Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vergi ve SSK mükellefiyeti

Vergi ve SSK mükellefiyeti
 

KAYIT DIŞI DENETİMİ


Türkiye'de ekonominin % 61 inin kayıt dışı olduğunun TÜİK tarafından belirlenmesinden ve Sayın Başbakan'ın tekstil sektörüne ilişkin beyanından sonra İşverenler grubunun karşıt beyanıyla "Kayıt Dışı Ekonomi" en üst makamlardan deşifre edilmeye konuşulmaya başlandı, dilerim geçici bir gündem olmazda bu duruma gerçekçi bir çözüm getirilir.

Türkiyede döviz kuru düşüklüğü nedeniye uluslararası rekabette zorlanan ihracatçı sektörler en büyük rakipleri ÇİN'li firmalarla rekabet etmek için ÇİN gibi SG lik siz eleman çalıştırmak zorunda kalmaktadır.

Yine Vergi oranlarının ve SG primlerinin yüksekliği nedeniyle "kayıtdışı istihdam ve kayıt dışı faaliyete" yönelen çok küçük işletmeler piyasalarda düşük fiyatın temelini oluşturmaktadır, bu durum orta ölçekli işletmelerinde "kayıt dışı" değilde "eksik kayıt dışı"na yani faaliyetin yarısını çalışanların yarısını beyan etme zorunda bırakmaktadır.

Sokak satıcıları, semt pazarları, anadoludaki küçük imalatçıların artık kayıt ve denetim dışı oldukları ayan beyan ortadayken devletin denetim birimlerinin "sorumluluk ve faaliyet tanımlarının nasıl oluştuğunu" ve faaliyetlerini gerçekleştirdikleri ispat için tesadüfi veya ihbara dayalı yaptıkları denetimlerde tutanak tuttukları mükelefi yakmanın mantığını anlamak mümkün değildir.

Türkiye'de günlük piyasalarla kanunların örtüşmediğinin en net beyanı % 61 kayıtdışı ifadesidir. Bu durum piyasaları oluşturan küçük işletmelerin yoğun denetimlerle yok edilmesini veya kanunların piyasalara uygun hale getirilmesini zorunlu kılmaktadır. Eğer bu ikisi yapılamıyorsa o zaman denetimin mantığının izah edilerek durumun kamu tiyatrosu görüntüsünden kurtarılması gerekmez mi? veya madem kayıt dışını herkes biliyor denetime ne gerek var? Ülkemizde mükellef olmak cehennnem azabından beter bir durumdadır. (ki işsizlik tavan yapmışken iş kurmak istihdam yaratmak azap)

Uygulanamayan kanunların denetçisi veya yargılayıcısı olan kurumlarında UFO lar gibi sanki başka dünyalardan gelmiş olma tavırlarıda ayrı bir gariplik değil midir.?

Uygulanabilir kanunlar ve Adil bir kamu denetimi sistemi dileğiyle, diyeceğim ama bu ülkede olabilir mi? 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..