Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Wikileaks hakkında

Wikileaks hakkında
 

Wikileaks nedir, nasıl çalışır, prensipleri nelerdir, Wikileaks’in kendi sitesinden bazı satırbaşları;

Site, kar amaçlı bir medya organı olmadığını açıklayarak başlıyor kendini tanıtmaya.

En önemli özelliklerinden birini, okuyucuların olayların gerçekliğine güvenilirliği yönünden, haber ve bilgi kaynaklarının orijinalliğini koruyarak yayınlamak olarak belirtiyor.

Haber kaynaklarının kimliği üzerinde titizliğini vurguluyor.

Kuruluşundan bu yana , ileri teknoloji ile donanımlı, gazetecilik etik prensiplerine bağlı medya şeklinde tanımlanıyor.

Verilen bilgiye göre, olayların şeffaflığı –iyileşmeyi getiriyor. Şeffaflık daha iyi bir toplum yaratarak, hükümet dahil, toplumsal kurumlarda rüşvet ve yolsuzlukları azaltıp, demokrasiyi güçlendiriyor. Bu amaçların gerçekleşmesinde gazetecilik ve medya çok güçlü bir rol oynuyor. Bu yüzden Wikileaks kendini medyanın bir parçası olarak görüyor.

“…Bize ulaşan tüm haberlerin doğruluk derecelerini değerlendiririz.

Haber ve bilgilerin gerçek ya da yanlışlığını hangi unsurlarla kanıtlayabiliriz?

Kimler, niçin haberlerin sahtekarlığını yapabilir?

Bu konularda klasik ve modern haberciliğin bütün ana kurallarını kullanırız. Haberin niteliği ve doğruluğu hakkında araştırma yapma kanallarını açık tutarız.

Sadece ülke içinde yaşayan vatandaşlar, hükümetlerinin dürüstlüğünü kontrol etmez , bu konuda, ülke dışındaki diğer dünya insanlarının da medya aracılığı ile gerekliliğine inanırız.” şeklinde çalışma prensipleri ve çalışma alanlarının özeti veriliyor.

Dünya genelinde 800 uzman gönüllünün çalıştığı ve dört yıldan beri örneklerinin görüldüğü, Amerika’nın ikinci 11 Eylül şoku olarak değerlendirildiği, Irak savaşı esnasında perde gerisindeki olayları dünya kamuoyuna kanıtladığı, dünyanın belli başlı medya organları ile işbirliği içinde olduğu belli olan bir haber organizasyonunu ve iddialarını diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi bizlerin de ciddiye alma zorunluluğumuz bulunmaktadır. Hele yayınlanacak haberlerin ağırlığının ülkemiz hakkında olduğu düşünülürse.

Hüseyin Seyfi.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..