Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Yanlış vurgu

Yanlış  vurgu
 

Kuzey Iraktaki "Kara harekatı" tüm şiddetiyle devam ediyor.

Ne yazık ki, bugün de sekiz şehit vermişiz. Ama savaşın doğası budur;ölüm.. Keşke hiç olmasa ama oluyor;terörle mücadele ederken, gençlerimiz, dağ gibi delikanlılarımız şehit düşüyor..

Başbakan Erdoğan, bugün partısinin İstanbul gençlik örgütüne hitaben yaptığı konuşmada, şehitlerimiz için, Mehmet Akif'in, Çanakkale Şehitleri'ne yazdığı ölümsüz şiirini okumuş.. Günün anlamına uygun bir davranış elbette.Ayrıca Sayın Başbakan da şiirin hakkını veriyor okurken...

Şiirini hakkını vermek çok önemlidir, şiir okumalarında.. Ne var ki, bir şiir kaseti bile doldurmuş bulunan Başbakanımız, Akif'in şiirini okurken, belirgin bir "vurgu" hatası yaptı..

"Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i

Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi..! "

dizelerinin ikincisinde virgül "ancak" tan sonradır; burda benim yazdığım gibi. Eğer virgülü, "ancak" tan önce koyar ve böyle okursanız anlamı da değiştiren bir vurgu hatası yapmış olursunuz.

Akif şunu söylemek istiyor;"Yeryüzünde böylesine şanlı mücadeleyi bir Bedr"in arslanları, bir de sen yaptın..." Bu, Bedir mücahitleri ile Çanakkale mücahitlerini "denk tutma" niyetidir.

Fakat, şiir Başbakanımızın okuduğu gibi okunursa yani;"Bedr'in arslanları, ancak bu kadar şanlı idi.." virgülün yeri ve vurgu değişmiş olur ki o zaman da anlam değişir.

Bu defa, "Bedr"in arslanları şanlılıkta sana ancak erişebilir" gibi, aslında Akif'in hiç kastetmediği bir anlam çıkar.

Bu sadece bir ayrıntıdır, diyebilirsiniz. Ama ayrıntılar da önemlidir...!

Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..