Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

zirve özden özpınar

http://blog.milliyet.com.tr/fidanlar

12 Nisan '09

 
Kategori
Öykü
 

Ya bardak olacaksın ya göl

Ya bardak olacaksın ya göl
 

Bir arkadaşımın maille gönderdiği öykü yaşama bakışımızı durup, düşündürecek nitelikte. Bu yüzden çok beğendiğim hikayeyi sizilerle paylaşmak istiyorum.

Bu hikaye Hintli bir ahşap usta ile çırağı arasında geçer. Usta, çırağına meslek kazandırırken hayat hakkında da önemli şeyler öğretir.

Çırak ustalaşınca kendi iş yerini açar. Yakın tanıdığı, oğlunu çırak olarak almasını ister. Çırak işe alınır. Yalnız sürekli yakınmaları ustasını yorar. Tahta getirirken eline kıymık batar sızlanır. Müşteriye gider gelir sıcaktan, müşterinin davranışlarından yakınır.

Bir gün ustası tuz almaya gönderir. Çırak, tuzla gelince bir bardak su getirmesini ister ustası. Tuzu su dolu bardağa boşaltmasını ve içmesini söyler. Tuzlu suyu içen çırak tükürür ve öfkeyle ustasına bakar. 'Nasıdı tadı? ' diye sorar usta. Çırak çok acı olduğunu söyler.

Usta, 'şimdi kalan tuzla birlikte göle gidiyoruz' der. Birlikte göle geldiklerinde, tuzu göle dökmesini söyler. Çırak tuzu göle döker. Usta şimdi 'gölden su' iç der. Çırak gölün suyunu içer.

Suyun tadını soran ustaya çırak 'çok güzel, tatlı' diye yanıt verir.Tuzun tadını hissetmediğini de söyler.

Usta çırağı karşısına oturtup anlatır: ' Hayattaki bütün olumsuzluklar işte bir avuç tuz gibidir. Eğer sen küçük bir bardak su gibiysen tuzun bütün acısını hissettiğin gibi, hayatın olumsuzluklarından öyle etkilenir acısını duyarsın.

Eğer sen kişiliğinle ve gönlünle önümüzdeki göl gibiysen, hayatta karşılaşacağın bütün olumsuzluklardan tuzlu gölün suyunun seni etkilediği gibi etkilenirsin. Bir bardak tuzlu suda tattığın acıyı vermez sana.

Seçim senin: Ya bardak olacaksın ya da göl...

Farklı kişilikler, farklı yaşamlar... Önemli olan bakış açımız. Olumlu düşünce, iyi niyet, sabır karşımıza çıkacak güçlüklerin ufalmasına kolay çözülmesine yol açar.

Güçlüklerimizin okyanusta kaybolması dileğiyle...Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 363
: 353
Kayıt tarihi
: 09.12.07
 
 

Buca Eğitim Enstitüsü mezunuyum. Emekli öğretmenim. İzmir'de yaşıyorum. Adaletin, yalınlığın, sev..