Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '06

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Vali Okutan nasıl başarılı oluyor?

Vali Okutan nasıl başarılı oluyor?
 

Oluşturduğu projeleri gerçekleştirebilme azmi ve işlere organize olabilme yeteneğine bağlı olarak.

Koç Topluluğu tarafından okul öncesi eğitimle ilgili çalışmaları ile 100 bin dolarlık ödüle layık görülmesi Sakarya Valisi Nuri Okutan’ın başarı öyküsünü ülke gündemine taşıdı.

Vali Okutan nasıl başarıya ulaşıyordu? Hangi kıstaslara dikkat ediyordu? Hangi dinamikleri harekete geçirmeye çalışıyordu?

Yöneten demokrasi ile ilgili bir çok alanda zaafları vardı Ülkemizin.. Çatlamış toprakların suya olan ihtiyaçları gibi çok sayıda başarılı yöneticilere gereksinimi vardı. O nedenle Okutan bir sivil toplum kuruluşumuzun ilgisi ile ortaya çıktı. Bunu anımsatmak isterim; bu durumda sonuç alabilmek için bir başka sürecin gerekliliğini de ortaya koydu. Devletin başarı ile ilgili hiç mi kıstası yoktu? Sözü uzatmayalım!

Öncelikle Vali Nuri Okutan Kimdi?

1962 Eğirdir doğumlu. Orta öğretimini Gönen Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1985’te bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Organizasyonu alanında yaptı. 1989 - 1990 yıllarında bir yıl süre ile İngiltere’de Canturburk ve Margate kentlerinde mesleki konularda bilgi, görgü ve dil eğitimi aldı. Bakanlık tarafından açılan planlama yönetimi kursuna katıldı. 1986 yılında 6 ay süre ile planlama uzmanlığı yaptı. İlk valiliği Siirt, ikinci valiliği Sakarya’dır. Evli üç çocuk sahibidir.

Vali Okutan iki yıl önce Sakarya’da yüzde 8 olan okul öncesi okullaşma oranını yüzde 60’a çıkardı. Daha önce Valilik yaptığı Siirt’te ise yüzde 4 olan okul öncesi okullaşma oranını yüzde 64’e çıkartmış, bu dalda şehri birinci yapmıştı.. Başarılı merdivenlerini Doğu illerimizin birinde çıkmaya başlamıştı Okutan.

Ülkemizin kaynakları kıttı. Bunun bilincinde idi. 2 Mercedes, 2 Mazda ve 1 Cherecko’dan oluşan beş lüks aracı tasarruf genelgesi gereğince satışa çıkardı. Elde edilen 100 milyar lirayı ilin kalkınmasına ayırdı. (10.04.2001)

Açılışlara çiçek göndermeyi yasakladı. Resmi araçları özel işlerinde kullananlara cezalar uygulanacağını açıkladı.

Öğretmenleri, çocukların okula gönderilmesi için evleri ziyaret ve anne – babaları ikna edebilme konusunda cesaretlendirdi ve teşvik etti.

Muhtarları cesaretlendirdi. Çocukların okula gitmesinde en çok çaba harcayan ve başarılı olan muhtarların il, ilçe merkezlerinde düzenlenen törenlerde protokol davetlisi olarak yerlerini almasını sağladı.

Kız öğrencilere maddi yardım sağladı. Kız yurtlarının inşa edilmesinde çaba gösterdi.

Siirt’te ilk beş yılda, kızlarda okullaşma oranı yüzde 57’den yüzde 90’a çıkarıldı. Erkeklerde bu oran yüzde 99’a ulaştırıldı.

Ve Okutan Sakarya’da… Tecrübesini, deneyimlerini bu şehrimize aktardı. Eğitim İçin Hadi Sakarya Projesi’ni uygulamaya koydu. İlk kez; 100 köy ve kasabada okuyan çocuklar ile 34 yazarı bir ay iletişimde bulunmak için bir araya getirdi. İlköğretim için 100 bin çocuk kitabı kampanyası başlattı.

Okul öncesi eğitimin başarıya ulaşması için uygulaması devam eden bazı projeleri de özetle şöyle idi:

. Okul öncesi eğitimi için bakıcı yetiştirme ve iş edindirme projesi.

. Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi.

. Okul öncesi öğrencilerine beslenme projesi.

. Öğrenci – öğretmen – veli isteklendirmesi.

. 1 YTL= 1 okul kampanyası.

. Başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi.

Ve iki yıl sonra okul öncesinde yüzde 8 olan okullaşma oranını yüzde 60’lara ulaştırıyordu Okutan.. AB sürecinde en geride olduğumuz bir meselede.. Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 100’dü. Bizde ise; yüzde 17’lerde seyrediyordu.

Vali Nuri Okutan büyük işler başarıyordu.. Bize de başarılarından dolayı kutlamak düşüyordu.. Başarılar Sayın Vali.. Başarılar…

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..