Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '10

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Vali Aksoy'un veda ziyaretleri sürüyor

Vali Aksoy'un veda ziyaretleri sürüyor
 

Mersin'den Samsun'a tayini çıkan Vali Aksoy,vatandaşların gönlünde taht kurdu.


İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son Valiler kararnamesiyle Samsun Valiliği’ne atanan Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un veda ziyaretleri devam ediyor.

Vali Aksoy, İl Jandarma Alay Komutanlığı, Baro Başkanlığı, Akdeniz Kaymakamlığı, Akdeniz Belediyesi, Mersin Ziraat Odası, Muhtarlar Odası, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası, Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Belediye Başkanlığı, Tarsus Ziraat Odası Başkanlarına veda ziyaretinde bulundu.

-MERSİN’DE İZ BIRAKTINIZ-

Veda ziyaretleri kapsamında Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (MESOB) ziyaret eden Vali Aksoy’u Birlik Başkanı Talat Dinçer karşıladı.

Vali Aksoy’a hizmetlerinden dolayı teşekkür eden MESOB Başkanı Talat Dinçer, “Bugüne kadar hep esnaf ve sanatkarımızın yanında oldunuz. Ne sorun iletsek, ne proje getirsek, bizden önce, bizden daha çok olayı sahiplenerek teşvik edici kararlar aldınız. Mersin esnafı sizi unutmayacak. Mersin’e büyük hizmetler verdiniz, bunları asla unutmayacağız. Mersin’in 10 -15 yıldır konuştuğu ancak bir türlü hayata geçmeyen Tarsus-Kazanlı, havalimanı, lojistik merkez, sahil yolu, yat limanları gibi projelerin startını verdiniz. Kentin geleceği için çok önemli çalışmaları başlattınız. Mersin’de iz bıraktınız. Tüm esnaf ve sanatkarımız adına sizlere hizmetlerinizden dolayı tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Hüseyin Aksoy ise, Mersin’de 4 yıl 4 aya yakın bir süredir hizmet verdiğini ifade ederek, “Bu süreç içerisinde esnaflarımızın sorunlarını giderme adına zaman zaman MESOB’a gelme fırsatı buldum veya siz geldiniz ve pek çok toplantılar yaparak, çözüm adına ortak güzel çalışmalar yaptık. Sorunların çözümünde ortak belirli faaliyetler içerisinde bulunduk ve Mersin’i daha iyi bir noktaya taşıma adına ortaklaşa yürüttüğümüz birçok çalışma oldu. MESOB oldukça geniş bir üye kitlesine sahip olup, Mersin’de önemli çalışmalar yapmaktadır” dedi.

-MERSİN MEMLEKETİM OLDU-

Mersin’i her zaman hatırlayacağını da söyleyen Aksoy, “Çünkü ben, meslek anlayışımda görev yaptığım yerlerini memleketim gibi benimseyip, özümsüyorum. Bu anlamda Mersin de memleketlerimden biri oldu. Mersin ile ilgili olmaya bundan sonra da devam edeceğim. Başlatılan çalışmalar inanıyorum ki önümüzdeki süreçte daha iyi noktalara taşınacaktır. Mersin halkı, kamuoyu, odalarımız ve sivil toplum örgütlerimiz bu konuda duyarlı ve çalışmalarını sürdürüyorlar” diye konuştu.

-MUHASEBECİLERE ZİYARET-

Veda ziyaretleri kapsamında Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nı (SMMMO) ziyaret Eden Vali Aksoy’u SMMMO Başkanı Dursun Göktaş ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Mersin’de görev yaptığı süre içerisinde birçok odamızla çeşitli çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Vali Hüseyin Aksoy, “Mersin SMMMO da bu anlamda çalışmalarımızda hep yanımızda olan ve destek veren odalarımızın başında geldi. Mersin’de görev yaptığım süreç içerisinde birçok kurum ve kuruluşumuz ile işbirliği içerisinde önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Bunda herkesin önemli katkısı ve payı var. Ne yapıldıysa beraber yaptık. Umarım ki bundan sonraki süreçte de çalışmaların kaldığı noktadan daha iyi bir seviyeye çıkarılması için çalışılacaktır” dedi.

Mersin’de eğitimden, sosyal projelere, turizmden tarıma, hava alanından yat limanlarına birçok alanda önemli çalışmaları olduğunu ve belirli bir noktaya kadar gelindiğini ifade eden Aksoy, “Umuyoruz ki bizim bıraktığımız bu noktadan çok daha iyi bir seviyeye getirilecektir. Çünkü Mersin’in sorunları ve sorunların çözümü konusunda duyarlılığı olan odalarımız, sivil toplum örgütlerimiz var. Bu hassasiyet sürdükçe sorunlar mutlaka çözüme kavuşturulacaktır” şeklinde konuştu.

Vali Aksoy, 20. genel kurulunu geçtiğimiz günlerde yaparak göreve gelen yeni yönetime de başarılar diledi.

-GÖÇLE GELEN İNSANLARIN SORUNLARI-

Mersin’de özellikle göçle gelen insanlarımızla ilgili olarak maalesef bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını kaydeden Aksoy, “Bu insanların sorunları ve beklentilerinin ne olduğu araştırılmamıştı. Elimizde sadece nüfus sayımlarındaki bazı verilerle hazırlanan 3-5 sayfalık raporlar vardı. Biz 3 yıl önce üniversitemiz ile işbirliği içerisinde bu yönde çalışmalara başladık ve geçen yıl konuyla ilgili bir rapor hazırladık. Bu insanlara ‘Şartlar oluşursa göçle geldiğiniz yere geri dönmek ister misiniz?’ sorusunu sorduk ve yüzde 90’ından ‘hayır’ cevabı aldık. Buradan başka bir yere göç etmeyi düşünüp, düşünmediğini sorduğumuzda ise yüzde 93’ü ‘hayır’ cevabını verdi. Dolayısıyla bu insanlar artık Mersinli. Mersinlilerin bunu kabul etmesi ve bu insanları kente entegre etmesi, bunun üzerine çalışma yapması gerekiyor. Bu insanların kentle entegrasyonuna katkı sağlayacak 35’in üzerinde projeyi uygulamaya soktuk. Başbakanlıktan bazı ödenekler aldığımız bu çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz”dedi.

