Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yalancı baş dönmesi

Yalancı baş dönmesi
 

Yalancı dünya kadar yalancı baş dönmesi de marazdır. Biri toplumsaldır, Öteki de bireysel arazdır. Her ahvalde çözüm, kendini bilmektir. Kendini bilmek; kendine güvenmektir, gerçeği görmektir. Gerçeği görmek ise hakikati dile getirmektir. Şimdi paylaştıklarımız ile paylamadıklarımız arasındaki farkı kapatmak gibi. Baş dönmesi esasen bir yanılsamadır. Aslında ne çevre ne de insan dönmektedir. Ancak, dönme duygusu vardır. Bu nedenle illüzyon olarak kabul edilir.

Vertigo

Baş dönmesi, tıp edebiyatında vertigo olarak bilinir. Vertigo, gerçek baş dönmesini ifade eden bir deyimdir. Gerçek baş dönmesi ani başlar ve şiddetlidir. Oturur ya da yatar pozisyonda, düşecekmiş duygusu vardır. Bu nedenle vertigolu, neyi yakalarsa ona sımsıkı sarılır. Sandalye, yatak, insan, sanki birbirine yapışmıştır. Gözlerini kapar, hareket etmek istemez. Gerçek baş dönmesini yalancısından ayıran temel bulgular vardır. Bunlar; bulantı, kusma ve göz kürelerindeki istemsiz hareketlerdir. Yalancı baş dönmesinde ise bu bulguların hiçbiri yoktur. Yalancı baş dönmesine tıp edebiyatında psödovertigo adı verilir. “Kafam sersem gibi” “Kafam yerinde değil, sanki içi boşalmış.” “Düşerim korkusu ile artık sokağa da çıkamaz oldum.” Bunlar, yalancı baş dönmesinde sık dile getirilen yakınmalardır.

Yalancı baş dönmesi, baş dönmeleri arasında en sık görülenidir. Yalancı baş dönmesi 50 yaşından sonra sık görülür. Ani olarak başlamaz. Şiddeti azalıp çoğalsa da genelde süreklidir. Kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür. Yalancı baş dönmesine gençlerde daha ender rastlanır. Pek çok hastalık yalancı baş dönmesine neden olabilir. Bunların başında kan basıncında yükselme yani hipertansiyon gelir. Ancak, düşük tansiyon da yalancı baş dönmesine neden olabilir. Şeker hastaları, yalancı baş dönmesinden sık yakınırlar. Şekerin yükselmesi ya da alçalması sersemlik, kafada ağırlık ve düşüncelerde bulanıklığa yol açar. Bu duygular çok kez yanlış bir ifade ile “baş dönmesi” olarak dile getirilir. Kan kolesterol düzeyinin yüksekliği de önemlidir. Yüksek kolesterolün kontrolü ile birlikte yalancı baş dönmesi düzelebilir. Öte yandan görme bozuklukları da, yalancı baş dönmesine neden olabilir. Yalancı baş dönmesi olan herkesin göz muayenesinden geçmesi gerekir. Bazı ilaçlar, kansızlık ve boyun omurlarındaki kireçlenmeler, yalancı baş dönmesine neden olan diğer etkenlerdir.

Fobik vertigo


Panik ya da korkudan kaynaklanan baş dönmeleri de vardır. Tıp edebiyatında buna Fobik Vertigo adı verilir. En sık görülenleri yükseklik ve sokak korkusudur. Sokak korkusu yaşayanlar, sanki bütün sokak üzerlerine geliyormuş gibi bir duyguya kapılırlar. Fobik vertigo, psikiyatri uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. İnatçı ya da tedaviye yanıt vermeyen baş dönmelerinde tam ve sistemik bir muayene şarttır. Göz, kulak, kalp-damar ve nöroloji konsültasyonu gerekebilir. Kan, idrar ve röntgen tetkikleri yapılır. İhtiyaç halinde bilgisayarlı tomografi çekilir.

Baş dönmesi yapan ilaçlar


*Teskin ediciler

*Uyku ilaçları

*Ağrı kesiciler

*Sara ilaçları

Yalancı vertigo nedenleri


*Kalp-damar hastalığı

*Şeker hastalığı

*Görme bozukluğu

*Kansızlık

*Ruhsal gerilim
 
Toplam blog
: 14
: 18566
Kayıt tarihi
: 12.11.06
 
 

18.12.1954 yılında Tunceli Nazimiye ilçesinde dünyaya geldim. İlk orta ve lise tahsilini Bergama'da ..