Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '18

 
Kategori
Deneme
 

Üstünlük Herşeyin Hakkını Layıkıyla Vermekle Olur...

Üstünlük Herşeyin Hakkını Layıkıyla Vermekle Olur...
 

Derin Bakış


Sevgili Okuyucularım, bugünkü köşemde istedim ki, sizlerle birlikte cahil olmak- kültürlü olmak, hikmet sahibi olmak- arzularına boyun eğmek, ilimde mahir olmak- ilimde zahir olmak vesair… gibi günümüz insanın içine düştüğü tuzaklı yolları ve kurtuluş reçetesinin neler olabileceğini bir nebze olsun ve köşemin elverdiğince konuşabilelim.

Önce günümüz neoliberal- kapitalist dünyasında, insan doğasına aykırı olan ırkçılık, mezhepçilik, etnisite gibi kavramlar ile dünya genelinde içi boşaltılmış demokrasi kavramı, çevresinde hukuk, insan hak ve özgürlükleri kandırmacasıyla küresel demokrasi! denilen canavarın uluslararası güçler ve onların küresel şirketleri yoluyla yaptığı dayatma ve baskılar  tüm insanlığı tehtid eden zarar veren davranışlar halini almıştır. İşte!  ortadoğunun geldiği son durum ortada. Asya, Afrika ve Balkan dünyası, vahşi kapitalizmin dünya üstünde yarattığı siyasi ve finansal krizlerle çalkalanıyor… Batı Avrupa kendisinden saymadığı dünyanın geri kalanını dışlıyor ve sömürüyor. ABD Başkanı Donold Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in, akıllı füze çıkartması bundan. Sen mi yöneteceksin. Ben mi? Ben mi seni döverim. Sen mi? Olan mazlum halklara oluyor…

Sömürü, paylaşım, çıkar hesapları… bitmeyen kısır döngü.  Seçme imkanının olmadığı ve mükemmel diye uydurulan ama geldiğimiz nokta itibariyle çökmüş olan ‘yeni dünya düzeni’ içinden bulunduğu ekonomik ve siyasi krizden çıkış noktası olarak dünya insanlığının gözünün içine baka baka ve hiç çekinmeden yine yine ve yeniden şiddete ve yıkıma dayalı korku yaratma, yeni savaşlar ve terör manipilasyonlarıyla, sözüm ona dünyayı yönetmeye devam ediyor.

Dünyaya yeni bir bakış gerekli!

Günümüz dünyasında insanlar hayatın karmaşasından bir nebze olsun uzak kalabildiklerinde (ki- bugün için bu çok zor bir şey gibi görünse de), içinde bulundukları ana odaklanmalıdır. Mesela müzik dinlerken, kitap okurken, seyahat ederken, tatil yaparken… örnekleri siz de çoğaltabilirsiniz. İçinde bulunduğu ana ve duruma kendimizi vermeliyiz. Sözgelimi yazı yazarken yalnızca o işi yapmalıyız. Yine insanlara ve içinde bulundukları vaziyetlere saygı göstermeliyiz. Mesela ne kadar çok ilgilendiğimiz konu veya çok özel bir durumumuz varsa bile insanları dinlemeli, onlara değer vermeli ve anlamaya çalışmalıyız içinde bulundukları durumu. Unutmayın! her insan başlı başına bir dünyadır. O yüzden sevelim birbirimizi ve dünyamızı. Sımsıkı sarılalım birbirimize hiç kopmamacasına ve kenetlenelim. Sonra tanıyalım, bilelim, okuyalım, araştıralım, keşfedelim ve yaşayalım dünyamızı ve insanı! gereğince. Lakin sadece insan kalarak ve insanca yaşayarak, yaşatarak.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..