Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '21

 
Kategori
Eğitim
 

Yapma Demekten Bıktıysan Deme!

Çocuğuza aynı şeyi sürekli söylemek zorunda kalıyorsanız, söylediğiniz şeyin hiçbir etkisi olmuyor demektir.

 

Çoğu ebeveyn sürekli "yapma" demekten bıktığını söyler.

 

"Dilimde tüy bitti."

"Daha kaç kere 'yapma' demem lazım?"

"Ben sana 'yapma' demedim mi?"

 

gibi ifadeler sizin çocuğunuzla ilişkinizi zedeleyen ifadelerdir.

 

"Yapma" demekten bıktıysanız, demeyin!

 

Öncelikle çocuğunuza yapmasını ya da yapmamasını istediğiniz bir şeyi söylerken başka bir işle meşgul olmadığından emin olun. O sırada oyun oynuyor ve size doğru bakmıyorsa sözleriniz etkili olmayacaktır.

 

Göz teması kurduktan sonra onunla aynı boy seviyesinde olacak şekilde eğilmeniz ya da oturmanız ona direktif veren biri değil, anlaşmak isteyen biri olduğunuzu hissettirecek ve çocuğunuza güven verecektir.

 

Ona yapmasını istemediğiniz şeyi net olarak ifade ettikten sonra bunun neden yapılmaması gerektiğini anlatmanız gerekir. Bu durum hem size güvenmesini sağlar, hem de çocuğun merakını dindirir.

 

Yapılmaması gereken bir davranış konusunda bazen izin veren, bazen izin vermeyen bir anne/baba olursanız çocuğunuz bu fırsatı değerlendirecektir ve sözünüze olan güveni sarsılacaktır. Bu sebeple yapılmaması gerekenler konusunda net olmalı ve anne/baba hep aynı tutumu sergilemelidir.

 

Yapmasını istemediğiniz bir davranışın yerine mutlaka olumlu bir davranış alternatifi sunmanız gerekir. Örneğin çocuğunuzu evin duvarlarını boyamaması konusunda uyarıyorsanız, ona boyama yapacağı alternatif bir alan sunmalısınız. Sadece bir duvarı boyamasına izin verebilir ya da ona boyama tahtası hediye edebilirsiniz.

 

Dilerim her gününüz bir öncekinden daha keyifli geçer Sevgili Okur.
Sağlıkla Kalın...

 
Toplam blog
: 10
: 168
Kayıt tarihi
: 03.12.20
 
 

Biraz öğretmen, Biraz çocuk, Biraz masal kahramanı... ..