Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '10

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Vatanını gerçek manada seven oğlum

Canım oğlum,

İnsanı hayvandan ayıran en önemli özelliklerden birisi de sevgi bağıdır. Gerçi hayvanlarda da sevgi vardır ama onlar içgüdü ile olan bir sevgi. Yani hayvandaki insani sevgi değil. Hayvanın yaratılışı gereği, hayvanlık içgüdüsü ile bir sevgi. Biz ise sevmeli ama gerçek manada insan olduğumuzun bilinci ile severiz.Bizim sevgimiz insani bir sevgi. Yani inanarak hissederek sevgi.

Canım oğlum,

Batı geliştikçe teknolojiye boğulmakta, insan teknolojisini geliştirdikçe tembelleşmekte, hatta iş yerine bile gitmeden teknoloji ile evde çalışır hale gelmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile paralel ailevi duygular gelişmediğinden, sevgi denen duygu ikinci plana düştüğünden dolayı da insanlar arasında kavgalar, cinayetler her türlü şiddet artar hale gelmekte. Bizler ise sevgiyi ön plana çıkaran bir toplum olmamızdan dolayı onlar kadar maneviyat bataklığına düşmüyoruz. Bizi biz yapan, bizi ayakta tutan hep manevi değerler olmaktadır.

Canım oğlum,

Biz öncelikle bizleri yoktan var eden Allah’ı, onun bizlere elçi olarak gönderdiği peygamberi, sonra üzerinde yaşayarak var olduğumuz vatanımızı ve bu vatanı vatan yapan milletimizi sevmemiz lazım. Sonra ailemiz ve toplumun diğer fertleri onların bizi sevdiği kadar sevilmeye layık olan insanlardır.

Canım oğlum,

Ne kadar, tüm insanları sevmemiz istense de, bizleri hakiki manada sevemeyen, bizleri seviyormuş görünerek bizim kutsal bildiğimiz değerlerimizle alay eden, bizler yapma sevmiyorum dedikçe sevmediğimiz hareketleri sırf sevmediğimiz için yapan insanları sevmek ne kadar doğru olur? O insanlar bizi hakiki manada sevse böyle yaparlar mı? O yüzden bizi seveni daha çok sevmemiz, bizi sevmediğine inandıklarımızdan uzak kalarak onlar hakkında konuşmadan uzak durmamız en ideal olandır.

Canım oğlum,

Topluma baktığım zaman gençler arasında sevgiden, yakınlaşmaktan, kaynaşmaktan çok korkmak, kaçmak kavramlarının yaşandığını, topluma sevgi ile öğrenme ile açılmak yerine korku ile kaçmak temel değerlerinin hakim olduğunu görmekteyiz. Bu tutumda ailelerden görülen ve toplum olarak yanlış olarak gençlere yaşam tarız olarak dayatılan tutumdan meydana gelmekte. Siz bilinçli çocuklar ise toplumun bu önyargılarını yıkarak yavaş yavaş açılmak ve sevgi ile bilgiyi topluma hakim kılmak için çaba harcamalısınız.

Sevgili oğlum,

Okumakla hayatı geçmiş, tecrübeli ve bilgili insanlardan çocuklar ve gençler faydalanmasını bilmeli. Ama ne yazık ki günümüzde, çocuklar ve gençler karşısındaki insanın bilgisinden çok kendi düşünce yapısına, yaşantısına ne kadar yakın olduğuna bakmakta. Çünkü, gençler yaptıklarının doğru mu yanlış mı olduğunu bilmeden en ideal yaşantının kendi yaşantısı olduğunu zannetme cehaleti ile yarışmaktalar. Sen ise her zaman, herkesten öğreneceğin yeni şeyler olduğun unutmayarak yaşarsan hayat sana güzellikleri sunacaktır. Çünkü niyetler güzel olursa, yaşantılarda mutlaka güzel olacaktır.

Canım oğlum,

İnsan okulunu severse, okudukları beynine çabuk girer ve unutulmaz. Öğretmenlerini severse onlardan öğrenir. Anne ve babası onu severse o da ailesini gerçek manada sever. Akrabası severse gerçek manada sever. Sevginin hakim olduğu ailelerde hem anne hem baba, hem de çocuklar başarılı olurlar. Yapılan araştırmalar sokak çocuklarının çocuğun anne ve babası olmayan ya da anne ve babasının ilgisizliğinden dolayı, sevgisizliğinden dolayı sokakta mutluluk arayan insanlar. Bu yüzden aile de sevgi insanlar arasında sevgi olduğu zaman hayatta zorluğun olmadığı tartışılmaz gerçeklerdir.

