Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '10

 
Kategori
Bilim
 

Ustaları Yenmek

Einstein ne demiş?: “Işık hızından hızlı yol alınamaz.”

Hayır. 3 kere yanlış. Bir: Atomaltı küçük ölçeklerde, dalga paketçiklerinin alt-birim-dalgalarının titreşimleri, ışık hızından hızlıdır. İki: Evren, şu anda görünen olay ufku 13, 7 milyar ışık yılı olsa da, gerçekte 78-100 milyar ışık yılı yarıçapında olduğu için, şu anda zaten göreli olarak, bizden 78 milyar ışık yılı uzakta olan, dolayısıyla, göreli olarak ışık hızından hızlı yol almış dalgaları algılayabiliyoruz (bunun nedeni 10 üzeri 50 ölçeğindeki Şişme Dönemi’dir). Üç: Işık dalgaları 2 boyutludur ve en az birindeki yol alma ile gerçek yol alma, bir deniz dalgasının hızının dalganın iniş çıkışıyla farklı boyutlarda olması ama göz yanılgısıyla aynı imiş gibi algılanması sonucu, ölçtüğümüz (görüngü) ışık hızı, olan hız değildir.

Planck ne demiş?: “Parça bütünden büyük olamaz”.

Hayır. 2 kere yanlış. Bir: 7 kişilik ve 100’er IQ’luk bir gruptaki kişiler, 100 IQ’dan aşağısına sahipmiş gibi davranır ki buna ‘toplumsal aptallaşma’ deniyor. İki: 10 veya 11 boyut, 4 boyuta katlanmış durumda.

Heisenberg ne demiş?: “Bir parçacığın konumunu ve hızını kesin olarak aynı anda bilemeyiz.”

Hayır. Yanlış. Konudaki ve hızdaki x, y, z ve t (mekan ve zaman), çokboyutluluk nedeniyle aynı değildir. Dolayısıyla, sözkonusu olan şeylerin içerikleri farklıdır.

Malthus ne demiş?: “Nüfus, kaynaklardan hızlı artar.”

Yanlış. Verhulst, 1790 tarihli bu sava, 1930’da matematiksel bir karşı kanıt yazdı. O denklem sayesinde, bugün orman yangınlarının veya salgın hastalıkların kendi kendilerini nasıl durdurduklarını veya bizim onları nasıl durdurabileceğimizi anlayabiliyoruz.

Marx ne demiş?: “Nicel birikimler, nitel değişimler doğurur.”

Yanlış. Nicel değişimler, kendiliğinden nitel değişimlerdir. Bir balon dolusu hidrojen gazı ile yıldızlardaki hidrojen gazı arasındaki fark, yalnızca hacimleridir, gerisi kendiliğinden oluşur.

Darwin ne demiş?: “En güçlü olan sağ kalır.”

Çok çok kere yanlış. 2 örnek: Bir: Türlerin yok oluşu, evrimsel başarısızlık değil, evrimsel başarıdır, çünkü evrimi hızlandırır, yavaşlatmaz. İki: Bakteriler 3 milyar yıldır aynı ve Yeryüzü’ndeki en çok canlı bakterilerdir / mikro organizmalardır; bakterilerin güçlü veya güçsüz olması sözkonusu değildir.

Liste böyle uzar gider. Düşünce evrimi tao’m, büyük usta sayılanları değillemekle geçti.

Bunları yazmaktaki amacım, ne kadar zeki olduğumu göstermek değil, bilim tarihinin paradigmaları kabul edişle değil, yıkmakla evrildiğini gösterme isteğidir.

Gençler, ustalarla uzlaşmayın. Onlara isyan edin ve onları yenin.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..