Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '09

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Vivienne Westwood'un dönemruha uygun itirafları

Vivienne Westwood'un dönemruha uygun itirafları
 

http://tr-tr.facebook.com/


Vivienne Westwood 1941 doğumlu bir İngiliz moda tasarımcısı. Dün (10 Şubat 2009) BBC World'deki “Hard Talk” programında soruları yanıtlıyordu. 68 yaşında olmasına rağmen 80’li yaşlarda görünüyor. Sağlığının iyi olmadığını sanıyorum. Ömrünün sonuna yaklaştığını düşünmeye başlamış olacak ki, çektiği vicdan azabı ona şu sözleri söyletti:

“Ben bir sanatçı değil, tasarımcıyım. Bir marka oluşturdum ve sattığım şeylerin çok sayıda alıcısı var. Kimseyi almaya zorlamıyorum; fakat alıyorlar. Mücevherlerime, giysilerime, parfümlerime, çantalarıma ve ayakkabılarıma çok pahalı olmasına rağmen büyük talep var. Fakat kimsecikler çıkıp şunları söylemiyor, söyleyemiyor:

Siz tüketiciler, dünyada birçok insan aç, pek çok insan işsiz. Bu ürünlere sırf marka diye bu kadar para ödeyeceğinize, daha ucuzunu alın ve kalan paranızı daha anlamlı biçimde harcayın!”

Televizyonun içine uzanabilseydim buruşuk yanaklarından doya doya öperdim mutlaka!

Tebrikler Vivienne Westwood! Geç kalmış bir söylem; ama olsun, bir marka sahibesinden son derece sıradışı bir itiraf bugün söyledikleriniz! Umarım körelmiş vicdanları birazcık bilemiş olursunuz bu dik duruşunuzla.

*** *** ***

Şimdi de size sesleniyorum ey marka sahipleri:
Versace, Chanel, Bvlgari, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren, Christian Dior, Emporio Armani, CelineRolex, Swatch, Tissot, Adidas, Nike, Puma, Reebok, Calvin Klein, Hugo Boss, Ralph Lauren, Christian Dior, Emporio Armani, Celine, Lacoste... ve yüzlerceniz...

Size ödenen paralarla dünyadaki tüm fakirlik ve eğitimsizlik şimdiye dek çoktan ortadan kalkmıştı, çoktaan, bilmiyor musunuz?!

Ne bu, ne?! Bu doyumsuzluk ne!.. 10 Liralık parfümlerinizi, ayakkabılarınızı, donlarınızı, saatlerinizi 20-30 kat fiyatlarla sattığınız yetmedi mi?! Kazandığınız astronomik miktarlardaki paralarla hangi Afrika-Asya-Güney Amerika ülkesindeki halkı doyurup eğitecek bir katkıda bulundunuz, söyler misiniz?!

Dünyanın en lüks malikânelerinde havyarlı tostlarınızı en pahalı şampanyalar eşliğinde lopur lopur midenize indirdiğinizde, yerden tane tane pirinç toplayıp karın doyurmaya çalışan çocukların boş midelerini nasıl sindirebildiniz içinize, nasıl sığdırabildiniz vicdanınıza, nasıl?!

Yetmedi mi? Baksanıza dünyadaki yüzkarası gelir dağılımına, geri kalmışlığa, ikiyüzlülüğe!.. İnsanlık ne durumda, görmüyor musunuz?! Bu hepimize ait dünyayı siz böylesine sömürüp semirdikçe huzur, barış, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik asla ikame olmayacak, olamayacak, görmüyor musunuz?

Markalaşmış ürünlerinizin ve orantısız kazançlarınızın tüm dünyada tahammül edilemeyecek büyüklükte eşitsizliğe, haksızlığa ve fakirliğe sebep olması yetmediği gibi, bunlara podyumlarınızın zulmü de eklenmiştir...

Evet, inceldikçe inceler bedenlere giydirilen sadece gösteri amaçlı kullanışsız giysi ve takıların yarattığı endüstriden geçinen milyonlarca insan var dünyada; ama bir o kadar insan da bu endüstri yüzünden işkence çekiyor.

Dünyada, aşırı kilolu olduğu için veya sizin o "dünya güzelleri"ne benzemediğinden dolayı evinden başını çıkaramayan yüz milyonlarca kadın olduğunu kaçınız biliyorsunuz acaba?

Yeter artık, yeter! Trilyon dolarlardan konuşur oldunuz artık, yeter.
Dünyadaki 1 milyar insanı günde 1 dolara çalıştırdığınız yeter!
Bırakın da bu gezegende birkaç yüzyıl da doğal yaşayalım "bir orman gibi kardeşçesine", insancasına...

Unutun şu 77 sülalenize yetecek paranın kirine olan aşkınızı, unutun artık! Doğal yaşam aşkına... İnsanlık aşkına... Masum bebekler aşkına... Bir testi kirli su için 2 saat yol yürüyen Afrikalı çocuklar/kadınlar aşkına... İnsan olmanın onur ve kıvancını yaşayamayan 5 milyar dünya vatandaşı aşkına... Unutun artık!.. :-((
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.....................................................................................
* Kadın-erkek sayısı eşit ve "Dokunulabilir Meclis" istiyoruz!
.....................................................................................

 
Toplam blog
: 147
: 2923
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

İngilizce öğretmeniyim, çevirmenim, dilmaçım, araştırmacıyım. / Beş kitabım var: Beynin Kimliği, ..