Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '09

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Yağlı gözleme(Bartın, Kurucaşile yöresinden)

Yağlı gözleme(Bartın, Kurucaşile yöresinden)
 

Bu gün bahçemle meşgul oldum biraz; domates, biber fideledim, birkaç ocak da fasulye diktim.

Bir yandan da komşuyla lafladım.. Derken, söz döndü dolaştı yağlı gözlemenin nasıl yapıldığına geldi.

Onun tarifiyle benim tarif arasındaki fark, sadece hamura maya katmasıydı..
Benim tarifse, rahmetli kaynanamın köyde yaptığı, yaptığında da bayram ettiğimiz tarifti..

Yani Bartın, Kurucaşile, taraflarının yöresel tarifiydi.
Ondan öğrendiğim şekilde yapıyorum bende. Ve yiyenler bayram yaptığını söylüyor ;))

MALEMELER:

iki yumru(yiyene göre 4-8 kişilik.)

1 kg un
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tutam tuz
ılık su


YAPILIŞI:

Ilık su ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.

Hamur ikiye bölünür.(sac üzerinde pişirilecekse)

Hamur tahtası unlanır ve önce biri çok ince olmamak kaydıyla oklava yardımıyla büyücek açılır.

Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ, kaşık yardımıyla yufkanın her yerine sürülür .

Yufka içe doğru ortalanarak iki yandan katlanır, sıkıştırmadan rulo haline getirilir.

Bu rulonun bir ucundan tutup, diğer ucu bunun etrafında gevşek bir şekilde döndürerek yuvarlak bir şekil elde edilir ve diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıncaya kadar, hazırlanan hamur kenarda bekletilir.

Bu arada sac kızdırılır.(hamur dörde bölünerek yufkalar hazırlanırsa, teflon tavada da olur)

Hazırlanmış yuvarlak hamur, hamur tahtasına alınır ve içindeki yağın dışarıya çıkmasını önlemek için yavaşça oklava yardımıyla fazla bastırmadan, 1cm kalınlığında açılır.

Açılan hamur, dikkatlice sacın üzerine pişirmek üzere konur.(şeklini bozmamaya çalışın)

Yufkanın iki tarafı yağ sürülmeden önce az pişirilir, (kabaran hamuru delmemeye dikkat edin)sonra iki tarafı yağlanarak tekrar kızarıncaya kadar pişirin.

Pişen gözleme lime, lime olsun diye iki yanından kaşık yardımıyla bir iki kez ortaya doğru sıkıştırılır.

Ve sıcak, sıcak bir tepsiye elle paylaştırılır.

İsterseniz tepsinin ortasına yerleştireceğiniz tabak içindeki pekmeze banarak da yiyebilirsiniz.

Bizim köyün adeti böyle ;))

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..