Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '07

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Ürgüp'ün ezgisi

Ürgüp "Kapadokya" adlı masal kitabının önemli sayfalarından birisidir.

Temenni tepesine çıkıldığında Ürgüp"ün, Anadolu"nun ezgisi, türküsü gelir kulaklarınıza, bir zaman tüneline girersiniz bir anda, ötelerde bir yerden Hattiler, Hititlerin yaşamlarını izlersiniz, Teşup"dan bilinen tayfunlar, boralar, yeller sizi üfürür gizemli coğrafyalara. Biraz daha dikkatli bakarsanız Erciyes Dağını, Galatların mekanı Ankara" yı , Hattuşa" yı görürsünüz.

Bir zamanlar mater magna ile özdeşleştirilen kadınsı verimli toprak, ateş kültü ile özdeşleştirilen Erciyes ve Hasan dağı size bu tepeden sezgisel olarak öğretir bütün bu Anadolu coğrafyasını ve bir aşka düşersiniz ansızın, derin bir aşka bu coğrafyaya duyulan bir sevdadır bu.

Seyyahların notlarını okursunuz; Strabon, İbni Batuta, Polonyalı Simeon, Evliya Çelebi, Paul Lucas, Charles Texier, Gürsel Korat" ın yazdıkları ile kaynaşır hissettikleriniz ve bu coğrafyayı çok daha güzel kavrarsınız.

Şairleri okursunuz daha sonra Bedri Rahmi Eyüboğlu" nun dizelerini anımsarsınız;
Bir masaldır yelken açmış
Yelkeni taş, rüzgarı taş, teknesi taştan...

Güvercinler uçuşur eski manastırlardan, yeşillik diye oturduğunuz çimenlerin altından insanlar çıkar bir de bakarsınız o yeşil çimenlik bir evin damıymış.

İşte böyle bir masal dünyasıdır Ürgüp ve Kapadokya, dünyada eşi ve benzeri olmayan...Mutlaka ziyaret edilmelidir, hem de defalarca...

 
Toplam blog
: 4
: 577
Kayıt tarihi
: 12.07.07
 
 

1977 doğumluyum. İmbata karışmış yaşantımla yıllardır Egenin incisi, güzel kenti İzmir kentinde ikam..