Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Verdiğimiz vergiler nereye harcanıyor? Amerikan sistemi ile aramızdaki fark...

Verdiğimiz vergiler nereye harcanıyor? Amerikan sistemi ile aramızdaki fark...
 

Bilinçli toplumlar, verdikleri verginin sorgusunu hep yaparlar. Son dönemde bizde de yapılıyor! Ancak bizdeki bir devlet memuruna senin maaşını ben ödüyorum şeklinde oluyor.

Oysa vergilerden devlet memuruna ödenen para çok küçük bir paydır. Padişah yetkisi alıp, çevresindekileri zengin eden yöneticilerden kimse hesap sorup, senin ve çevrenin maaşını ben ödüyorum söylemi aklının uçundan bile geçmez. Üstüne üstlük gider o yöneticiye, partiye oy verir. Özellikle demokrasinin vazgeçilmezi siyasi partilerimize hazineden yapılan yardımları kimse görmez. Siyasi partilere yapılan yardımların miktarını bile bilen olmaz.

Öyle ya vergilerden girdik, bakalım bizim verdiğimiz vergiler nerelere harcanıyormuş? Özellikle Amerikan vergi sistemi ve harcama kalemleri ile karşılaştırmakta fayda var. Biz ne de olsa küçük bir Amerika’yız!

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre vergimizden aslan payını kamu hizmetleri alıyor.

Amerikalının vergisi ise sağlık ve sosyal güvenliğe gidiyor.

İşte bizim vergilerin harcandığı alanlar:

* Vergilerimizden en fazla pay meclis ve hükümetin faaliyetlerine gidiyormuş. Bu kaleme üç ayda 31.2 milyar lira harcanmış. En fazla transfer ise borç yönetimi hizmetlerine gitmiş. Bu payın içinde personel ücretleri de bulunuyor. Ayrıca temel araştırma hizmetlerine de kaynak buradan harcanıyormuş. 

*Alınan kredilerin ve kaynakların faizine her 100 liralık vergimizin 18 lirası aktarılıyormuş. Devletin iç ve dış borçlarının faizini oluşturan bu kaleme bu yıl toplam 86.3 milyar lira aktarılması bekleniyormuş. Hani faiz haramdı. Niye dış kaynağa bu kadar faiz aktarıyorsunuz?

* Her 100 liramızın 14 lirası sosyal güvenliğe. Bunun içinde hastalık ve malullük yardımı, işsizlik yardımı, yaşlılık yardımı ve sosyal güvenliği olmayanlara sağlanan hizmetlere ilişkin yardımlar bulunuyor. 3 aylık harcama 21.6 milyar lira. 

* Eğitime vergimizden pay 13 TL. Bu kalemde tüm seviyelerdeki okul hizmetlerinin yanı sıra eğitime ilişkin araştırma ve geliştirme hizmetlerine ilişkin pay da bulunuyor. Üç ayda vergilerimizden aktarılan miktar 14.7 milyar lira. 

* Duble yolların yapımı, diğer karayolu, deniz ve havayolu taşımacılığı için yapılan her türlü harcama, petrol gaz, elektrik ve nükleer için yapılan ödemeler bu kalemden karşılanıyor. Ayrıca işgücü hizmetleri de buradan pay alıyor. 3 aylık harcama 10 milyar lira. 

* Genel, adli, trafik güvenliği hizmetleri yani polis ayrıca itfaiye, mahkeme ve cezaevleri için her 100 liralık vergilerimizden 6 lira ayrılıyor. Kamu düzeni için yapılan araştırmalar da bu kalemde. Üç ayda harcanan 6.5 milyar lira. 

* Askeri savunma, sivil savunma ve dış askeri yardımlar için ödediğimiz her 100 liralık verginin 4 lirası ayrılıyor. Üç ayda 3.9 milyar lira harcanmış. 

* Tedavi, teşhis, hastaneler, halk sağlığı hizmetleri, ilaçlar ve aletler için vergilerimizden 100 liraya karşılık 4 lira ayrılıyormuş. Üç ayda bu kaleme 4.1 milyar lira harcanmış.

Bizde böyle. Amerikalının vergisi nereye harcanıyor?

* Türkiye’nin aksine Amerikalının vergisinin aslan payı sağlığa harcanıyor. Bizde en çok payı alan yasama ve yürütme işlemleri ise onların vergilerinde diğer paylar kısmında yani 7 dolarlık bölümde yer alıyor.      

İşte Amerikalının vergisinin gittiği yerler:
Sağlık 23 dolar 
Sosyal güvenlik 22 dolar 
Savunma 19 dolar 
Gazilere yardım 19 dolar 
Faiz 6 dolar 
Ulaştırma 3 dolar 
Eğitim 1 dolar 
Diğer 7 dolar

İşin özü; biz küçük de olsa bir Amerika olamayacağız!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..