- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 842
Victory, Valentine, Vagina ve Dans… İşte bu yılki Sevgililer Günü

Resim: İsmail Çoban
Aylardır, sosyal medyada dolaşan videolar var. Bunlar, kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere, enseste, seks köleliğine isyanı dillendiren videolar.“One billion rising / Bir milyar ayaklanıyor" adı altında yürütülen kampanya kapsamında, çeşitli grupların, güne özgü besteledikleri müzikler eşliğinde, ünlüler, kampanyaya desteğini anlatıyor.
Söz konusu vahşete karşı savaşım yürüten V-Day adlı kadın hareketi, bu yıl Sevgililer Günü’nde 1 milyar kadını, dünyanın her yanında sokaklara dökülüp dans etmeye çağrıyor. Amaç, kadın ve kız çocuklarına dünyanın her yerinde, çeşitli biçimlerde uygulanan şiddete bu şekilde dikkat çekmek, duyarlılığı arttırmak, şiddeti protesto etmek. Kadın ve destek veren erkeklerin dayanışmasını, dünya çapında yükseltmek, tek ses haline getirmeye çalışmak.
V-Day, on beş yıldır uluslararası düzeyde çaba gösteren bir hareket. V-Day; Victory (zafer/galibiyet), Valentine (Sevgililer Günü) ve Vagina (vajina) kelimelerini temsil ediyor. Dünyada her üç kadından birinin şiddet gördüğü biliniyor. Bu durumda milyonlarca kadın şiddete maruz kalıyor öldürülüyor.
V-Day hareketi kendini "Küresel bir direniş, dansa davet, kadınlara ve erkeklere, tecavüz ve tecavüz kültürü sona erene kadar statükoyu reddetmeleri için bir çağrı, kadınların mücadelesinde bir dayanışma hareketi, kadın ve kız çocuklarına yönelik verili şiddetin kabulüne bir itiraz, yeni bir zaman ve yeni bir varoluş biçimi" olarak tanımlıyor.
Çeşitli kadın kuruluşları, ülkemizde de bu eyleme destek veriyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Denizli başta olmak üzere çeşitli illerde bu eylem gerçekleşecek.
Eylem, salt kadınlarla sınırlı değil. Kadının aşağılanması, erkeğin de aşağılanmasıdır. Çünkü, öldürülen kadınsa, katil erkektir. Zorbalığa, vahşete uğrayan kadınsa, zorba ve vahşi erkektir. İki cinsin arasına örülen duvar, sömürü sisteminin sürekliliğini sağlamak için sistemin kullandığı zorunluluklardan biridir. Her iki cinsin kurtuluşu, birbirine değer ve önem vermesiyle ve birlikte savaşımla mümkündür.
Sistemin körüklediği, kışkırttığı cinsel açlığın önüne böyle geçilir; insanlar özgür ve doyurgan cinselliği böyle yaşayabilir. İki cinse de düşman değer yargıları, gelenekler, sömürü böyle aşılabilir ancak. İşte, bu gerçeğin bilincinde olan erkekler de dansa davetli. Özgürlük ve eşitlik çığlıkları hep birlikte atılacak. İki cins birbirini, böyle destekleyecek, tamamlayacak.
14 Şubat 2013 Sevgililer Günü’nde, “One billion rising / Bir milyar ayaklanıyor" adı altında yürütülen kampanya kapsamında, çeşitli grupların, güne özgü besteledikleri müzikler eşliğinde, tüm dünya, kadını ve erkeğiyle şiddeti lanetleyecek.
Çağa çok uygun bu eylemi önemsiyorum.
Eylem, 13 şubat 2013’te İstanbul’da, saat 13:00’te Beşiktaş ve Bakırköy Meydanlarında, 14:00’te ise Haydarpaşa Garının önünde gerçekleştirilecek.
Orada olacağım, olacağız.
Örselenen, aşağılanan ruhlarımız ve bedenlerimiz için kıvrılacak vücutlarımız.
Salt kadın olmaktan kaynaklanan acılarımız son bulsun diye yükselecek sesimiz.
Doğadaki dişilerin hiçbiri hor görülmedi bizim kadar.
Hiçbir dişinin dişiliği, kötüye kullanılmadı, iğdiş edilmedi insan dişisi kadar.
Çok gecikmiş bir isyanın zamanıdır yine.
İnsanlık, isyanla özgürleşecek, isyanla eşitleşecek, isyanla yaklaşacak gerçek doğasına.
Yani dostlarım, insan insanlaşacaksa eğer, isyanın bin bir çeşit ateşini tutuşturmakla insanlaşacak.
Ben de yeni bir ateş daha yakacağım o gün ülkemde…
Yeni bir ateş yakacağız tüm dünyada, kadın-erkek hep birlikte!
Vildan Sevil
12. 02.2013
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Çağa çok uygun bu eylem gerçekten çok önemli.Çalışmalarınızı gönülden destekliyoruz.
Kerim Korkut 16.02.2013 10:22- Cevap :
- Teşekkürler Korkut, selamlar, sevgiler... 16.02.2013 13:52
Merhaba Bütün kalbimizle ve yazılarımızla yanınızdayız. Saygı ve selamlar...
izmirli doksanyedi 13.02.2013 14:03- Cevap :
- Teşekkürler dost, sağolun, var olun! 13.02.2013 17:53
Sizleri bu eyleminizden dolayıkutluyor ve uzakta olsak ta yüreklerimiz sizinle. İnsanın kanını donduran kadına yönelik şiddet haberleri gün geçtikçe artarak devam ediyor. Birilerinin dur demesi adına yapılan çabalar inşallah sonuç verir. Selamlar ve saygılar...
rukiye orhan 12.02.2013 21:31- Cevap :
- Teşekkürler Rukiye Hanım, sevgiler... 13.02.2013 12:29
Ben kadın sorunlarının insanların genel sorunlarından ayrı olmadığı konusunda ısrar ediyorum. Ancak bir milyar gibi olağan üstü rakamda kadının, kadının cinsel kimliğini istismarına yönelik tepki gösteren bir eylemde bulunmasını çok önemsiyorum. Dileğim bu milyar kadına en az bir milyar da erkeğin eklenerek dünyada istismar edilen insan hakları konusunda, hukuksuzluklar konusunda dünya çapında etkinlikte buluşmasıdır. Eğer böyle bir yönelim gerçekten amacını doğru belirleyip örgütlü bir nitelik kazandırılarak ortaya konabilirse umarım o gün kadın erkek insanlığın yaşadığı pek çok soruna çözüm için çok mesafe alınmış demektir.
Erdogan Şenel 12.02.2013 21:14- Cevap :
- Erdoğan Bey, elbette kadın sorunu da insanlığın diğer sorularıyla bağlı. Ancak, salt dişiliğinden dolayı ona yönelen şiddetle, ezilmişliği katmerleniyor. Biz, kadın sorununa çözümü, erkeğe düşmanlık temelinde ele almıyoruz. Ama özgül ve acılı yanına da dikkat çekmek zorundayız. Katkınıza teşekkürler, selamlar... 13.02.2013 14:29