Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mahmut Ekrem Muhalefet demokrasiye geliştirir

http://blog.milliyet.com.tr/profilimaspx

02 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Wikileaks kriptoları ve ABD'nin tutumu!

Wikileaks kriptoları ve  ABD'nin tutumu!
 

ABD. Dışişleri Bakanı Clinton acilen wikileaks'ın sızdırdığı belgelerden ötürü bir özür konuşması yaparak durumu kurtarmaya çalışmiştır. Bir daha olmaması için sert tedbirler alacağız ve gizli belgelerin çaılınmasının halka bir faydası olmıyacağını ifade etmiştir.

Tabi bu ilk tepkileri hafifleterek ilgili ülkelerin gazını almak için yapılmış konuşmaydı. Asıl olan Wikileaks'ın ABD'nin dış temsilciliklerinden merkeze yollanan 250 bin belgeyi nasıl ele geçirdiğidir. Washington bu belgelerin yayınlanmasına müsaade etmeden, böyle bir olayın gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Bu belgelerin özellikle istenerek sızdırılması akla daha yatkın geliyor.

Türkiye açısından şu ana kadar sızan bilgilere bakacak olursak; Başbakan için ''Erdoğan karizmatik ama vizyonsuz, danışmanlarıda derinlikten yoksun''. Edelman Erdoğan'ın, '' İsviçre bankalarında 8 ayrı hesabının olduğunu'' söylüyor, ayrıca, ''İnatçı, mükemmelliyetçi, hiperaktif'' ve ''dizginlenemez açgözlülüğe'' sahip olduğu yorumu yapılıyor. Ak Parti içinde Gül ve Erdoğan'ın partinin kontrolü için çekişme yaşadığı belirtiliyor. Davutoğlu hakkında ''Son derece tehlikeli'' tanımlaması yapılıyor. Eski ABD.Ankara Büyükelçisi Eric Edelman 30 Aralık 2004 tarihli belgesinin 22. Md.sinde yolsuzluğa karışan bakanların İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Dış Tic.Sorumlu Bakanı Kürşat Tüzmen ve AKP eski İst. İl Bşk.nı Mehmet Müezzinoğlu olduğu iddia ediliyor. 25, 02, 2010 Tarihli belgede ise İlham Aliyev'in Türkiye'nin enerji merkezi olamıyacağını ve Erdoğan hükümet'inden hoşlanmadığını açıklıyor.

Başbakan'ın dediği gibi '' Eteklerindeki taşları döksünler'' dökülecek taşların toplamı 7918 olduğu ve bunların 577' si(Top Secret) gizli belge sayılıyor. Şüphesiz bu belgelerin içinde Türkiye'yi karıştıracak, iç politikada tansiyonu yükseltecek, iktidarı zor durumda bırakacak olanları çıkacaktır.

Peki ne oldu da ABD dış temsilciliklerinden, büyük elçilerinin imzalayıp gönderdiği istibarat çalışmalarını ortaya çıkarmak gereğini duydu.

Bizim için olumsuzluklar, Irak savaşıyla başladığını söyliyebiliriz.

a) Teskerenin TBMM'den geçmemesi, ABD'de büyük bir hayal kırıklığını ortaya çıkarmıştır.

b) Başbakan'ın İsrail ile olan ilişkilerindeki olumsuzluklar. Başbakan'ın Davos'ta ABD'nin küçük biraderini hırpalaması.

c) Filistinde; Hamas ve Gazze'ye destekte direnmesi

d) Mavi Marmara baskınına zemin hazırlanması, İsrail'i kulak arkası edilmesi.

e) Ermenistan'la sınır kapısının açılması konusunda bir çözüm sağlanamaması.

f) İran'la ilişkilerinde ikili oynadığı, ABD ve Batıya karşı İran'a verdiği desteğin ters tepki yaratması. Ortaya çıkan belgelerde, Arap ülkelerinin İran'a karşı tutumlarının tamamen aleyhte olması, buna karşılık Türkiye'yi pohpohlamaları, Arap ülkeleri'nin ikili oynadıklarının gözardı edilmesi gibi nedenler sayılabilir.

ABD'li diplomatların gözünde, AKP iktidarının dolayısiyle Türkiye'nin güvenirli bir ortak olmaktan çıktığı hususunda tam kuşkularının olduğu gösteriliyor. ABD'nin Türkiye'ye ihtiyacı kalmayınca devreye wikileaks belgelerinin girmesinde bir sakınca görülmüyor.

Irak Savaşıyla, beraber ABD Ortadoğu ve Arabistan yarımadasına iyice yerleşerek, Türkiye'ye alternatif teşkil edecek bağlarını geliştirdi. Hatırlanacağı gibi ABD'nin Irak'tan asker çekmesi için Türkiye'ye muhtaç olduğu tezini savunanlara karşı, Eylül 2010 da Türkiye'yi ziyaret eden ABD.Gen.Kur.Bşk. Oramiral Michael Mullen'in ''Geçen yıl 100 bin askeri, 38 bin askeri teçhizatı ve 2 milyon ekipmanı, sıkıntı yaşamadan sağlam yollarla çekmeyi başardık.'' demiştir. Bu yol Başbakan'ın üniversite açılışı yaptığı ve Sultan diye tezahüratta bulunulduğu Katar'dı.

Biz işin şov tarafıyla ilgilenirken, ABD Ortadoğu'da ve Arap yarımadasında askeri üslerini genişletti, geliştirdi. Katar'da, Suudi Arabistan'da, Kuveyt'te, Bahreyn'de, B.A.E'de, ve Umman'daki üslerinde 30 bine yakın askerini, 150'ye yakın savaş uçağını barındırabiliyor. 65 milyar dolarlık yeni askeri , silah, teçhizat yatırımları yapıyor. Böylece; Basra Körfezi'nde İranı kontrol altında tutabiliyor .

Unutmayalım, Devletlerin dostlukları menfaatleri kadardır.

 
Toplam blog
: 147
: 638
Kayıt tarihi
: 13.05.08
 
 

Hızla kirlenen dünyamızda, üstümüze düşen görevi yerine getirmek için çalışmak, gelecek kuşaklara..