-KENTSEL DÖNÜŞÜM-

Göçle gelen insanların sorunlarından arınması için en önemli konunun kentsel dönüşüm olduğunu da vurgulayan Vali Aksoy, kentsel dönüşümün gerçekleşmesine katkı verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Projeyi ilk aşamada Akdeniz ilçe sınırları içerisinde Çay, Çilek ve Özgürlük Mahalleleri’nde pilot olarak başlattıklarını söyleyen Aksoy, “Benim temel amacım, özellikle Tarsus’tan Mersin girişine kadar olan kısımda kötü görüntünün ortadan kalkması, D- 400 karayolunun kenarlarının ticari alanlara dönüştürülmesi ve projenin kendi içindeki maliyetini karşılayabilmesiydi. Kamuoyu çok fazla bilmese de biz 2007’den buyana konuyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Valilik, Büyükşehir ve Akdeniz Belediyesi olarak TOKİ’yle protokol imzaladık. Daha sonra bu mahallelere Kiremithane Mahallesi’ni de ekledik. Bu 4 mahalledeki kentsel dönüşüm çalışmaları artık başlanabilir bir duruma geldi. Bu mahallelerdeki arsalarda kimin, kaç metre evi olduğu ve bedeli ile ilgili çalışmalar tamamlandı ki, bunlar 3 yıllık çalışmanın sonucudur” diye konuştu.

-SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUK SORUNU –İNTİHAR VAKALARI-

Mersin Üniversitesi ile işbirliği içerisinde göçle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve sokakta çalışan çocuklar sorununu bitirdiklerini de hatırlatan Aksoy, “2006 yılından itibaren üzerinde yoğun çalıştığımız bu konuyla ilgili gelinen noktada, şu anda Mersin’de sokakta çalışan çocuk sorunu yoktur, varsa da istisnadır, görenler olduğu zaman da mutlaka 155’i aramalıdır” dedi.

Kamuoyunda çok bilinmeyen intihar vakaları konusunda yine üniversite ile işbirliği içerisinde bilimsel rapor hazırladıklarını, bununla ilgili de birçok çalışmaları olduğunu kaydeden Aksoy, “Yani Mersin’de bu tarz sosyal projelere ihtiyaç var. Dezavantajlı grupların daha avantajlı hale gelmesi için çalışmalar yürütülmeli. Göç ile ilgili raporumuzun iyi okunup, oradan her hangi bir sorunun çözümüne nasıl katkı yapılabileceğini her kurum kendine sormalı ve proje üretmelidir. Göçle gelen insanların yüzde 20’si okuma yazma bilmiyor, yüzde 74’ünün gelir düzeyi yaklaşık 100- TL ile 400 TL arasında olup, ortalama aile büyüklüğü 5.8’dir. Yani bu alanda yapılması gereken birçok çalışma var. Bu çalışmalar toplumun her kesimince benimsenip, proje üretilmelidir. “İnsanlar bu tarafa, sorun getirmiyorsa varsın orada durmaya devam etsinler” anlayışını Mersin’in terk etmesi lazım. Dolayısıyla kentin göçle gelen insanları entegre edip, yaşamını öyle sürdürmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

-TURİZMİ GELİŞTİRMEK ÖNEMLİ-

Tüm bunlara bağlı olarak turizm sektörünü geliştirme gayretlerinin, istihdam ağırlıklı bir sektör olmasından kaynaklandığını dile getiren Vali Aksoy, “Çünkü Türkiye’nin en yüksek işsizlik oranları yine bu bölgede görülmektedir. İstihdam ağırlıklı çalışmaların sosyal projelerle desteklenmesi, kentin belirli ortak projelerde hareket etmesi önemlidir. Kentin büyük projelere sahip çıkıp, kente kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.

-SAMSUN’UN MANEVİ DEĞERİ-

Vali Aksoy yeni görev yeri olan Samsun’un kendisi için manevi bir değeri olduğunu da dile getirerek, “Eşimin babası rahmetli kayınpederim 1985 ile 1991 yılları arasında Samsun Valiliği görevinde bulundu. Ondan yaklaşık 20 sene sonra orada Valilik görevini icra edecek olmak farklı bir duygu. Bu boyutuyla da bizim için daha anlamlı bir görev olacak”dedi.

SMMMO Başkanı Dursun Göktaş ise, “Mersin SMMMO kentteki çalışmalarımızdan çok memnundu. Sizin gibi değerli bir Valinin başka bir ile gitmesinden dolayı büyük üzüntü içerisindeyiz. Devletimizin görev verdiği yerde hizmet yapmak durumundayız ancak sizin daha Mersin’de yapacağınız çok işler vardı. Yeni gelen Valimiz de inanıyoruz ki sizin güzel çalışmalarınızı devam ettirecektir. Görev sürenizde Mersinliler olarak iyi bir Valiyle güzel işlere doğru büyük adımlar attık. Mersinimize katkılarınızdan dolayı meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum”dedi.

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..