Canım oğlum,

Ailesinden hakiki manada sevgi gören insan, çalışmayı da öğrenir. Çalışan insanın rahat edeceğini, başarılı olacağını ve vatanına görevlerini daha çok yapacağını, vatanını sevdiği zamanda ona ihanet etmekten, lafta sevgi sözcükleri konuşmaktan her zaman sakınacağını bilir.

Canım oğlum,

Hayatta öyle insanlara rastlamaktayız ki, sorsan en büyük milliyetçi onlardır. Ama iş yerlerinde zamanlarının çoğunluğu çalışma odalarından çok çay ocaklarında laf üretmek, iş yerlerinin önlerinde sigara içerken gelip geçen insanların ve sigara içmeyen iş arkadaşlarının dedikodusunu yapmakla geçirdiklerini görürsün. Kendisinden güçlü insanları gördükleri zaman yalaklık yapmaya herkesten önce koşarlar ve bundan zevk alırlar. Nerede böyle insanların vatan ve millet sevgisi?

Canım oğlum,

Senin de iş yerinde mesain bitene kadar boş zamanın olabilir. Doğaldır. Bu zamanı okuyarak, bilgi edinerek, başkalarına edindiğin bilgileri aktararak, sonra arkadaşlarını hakiki manada severek iş arkadaşlarının aile fertlerini de kendi aile fertlerin olarak görerek onları da aile fertlerin gibi severek geçirsen bu da vatana hizmet olur. Tabii ki onların seni sevdiği ölçüde. Vatanı böyle sevsek, vatanı böyle bilgi ile donatsak insanları o zaman sorarım sana bu ülke nasıl çekinilecek ülke olur değil mi ?

Canım oğlum,

Derler ki, “Bir ülkede yerinde sayanlar yürüyenlerden çok ve boş ses çıkarır” Bu ne kadar doğru. Hadiste bile “ İki günü denk olan insan ziyandadır” demiş büyük insan. Bazılarına baktığımız zaman iki gününün denk olmasını bırak, geriye giden bir gelişim sergilemekteler. Bunu da milliyetçilik adına yaparlar. “ Cahil milliyetçilik” bu olsa gerek. Yani farkına varılmayan bir cehalet, kuru kalabalık olmak da diyebiliriz. Halbuki insan olmamızın esası önce bizim kendi ayaklarımız üzerine durmamız, sonrasında da başkalarına onlar istediği oranda faydalı olmamızla olur?

Canım oğlum,

Güçlü sevgiler, güçlü laflarla olmaz. Güçlü sevgiler kalpten kalbe güçlü akan sevgilerdir. O sevgiyi hem söyleyen, hem de kendisine “ seni seviyorum “ denilen insan taaa derinden hisseder. Gerçek manada verilen sevgiler bir süre sonra sona ermez. Bugün öyle toplum olduk ki, insanlar can ciğer kuzu sarması, sonra şeytana uyularak yapılan ayrılıklar ve olmadık laflarla düşman olmalar. Nerede hangi gerçek sevgi? Nerede hani sevgi? Gerçek manada seven zamanla böyle olabilir mi? Diğer yandan ölene kadar ayrılmayanlar. Hatta aynı anda ölenler. Kim gerçek sevmiştir sen anla.

Canım oğlum,

Vatanı sevmek demek, önce güzel bilgi ile donanarak bir meslek elde etmek demek. Sonrasında bu mesleği en iyi şekilde yapmak demek. Mesleği yaparken de karşısındaki insanı kırmamak, iş arkadaşlarına da güzel davranmak demek. Arkadaşlarının çoğunluğu sana baktıkça “ İşte iş arkadaşı, işte insan böyle olmalı ” diyemiyorsa o zaman biz mesleğimizi güzel yaptığımızı söyleyebilir miyiz ?

Canım oğlum,

Vatanını güçlü sevgilerle seven insanların çok olduğu yerlerde düşmanlar kök salamazlar. Bir ülkenin güçlü olması için o ülkede hakiki manada ülkesini seven insanların çok olması lazım. Bu da senin , ötekinin, çalışması güzel meslek elde etmesi, sonrasında kişilik sahibi olması ve kenetlenmesi ile olur. Vatanını gerçek manada seven insan vatanını severken, onunla bununla alay etmeye ve onları küçümsemeye saman bulamaz. Bil ki konuşmaya kötü alışkanlıklara çok zaman ayıran insan vatanını hakiki manada sevmeye daha az zaman hatta hiç zaman ayırmıyor demektir.

Canım oğlum,

Kimseye bakmadan, kulak asmadan, hepimiz önce kendimizi severek geliştirmeye, sonra ailemizi sevmeye geliştirmeye, mesleğimizi sevmeye ve geliştirmeye devam edelim. El ele gönülden gönüle sevmek ne güzel değil mi ?

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..