Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '09

 
Kategori
Kitap
 

Yakın tarihimize İçeri'den bir bakış...

Yakın tarihimize İçeri'den bir bakış...
 

İçeri'den kitap kapağı


Bir yüzleşme dönemi yaşıyoruz. Acılarımızla, hatalarımızla, geçmişimizle yüzleşmek için karanlık taraflarımızı aydınlığa çıkarmak üzere tüm medya araçları farklı yöntemlerle bir arayış içine girdiler. Son dönemlerde çekilen filmler ve dizilerin bir çoğunun konusu yakın tarihimize ayna tutar nitelikte. Konuşulmaya başlanması, hatta tartışılması, üzerine filmler yapılması, yazılıp çizilmesi acıları azaltır mı bilinmez ama en azından yüzleşmek bir aşamadır diye düşünüyorum.

Literatür Yayıncılık Reyhan Yıldız’ın İçeri’den kitabıyla yakın tarihimize bizzat yaşayanların anlatımıyla ışık tutuyor. Yıldız, kitabında 1951 TKP tevkifatı, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde sorgu ve gözaltı süreçlerinde neler yaşandığını, işkencelere, sürgünlere maruz kalmış, hücreleri yaşamış ve tanıklık etmiş 16 isimle konuşarak aktarıyor. Konuşulanlar yaşananların insani boyutunun altını çizmenin yanı sıra yakın siyasi geçmişimize dair belge niteliği taşıyor.Vedat Türkali, M. Halim Spatar, Kemal Burkay, Seçkin Selvi, İsmail Beşikçi, Ali Sirmen, Ragıp Zarakolu, Faruk Pekin, Nevzat Çelik, Taha Akyol, Fethiye Çetin, Necmiye Alpay, Halil İbrahim Özcan, Sadık Albayrak, Mert Özmen ve Pınar Selek ile görüşen Reyhan Yıldız’ın geniş bir zamana yayılan çalışması, yaşananların aktarılması ve genç nesillerin o günleri bilmesi açısından da önemli.

İceri’den kitabı anlatanların kişisel tarihi olma özelliğinin yanı sıra yakın tarihimiz olma özelliği de taşıyor. Ben de henüz kitabı bitirmememe rağmen, okurken paylaşmak istedim.

Yaşanılanların tekrarlanmaması dileği ile...

 
Toplam blog
: 55
: 555
Kayıt tarihi
: 07.06.06
 
 

Web editörü. İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu. TV kanallarında yap..