Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '09

 
Kategori
Edebiyat
 

YARIM ASIRLIK GAZETE SÖKE EKSPRES

Söke Ekspres Gazetesi 48.yaşını kutluyor. Kutlama da hakları vardır. Yarım asra yakın bir zaman dilimi içinde yerel basın alanında, Söke halkına özveriyle hizmet ediyor. Söke Ekspres Gazetesi’nden başka yerel basında onunla birlikte çıkan gazetelerin bugün esamisi bile okunmuyor.

Yerel bir gazete çıkıyorsa, gazeteyi destekleyen, seven okuyucu ve abone olanların sayısı yeterli olması gerekir. Yerel gazeteler ilan yolu ile desteklenmelidir. Gazete mutfağında çalışanlarla, deneyimle, başarılı bir yazar ailesiyle birlikte yerel gazeteler beğeni kazanır. Bunların hepsi bir araya geldiği zaman gazete yoluna tökezlemeden devam eder.

Yerel basın konusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel ve yerinde söylenmiş bir sözü vardır. Onu da buraya almadan geçemeyeceğim. Atatürk diyor ki: “ Basın, ulusun ortak sesidir. Bir ulusu aydınlatma ve uyarmada, bir ulusa muhtaç olduğu fikri vermekte, bir ulusun mutluluk yolunda yürümesini sağlamada, başlı başına bir güç, bir okul, bir yol göstericidir..”


Söke Ekspres Gazetesi, 1962 yılında gazeteci büyüklerimizden, Şevki Gemici oğlu ve Zeki Yavaş tarafından yayın hayatına başlamış, daha sonra Mahbup Kılıç ve Halil Özşarlak ara ile yazı işleri müdürlüğünü yapmışlardır. Üç yıl sonra 1965 yılında rahmetli Muharrem Bora bayrağı teslim almıştır. Gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Metin Balçık üstlenmiştir. Daha önce haftalık ve iki sayfa çıkan Söke Ekspres gazetesi aradan 48 yıl geçtikten sonra şu anda elimdeki Söke Ekspres ( 9 Eylül 2009 ) tarihli ve 14249 (Çarşamba) sayılı gazete kimi zaman 8 sayfa’ya ulaştığını görüyoruz. Hem de ofset baskılı, tertemiz bir sayfa düzeni ile. Günlük çıkan bir yayın organı için bu büyük bir başarıdır. Kutlanması gereken bir başarıdır bu…

5 Ocak 2002’den bu yana Söke Ekspres’te sanat, edebiyat, deneme, tanıtım, eleştiri, folklor ( Halk Bilimi) içerikli yazılar yazmaya başladım. Bu fırsatı bana veren sevgili Yılmaz Kalaycı’ya ayrıca teşekkür ediyorum. Çevreme yararlı olmaya çaba gösteriyorum. Yoksa kendimi tatmin için yazmıyorum. Söke Ekspres’in dışında Anadolu’da yayınlanan birçok yerel gazete, sanat ve kültür dergilerinde de yazmayı sürdürüyorum. “Söz uçar, yazı kalır” bağlamında yazarken de mutluluk duyuyor ve bundan da keyif alıyorum.

Söke Ekspres ‘in sahibi Yılmaz Kalaycı’dır. Yılmaz Kalaycı çekirdekten yetişmiş bir basın-yayın mensubudur.1965 -1992 yılları arasında Söke yerel basınında çıraklık ve kalfalık günlerini yaşayan bir gazetecidir. Yani gazetenin yayınlanmasını, matbaanın girdisini, çıktısını iyi bilen, kalemin, kâğıdın ve mürekkebin işlevini anlayan bir gazetecidir. Büyük bir azimle1992’den bu yana Söke Ekspres’in sahibi olarak ortaya çıkmış, bütün zorlukları ailesiyle birlikte göğüsleyerek bugünlere dek getirebilmiştir. Halen çok güçlü bir yazar kadrosu ve deneyimli çalışanlarıyla Söke gündemine damgasını vurmuş, yayımına günlük olarak devam eden bir gazetenin hiç tökezlemeden yaşatmasını başarmıştır.

