Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '19

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Yalan - Yanlış: Medya

          En karanlık yüzümüz, medya... 

          Medya bir iletişim, haberleşme, öğrenme ve öğretme aracı iken günümüzde biz bunu özellikle öğretme ve anlatma konusunda istediğimiz gibi öğretme üzerinden ilerliyoruz. Hükümet yanlısı haber kanalı dendiğinde gözünüzde liste liste canlanır bu kanallar. Veya tam tersi hükümet karşıtı dediğimizde de aynı şekilde canlanacaktır. Neyse ki (!) günümüzde bu tür hükümet karşıtı pek bir haber kanalı varlığını sürdüremiyor. 
 
          Tam medya ve basın özgürlüğü konusuna değinecekken medyanın özgür olacak kadar masum olmadığı gerçeği vuruyor yüzümüze. Küçük bir örnekle ilerleyecek olursam eğer; geçenlerde bir internet fenomeni bir şarkı yayınladı, şarkı iyi hoş herkes sevdi derken medya durur mu?! Medyada sanatçının klibi hakkında bir kısa filmden çalıntı iddiaları yayılmaya başladı. Buraya kadar bir problem yokken sanatçının klipte bir kısa filmden esinlendiğini daha klip çıkmadan duyurmuş olması şahsen beni fazlaca irrite etti. Ortaya şu çıkıyor, medyada bir insanı karalamak çok kolay hiçbir araştırma, sorgulama yapmadan o konu hakkkında yorum yapmak çok kolay, medya ise bu kolaylığa sonuna kadar kaçıyor.
 
        Geçenlerde yine bir medya meselesi geçiyor; Fırat Kalkanı Harekatı, Zeytindalı Operasyonu vb askeri harekatların medyada an an aktarılmaması gerektiğini belirten emekli bir albay, ve bu insanı cahillikle suçlayarak böyle şeyler göstere göstere yapılır yorumunu ekleyen bir vatandaşımız. Burada yorumda bulunan albaya yapılan saygısızlık ve cahillik dahil önemli konuya parmak basan albayın fikrini kimse dikkate almıyor. Çünkü dış dünyaya hep bir kanıtlama derdimiz var ne olduğumuzu. Ne oldu, sen bir harekatı yayınladın Rusya, Amerika ” vay be Türkiye neymiş” mi dedi? Arkadaş biz zaten orada başarımızla gururumuzu yükseltmişiz medya duyursa ne duyurmasa ne? Kamera karşısına geçip “Askerimiz X bölgeyi teröristlerden temizledikten sonra Y bölgesine doğru yönünü çevirdi.” Dedikten sonra o adamların o Y bölgesine asker biriktirmeyeceğini bilebilir misin? Seni takip etmeyeceğine emin olabilir misin? Nasıl olsa karşı taraf bir sonraki adımını duyuruyor rahatlığını o bölgelere pusu kurma imkanını niçin veriyorsun? Yayınlaması problem değil, ne zaman yayınlandığı problem. Futbol maçı veya bir sabah kuşağı programı mı bu canlı canlı olay nakli yapıyorsun?
 
          Bir diğer kanayan yaramız yerli yersiz cezalar veren yerli yersiz sansür koyan RTÜK ağabeyimize gelecek olursak, yetişkinlerde %80 civarı tütün kullanımı olan bir ülkede sigarayı flulaştırıyorsun, mecliste milletvekillerinin birbirine küfür ettiği bir ülkede “aptal” kelimesini  sansürlüyorsun, fakat içinde metreslerin, aldatmaların, binbir türlü entrikaların olduğu dizilerin yayınlanmasına bir şey demiyorsun. Tarihini yanlış anlatıyorlar susuyorsun, at üstünden inmeyen Kanuni Sultan Süleyman’ı kadın düşkünü olarak gösteriyorlar sesini çıkarmıyorsun?!
 
            Doğru bir medya doğru bir basın anlayışı için yayın ve yapım kuruluşlarının acilen köklü bir değişime, RTÜK ağabeyimizin resetlenmeye ihtiyacı var.
 
 
Toplam blog
: 4
: 89
Kayıt tarihi
: 03.03.19
 
 

Herhangi bir konuda herhangi bir şekilde kendi halinde yazan bir insanım... :) Kategorim tarih fa..