Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '18

 
Kategori
TV Programları
 

Western Filmleri Şunun İçin mi Kaldırıldı?

Western Filmleri Şunun İçin mi Kaldırıldı?
 

Ülke siyah-beyaz televizyon yayınıyla tanıştığı taa 70'li yıllardan itibaren 'Uzay Yolu', 'Tatlı Cadı', 'Bonanza', 'Küçük Ev', 'Kaçak', 'Zengin ve Yoksul' dizi filmlerin yanısıra bir de bir ay öncesine kadar her pazar sabah kuşağında benim de ilgiyle izlemekte olduğum TRT Western filmleri yayınlanırken, kim akıl ettiyse yayından kaldırıldı.

Kırk yıldır her Pazar günü sabah saatlerinde yayına girmekte olduğu Kovboy filmleri artık yok!

İnanınız, televizyonda haberlerden ve tartışma programlarından başka tek izlemekte olduğum TRT'deki Western filmleri'ydi.

Western filmlerini izlerdim çünkü her ne kadar şiddet içeriyorduysa da insana dair çok şeyler barındırdığına inanıyordum.

Kovboy filmlerin içeriğinde adalet kavramının çok öne çıktığını görürsünüz.

Yalan'ın toplum üzerindeki olumsuz yansımalarını neredeyse çoğu kovboy filmlerinde işlenir.

Kanun ve kurallar western filmlerinin adeta vazgeçilmezlerindendir.

Daha da önemlisi kutsal inanç bağlamında kuralların işlediğini ve bireylerin mutlak itaat ettiğini görmek mümkündür kovboy filmlerin çoğunda.

Kasabanın Şerifi ile kasabanın vaizi'nin ortak çalışması sonucu toplum otoritesinin insanlar üzerinde ne gibi etki yarattığı görülür.

Kutsal inanç çok önemsenmektedir western filmlerinde.

Şimdi gelelim Western filmlerinin TRT'den neden kaldırıldığı ihtimaline..

Başta söyledik şiddet içermekte olduğunu ama Pazar günü sabah kuşağında yayına girmesi durumunda çocukları olumsuz yönde pek fazla etkilemekte olduğu söylenemez zira o saatte çocukların televizyon başında olmaları çok olası durum değildir.

Şiddeti geçtik..

Neden kaldırılmış olur sizce?

Western filmlerini bütün dünya ülkelerinde gösterimde ve yıllardır izkenmekte hatta yeni filmler çekilmekte.

Peki neden kaldırılmış?

Olasılıklardan biri Hristiyan dini inancının filmlerde çok öne çıkmasından dolayı olabilir diye düşünüyorum.

Filmlerde vahşi batı'nın o döneminde bireylerin kendi dinlerine olan bağlılıklarını ve üç büyük kutsal dinlerdeki ortak inançların kesiştiği öteki dünya kavramını sürekli olarak filmlere konu olması rahatsız etmiş olabilir kaldırmaya karar verenler.

Adalet ve doğruluk üzerine kurgulanmış olan bu filmlerden dersler almamız gerekirken ülkemizin bu denli adaletsizliklerin yaşandığı dönemde yayından kaldırılmış olması üzücü ve bir okadar da tuhaf.

Western filmlerinde unutulmaya yüz tutmuş vicdan ve merhamet kavramlarını hatırlatma ve tekrar topluma kazandırma bağlamında önemli mesajlar içermekteyken bugün yok artık o filmler.

İnsan sormadan edemiyor, 'vicdan, merhamet, adalet, doğruluk ilkelerini hatırlattığı için mi kaldırıldı yayından?' diye.

Umarım yöneticiler yanlışlarından kısa sürede dönerler ve tekrar Western filmleri yayınlanmaya başlanır TRT ekranlarından..

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..