üzerinde IQ değerleri olanlar üstün zeka olarak sınıflandırılıyor. 70'in altındaki IQ değerleri hafif derecede zihinsel özürlü olarak nitelendirilirken, en çok görülen IQ derecesi, ortalamaya karşılık gelen 100. İnsanların yüzde 68'i 85 ile 115 arasında ortalamaya yakın bir IQ derecesine sahipmiş.

Üstün yetenekli bireylerin eğitimini iyileştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda, "Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2009-2013" hazırlanması için çalışmalar başlatılmış.

Bu kişilere yönelik bilim ve sanat merkezleri açılacakmış. Halen 47 ilde 52 bilim ve sanat merkezinde 8 bin üstün zekalı/yetenekli birey eğitim görüyormuş. Beyin göçü yüzünden her yıl yüzlerce başarılı genç, Türkiye'den yurt dışında okumak için gidiyor ve gittikleri ülkeye yerleşiyormuş.

Araştırmaya göre, Türkiye'de 81'i yükseköğretim, 63'ü özel sektör ve 103'ü kamu araştırma enstitüleri olmak üzere 247 araştırmacı bulunuyormuş.

Türkiye'deki yetişmiş insan gücünün yurtdışına gitmelerindeki etkenler; insan kaynağı, fiziki altyapı, araştırma fonlarının yetersizliği, meslekte yükselme imkânı bulunmaması, doyurucu olmayan sosyal ve kültürel ortam, daha çok gelir elde etme isteği, sosyal güvencenin yeterli olmayışı olarak sıralanabilir…

Yukarıda saydığımız imkânlar, bu üstün zekâya sahip bireyle sağlanabilecek mi? İmkân sağlanıp, çalıştıkları ortam oluşturulabilecek mi?

Tabi en zoru da, bu araştırmayı yayınlayan kurumun güvenilirliği! Bu kadar üstün zekâya sahip birey varken, bu zamana kadar bu bireylerden niye faydalanılmadı? Faydalanıldı da biz mi görmedik?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..