Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Vajinismus kızlık zarına bağlı yapısal nedenlerle olabilir mi?

Vajinismus kızlık zarına bağlı yapısal nedenlerle olabilir mi?
 

Vajinismus ve Kızlık Zarı


Vajinismus ve Kızlık Zarı

Vajinismus bir kızlık zarı problemi midir, yoksa psikolojik bir sorun mudur? Bu soru bize çok defa sorulmaktadır. Bu konuyu ele almak için öncelikle vajinismus ve kızlık zarı ile ilgili genel bilgiler verelim.

Kızlık zarı tıpta “himen (hymen)” olarak bilinmektedir.

Kızlık zarı nerededir?
Kızlık zarı (himen) vajinanın hemen girişinde yer alan 1.5 – 2 mm ebatlarında ince ve çoğu zaman elastik bir deri katlanışından oluşmaktadır. Ortası deliktir. Bu delikten adet kanı dışarıya akmaktadır. Çok nadiren ortasında delik bulunmaması gibi doğuştan gelen kusurlar neticesinde kişi buluğ çağına geldiğinde adet görememe ve karın ağrısı şikâyetleri ile hekime başvurmaktadır (imperfore himen) ve bu durumda zar cerrahi işlemle açılmaktadır.

Kızlık zarı yapısı nasıldır?
Kızlık zarının yapısı çoğu zaman elastik olmakla birlikte bazen fibrotik (sert) olabilir. Çoğu zaman yuvarlak (halka) şeklinde olmakla birlikte, ortasında perdeli, ince delikli ve yarımay şeklinde yüksek kenarlı tipleri de olabilmektedir.

Vajinismus ilişki sırasında birleşme anı geldiğinde kaygı ile kadının kendisini kasması ve cinsel birleşmeye engel olması halidir. Çoğu zaman durum tamamen psikolojiktir; korku ve kaygıyı azalttıkça sorun rahatlıkla çözüme kavuşmaktadır. Ancak nadiren bazı durumlarda kızlık zarına bağlı doğuştan gelen kusurlar (perdeli kızlık zarı, sert kızlık zarı, elek şeklinde veya yarımay kızlık zarları) vajinismus sorununa yol açabilir. Kızlık zarı cinsel ilişki sırasında penise baskı uygulayarak, kasılmanın da etkisi ile ilişkiye izin vermeyebilir.

Vajinismusta kızlık zarı problemleri nasıl anlaşılır?
Vajinismus sorunu yaşayan bir kadında ilk seansta deneyimli bir jinekolog tarafından jinekolojik muayene yapılması zorunludur. Yapılan jinekolojik muayenede kızlık zarı ile ilgili doğuştan gelen bir kusur varsa bu 10-15 saniyelik görsel bir inceleme sonrasında rahatlıkla belirlenebilmektedir.

Vajinismusa kızlık zarı kusuru eşlik ederse…
Bu durumda cerrahi işlem ile kızlık zarının çıkartılması (himenektomi) veya kızlık zarına kesi atılması (himenotomi) operasyonları şarttır.

Vajinismusta kızlık zarı ameliyatları her zaman gerekli değildir…
Vajinismus sorunu yaşayanların pek çoğunun kızlık zarları jinekolog hekimler tarafından gereksiz yere alınmaktadır. Kızlık zarı ile ilgili bir sorun olmadığı sürece ameliyatla kızlığın alınması YANLIŞ’tır. Bu tür uygulamalar kesinlikle sorunu çözmeyeceği gibi çözümü daha da zorlaştırmaktadır.

Hera Klinik olarak gözlemlerimize göre cinsel ilişkiye giremeyen her 10 kadından yalnızca birisinde kızlık zarı ameliyatları gerekmektedir.

Vajinismus çoğunlukla bir kızlık zarı veya vajina sorunu değil, psikolojiktir ve kaygı ile refleks vajinal kasılma sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi durumudur.

Sağlıkla Kalın,

Dr. Süleyman Eserdağ

 
Toplam blog
: 37
: 8189
Kayıt tarihi
: 18.04.13
 
 

Jinekolog ve Cinsel Terapist Op. Dr. Süleyman Eserdağ 1969 yılında Bursa’da doğdu. 1986 yılı..