Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yapılandırma yerine 'tahsilatta uzlaşma' sistemini getirin!

Beş altı yıl içinde 3. yapılandırma(vergi borçlarını taksitlendirme) yasası çıkardılar.Yine hedeflenen tahsiların gerçekleşmeyeceği ortada. Önceki yapılandırmaların sonuçları öyle çünkü.

Vergi idarelerinin tahsilat sistemi tıkanmış durumda. Yılların boç birikimi var. Bu borçlu mükeleflerin pek çoğu ödeme gücünü yitirmiş durumda. Buna rağmen konuştuğum bazı borçlu vergi mükellefleri ödeme yollarını arıyor. Birisi dedi ki; fındığı sattığımda ödeyeceğim. Fındık geliri yıllık nafakasını karşılamıyor.Borçlu mükellef ya emekli maaşına kalmış,ya da ticari işleri bozulmuş, bunun yanında ödeme gücü olduğu halde vergi ödemekten kaçınanların sayısı da az değil.

Türk vergi sisteminde tahakkuk aşamasında ve tarhiyat önesinde uzlaşma sistemi ver. Ancak kesinleşmiş amme alacaklarında uzlaşma sistemi bulunmuyor.

Gelir idaresi her türlü takip işlemi yapıldığı halde tahsil edilemeyen amme alacaklarını 'Tahsili imkansız hale gelmiş borçlar' olarak sisteme kaydediyor. Ancak bu borçları terkin etmiyor. Hem tahsili imkansız diyorsun,hem bu alacakları bekletiyorsun. Belki mükellef ölürse mirasçılardan mı tahsilini düşünüyorlar bilemem. Mirasçıların da süresinde reddi miras davası açarak miras yoluyla kalan vergi borçlarını ödememe gibi yasal hakları var.

Her vergi dairesinin yetki alanı var. Bu alanda faaliyet gösteren meslek odaları var. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Takip ve Tahsil Usulü Kanununda değişiklik yapılarak 'tahsilatta uzlaşma komisyonu' kurulabilir. Zaten boçlu mükellefin dosyası var,gerekli işlemler de belirlenir. Borçlu mukellefle komisyon başkanı ve üyeleri masaya oturur,kismen ödeme yapabilecekler tespit edilir,miktarda uzlaşılırsa tutanağa bağlanır,mükellef de ödemesini yapar,enkaz haline gelen tahsil dosyası da kapanır

Böyle yıllarca yapılandırma yapsanız başarılı bir sonuç elde edilemezsiniz.Söze gelince vergi barışından bahsediliyor, icraat ortada görünmüyor.Susuz kuyuda elinizde kovayla beklemeyin,mesainizi boşa harcamayın.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..