Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '13

 
Kategori
Haber
 

Yağız'a İlik bulup yeniden Can verelim

Yağız'a İlik bulup yeniden Can verelim
 

Bir çocuğun hayatından daha değerli ne olabilir…#YağızaİLİKBulupYenidenCanVerelim

Haber-Oya Tekin

Yağız 4 yaşında.

O da kendisi gibi aynı tanıyla ilik bekleyen ve zamanla yarışan çocuklardan biri.

Onun öyküsü de diğerlerinden farklı değil.

Bu sefer Adana’dan bizlere ulaşıyor öykü.

15 Haziran 2013 günü yüksek ateş şikâyetiyle babası Sait Yıldız tarafından götürüldüğü hastanede lösemi teşhisi konulmuş 6 aydır mücadele ediyor.

Ancak Yağız, hastalığa yakalandıktan sonra ilaçlarını içmeyip yemek yememiş.. Bunun üzerine babası Yıldız, Arkak Sokaklar dizisini çocuğunun çok sevdiğini belirterek eve polis gelmesi için başvurmuş. Bunun üzerine Yağız, eve gelen polis sayesinde yemek yiyip ilaçlarını içmeye başlamış.

Haberi twitter’dan duyan Arka Sokaklar ekibinden Hüsnü Çoban, Mesut komiser, Murat komiser yani Özgür Ozan, Şevket Çoruh, Uğur Bektaş Yağız için Adana’ya gidip hem onu mutlu ettiler hem de onun zamanla yarışını bizlere kadar ulaşmasına aracı oldular.

Basında yer alan haberleri gören dizinin severleri diğer bir değimle fanları Yağız ve Yağızlar için ne yaparız diye düşünmeye başlamışlar.

Şimdilik sosyal ağlarda Yağız için diğer dizi fanlarıyla ve oyuncularla temas kurarak sosyal mecrada insanların dikkatini kan vererek donör adayı olmaya çekmek istiyorlar.

Bu amaçla da 14 Aralık 2013 cumartesi Saat:20.00‘da #YağızaİLİKBulupYenidenCanVerelim hastagiyla konuya yeniden dikkat çekmeye çalışacaklar. Duyarlı insanları harekete geçirmeye çalışacaklar.

Arka Sokaklar ve Lale Devri Selga ( Selen Soyder-Tolgahan Sayışman ) fanları olarak birleşmişler bile. Oyuncularla temas kurmuşlar. Bana da gelen bu duyurularını buradan sizlerle paylaşıyorum.

Yağızların ölmesini istemiyorsak bir tüp kan vermek donör adayı olmak onların kahramanı olmak hiç zor değil.

Yağız'ın kurtulması için Adana’da olanlar Çukurova Balcalı Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü'ne başvurup bir tüp kan vermeleri yeterli.

Yurdun diğer yerlerinden de aynı şekilde fakültelerin ilgili birimlerine başvurarak ilik donörü olmak istiyorum demeniz yeterli. Sadece bir tüp kan veriyorsunuz. Yağız’a uymasa da başka bir çocuğa umut olabilirsiniz.

18- 50 yaş aralığındaki sağlığı müsait olan herkes, kemik iliği bankasına gidip başvuru formu doldurabilir. Bir tüp kan verenler bulaşıcı hastalık testinden geçiriliyor. Hastalık taşımıyorsa bankaya kaydediliyor. Gönüllü vericinin kayıtları bilgisayara işleniyor. Kemik iliğine ihtiyaç duyan hastalarla uyum sağlarsa daha ileri tetkik için çağrılıyor. Uygun bulunan vericinin kanı, bir kolundan alınıp cihazdan geçirildikten sonar diğer kolundan geri veriliyor. Bu işlem sırasında elde edilen kemik iliği hastaya veriliyor. Kemik iliği için ikinci bir yöntem de anestezi altında vericinin leğen kemiğinden özel iğneler aracılığıyla alınması… Operasyon ve dikiş gerektirmiyor; hiç acımıyor. Kemik iliği vericisi ertesi gün işine dönüyor ve bunun kendine bir zararı dokunmuyor.

Yani sadece Tweet atmak yetmez kan vermek gerek.

Yağız için Yağızlar için Melis hepimizi seferber etmişti Yağız da unutmamızı hatırlatıyor.

İlgililerinde bu konuyla ilgili daha etkin daha önemli adımlar atması gerekli.

Türkiye’de iki tane Kemik İliği Bankası var. Ve birçok bürokratik sorunları.

Bu anlamda Bakanlığın konuyla ilgili hem vatandaşı bilgilendiren çalışmaları hem de İlik Bankalarıyla ilgili çalışmalarının hız kazanması gerek. En öncelikli konulardan biri olmalı.

Onlar zamanla yarışırken zamanı harcama lüksleri yok.

Şimdi Yağız ve Yağızlar için kan verme zamanı.

O zaman yapacağımız tek şey kan merkezlerine bir tüp kan vermek ve bir tweetle ya da tüm iletişim kanallarıyla bilmeyenleri gönüllü olmak isteyenleri harekete geçirmek.

Yağız ve Yağızlar ölmesin. Onlar hepimizin geleceği. #YağızaİLİKBulupYenidenCanVerelim

oyatekin@gmail.com

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..