Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Üzerinize gelen gördüğünüz değil, arkasındaki görmediğiniz araç size çarpar

Üzerinize gelen gördüğünüz değil, arkasındaki görmediğiniz araç size çarpar
 

Çünkü o da sizi görmüyordur. Dikkatsiz insanlara her şey çarpar da dikkatli insanlara söylüyoruz. Onlar bunu da bilirler ama iki türlü dikkatli var: “siyah-beyaz” felsefesine (bir şey ya vardır ya da yok-netçi felsefe) göre hareket edenler, diğeri ise “gri” bütün ihtimalleri göz önünde tutan daha daha dikkatli kişiler…

Siz hangisisiniz bilmiyorum ama kazalarda bazen sadece dikkat etmek yetmez. Freni patlamış bir araba olsa dikkatiniz neye yarayacak. Yani sadece gözünüzün önünü değil uzakları da görmeniz lazım. Artı görünmeyeni de.

İnsanlar genellikle gördükleri, üzerlerine gelen en öndeki araçlara göre tedbir alırlar. Tedbiri bunlar için aldığınızdan bu araçlardan kurtulursunuz. Onlar için tedbir almanız diğerlerini unutturur. Ne yapacak arkadaki araçlar üzerine mi atlayacak demeyin; yol bulur geçer ve…

Işıklar yandı araçlar durdu, yolun durumuna göre yine dikkat etmeniz gerekir. Durmayan/duramayan araba olabilir. Yani siz bütün dikkatinizi vermiş olsanız bile kaza olabilir. Karşının dikkatsizliğini/içkili vs kötü şoför oluşunu/yolun durumunu da hesaba katmanız lazım. Bu bilinçli tedbir çok işe yarar. Yolda belde dikkatsiz, dalgın, başka şeyle(telefonla mesela) ilgilenenler mutlaka bir gün kazaya uğrarlar. Tamam ben dalgınım, dikkatsizim, başka şeyle uğraşıyorum ama kaldırımdayım. Bu şekilde olduğunuz zaman değil kaldırımda Ağrı dağında olsanız yine kazaya uğrarsınız.

İnsanlar hap işte gereğini yaptıkları zaman bir şey olmayacağını düşünüyorlar. Yol boş geçiyorsunuz, ters yönden geliyor araba. Yukarıda bir yerde el freni çekilmemiş araba (ye de o kadar yokuş değil, üstelik bir sürü engel var, park, yol kenarı betonları, tabela vs ve de mesafe de yakın değil) ta orada gelip durakta bekleyen iki kıza çarptı ve biri öldü. Kızlar etraflarına bakan(dikkatli, sonuçta sen arabaların vızır vızır geçtiği bir yerde durakta bekliyorsun)bilinçli kimselerden olsaydı bu kaza olmayabilirdi. Araba oraya 3 dakikada ulaşmıştır, yana kaçmak ise on saniye.

Ben 40 yıldır caddelerden karşıya geçiyorum. Dikkatli olmasaydım belki on defa kazaya uğrardım. Çünkü trafik olayı sandığımız gibi değil. Klasik dikkat yöntemleriyle(kırmızı ışıkta dur, sağa sola bak, yolda koşma vs) bu iş olmuyor. Bunlar yeterli olsaydı insanlar bu kadar kazaya uğramazdı. Yol boş, arabalar geliyor ama uzak. Öndeki araca göre karşıya geçebilir miyim diye kendini ayarlıyorsun. Arkadaki arabaların durumunu bilmiyorsun ama diyelim birisi normal değil(arkada ama çok hızlı geliyor, şoförü sarhoş, freni patlamış vs) sana çarpabilir. Otoban, ana yol ve çevre yollarda ise karşıdan karşıya geçmeye çalışmak büyük hata, dikkat tedbir falan bile işe yaramaz. Çünkü buralardaki araçlar yolun boş olduğunu düşünerek gidiyorlar.

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..