Söke Ekspres’te güçlü ve deneyimli bir yazar kadrosu vardır. Zaman zaman bu arkadaşlarımızın yazılarını zevkle okuyoruz. Hemen aklıma gelenleri yazıyorum: Sahibi Yılmaz Kalaycı, Yazı İşleri Müdürü Kadir Kalaycı, Fahri Yayın Koordinatörü Levent Tuncer, Fahri Foto Muhabiri: Mümin Sivri, Muhabirler İbrahim Özgezici, Yılmaz Salum, Fahri Yazarları: Şevki Gemicioğlu, Zümrüt ÜzümalilÖzşarlak, KearimYılçırnkaya, . CevdetÜzüm, OsmanBarut, AliSelçuk, AliSarayköylü, İbmailDaylgıç, HalilGüven, Turgut Türkoğlu, O.NHasanBıldırki, Abdülkadir Güler, Zümrüt Zümrüt Barı Öner Feridun Erman, Faruk Haksal, Mustafa Kavruk, Suat Tutak ve Süleyman Kara ‘yi görüyoruz.

Yerel basın, halkımızın konuşan dili, gören gözü ve duyan kulağı bağlamında önemli hizmetler veriyor. Bunları hiçbir zaman yadsınamayız. Söke Ekspres Gazetemizin kuruşunun 48.yılında saymakla bitmeyen tüm başarılarını kutluyor, Gazetemizin yazı ailesine, Gazetenin asıl mutfağında da çalışanları, gazeteyi alın terleriyle hazırlayıp zamanın da hiç aksatmadan derli toplu olarak okuyucularına yetiştiren tüm gazete çalışanlarına sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

Söke Ekspres’in kuruluşundan bu yana, 48 yıldan buyana Söke yerel basını coğrafyasında Söke Ovası’nda halkımıza hizmet veriyor. Hizmeti geçmiş, maddi ve manevi açıdan destekleyen herkese teşekkür ediyor, aramızdan ayrılanlara yüce Mevla’dan rahmet, yaşayanlara da uzun ömürler diliyorum. Söke Ekspres’e daha nice başarılı, sağlıklı yarınlar diliyorum.


GÜLE GÜLE AHMET BAYRAM


Ahmet Bayram, Söke Milli eğitimi camiasında değerli bir öğretmendi.8 Eylül 2009 günü aramızdan ayrıldı. Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu’nun vefat ettiği günde. Mübarek Ramazan ayında ve Ramazan bayramını görmeden gitti. Ahmet Bayram Tarih öğretmeni idi. Yavuz Selim Lisesi’nde uzun yıllar hizmet etti. Söke’nin Camilerini yapılış tarihini ve resimleriyle birlikte bir kitapçıkta toplamıştı. Emekli olduktan sonra özel bir dershane de çalışıyordu, Yenikentte oturuyordu. Halim –salim ve sakin bir insandı. Her türlü dedikodudan uzaktı. Kalabalık cenaze namazı bunun işareti idi. Kalabalık bir cenaze namazı vardı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Buğday Eken başta olmak üzere, hemen hemen her okuldan öğretmenler ve öğrencileri hazır bulundu. Son yolculuğunda dostları, yakınları ve sevenleri onu yalnız bırakmadı. Bu alkışlanacak bir tablo idi. Demek ki geride bir iz bırakmıştı. Cenaze namazı Yenikent Camisinde kılındı. Onu Granta Mezarlığında dualarla toprağa verdik.

Yakın dostları ve sevenlerinin omuzlarında onurlu bir şekilde uğurlandı, dualarla toprağa verdik. Daha genç olarak aramızdan ayrıldı. Başta âlisine, Milli Eğitim camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyor, sevgili Vali Recep Yazıcıoğlu ile birlikte Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun diyorum.

“Gitti gelmez bahar yeli, anahtar Tanrı’da kaldı” yapacak başka bir şeyimiz yoktur, alisine ve sevenlerine sabırlar diliyor, sözü hemşerim Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Otuz Beş Yaş” şiirinden birkaç dize ile bağlamak istiyorum. Tabi o’nu da rahmetle anarak:


Neylersin ölüm herkesin başında

Uyudun uyanamadın olacak

Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?

Bir namazlık saltanatın olacak

Taht misali o musalla taşında. (1).


1) Resimli ve Metin Örnekli

Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, İhsan IŞIK

Elvan yayınları.8.Cilt.Sayfa:3430-Ankara 2006.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..