Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Yan yana kazılan mezarlar...

Yan yana kazılan mezarlar...
 

Evet, bu satırlarda sizlerle, geri kalmış toplumlara özgü bir vahşeti paylaşacağım.

Bu öylesine bir vahşet ki, dünyada eşi benzeri olmayan, tarihlerde böylesine vahşetin görülmediği bir olay!

Önce olaydan kısaca bahsedelim;

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge Köyünde yapılmakta olan bir düğün evine saldıran, saldırganlar, çoluk çocuk, kadın, kız, kızan, yaşlı, genç, demeden, resmi rakamlara göre 44 insanı katletmişler.

Bilge köyünde yapılan bir düğün merasimi için toplanan kalabalığın üzerine, dün akşam çeşitli silahlarla yapılan saldırı, vahşet ötesi bir eylem.

Böylesine bir vahşeti, kan davası, siyasi rekabet veya herhangi bir mazeret açıklayabilir mi? Böylesine bir vahşete her hangi bir kulp bulunup, savunma yapılabilir mi?

Bölgenin coğrafi yapısı, Feodal idare yapısı, geri kalmışlığın verdiği ezilmişlik… Daha bir sürü neden bulunabilinir.

Ancak bu bölge olarak hayatın bir gerçeği!

Televizyonlara, gazetelere ve internet sitelerine düşen bilgiler, köyde 30 hanenin olduğunu, bu 30 hanede 300 kişinin yaşadığını, hane başına ortalama 10 kişinin düştüğü bir yaşam tarzı, netice intikam almak isteyen insanlıktan nasibini almamışlara böyle bir vahşeti yapma imkânı…

Böylesine bir vahşet nedeniyle bu insanların gündeme gelmesinin yanı sıra, yapılan yorumlara bakıldığında, köyde gerçekleştirilen bu vahşetin siyasi bir boyutunun anlatılması, eğer doğruysa; bu vahşeti bir kat daha arttırır. Eğer İktidar partisi, kendi partisine oy vermiş insanları bile koruyamıyorsa, diğer partilere oy verenleri nasıl koruyacak?

Böylesine yerleşim birimlerini, görevim nedeniyle çok gördüm. Her türlü vahşete açık bir yerleşim alanı!

Hele aynı soy isimi taşıyan insanların arasında bir husumet varsa; katliamın, vahşetin boyutu böylesine büyük oluyor. Böylesine toplu olarak yapılan eğlenceler, bu ve benzeri olaylar için biçilmiş kaftan!

Malum! Ateş düştüğü yeri yakıyor. Ülke olarak birkaç gün yazık, oh tuh deyip olayı unuturuz. Ya orada yaşayan ve bu vahşette yakınlarını kaybedenler?

Ya bu olayı yapan ve insanlıktan nasibini almayanlar? Onlara verilecek cezalar, gerçek adaleti sağlayabilir mi? Bu olayı yapanın birkaç kişiden fazla olmadığı, onlarında büyük ihtimalle yaşlarının küçük olduğu, kısa sürede anlaşılır!

İşte gelişmiş toplumlarla aramızdaki en önemli fark. Bizi bu nedenlerle AB’ye almazlar. Almamakta da haklılar. Böylesi olay her yerde olmaz. ABD ve AB ülkelerinde bazen bireysel eylemler olur. Geçenlerde Azerbaycan’daki bir üniversitede olan olay gibi! Bunlar münferit olaylardır. Ucunda bir kan davası yoktur.

Netice itibarı ile böylesi olayların bir daha yaşanmaması ve ölenlere başsağlığı diliyorum.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 198 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..