Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '07

 
Kategori
Futbol
 

Yaş Otuz Beş (ama onlar için henüz yolun yarısı değil!)

Yaş Otuz Beş (ama onlar için henüz yolun yarısı değil!)
 

Küçükken, orta yaşta olan futbolculara 'yaşlı' denmesine şaşırırdım. "Nasıl yaşlı bunlar!" derdim; eğer bu sıfatı bu kişiler için söylüyorsak 50, 60, ve hatta 70 yaşlarında olanlara ne denmeliydi? Şimdi de şaşırıyorum. Ama o futbolculara niçin yaşlı denildiğine değil, otuzlu yaşlarda olmalarına karşın bu kişilerin hâlâ nasıl oynayabildiklerine!

Çünkü neredeyse herkesin bildiği üzere futbol bir efor oyunudur. Tesislerde yapılan antrenmanlar, kronometreli koşular, kondisyon idmanları, rejenerasyonlar... Üstelik sahaya çıkıp 90 dakika koşmak veya kaleyi korumak da var!

Hâl böyle olunca, futbolcuların bunları yapabilecek fiziksel yeterliliğe sahip olması; yani genç olması gerekiyor. Peki 35 yaş ve üstü futbolcular nasıl oluyor da hâlâ sahadalar?

Bunun için Türkiye'den birkaç örnek verilebilir sadece (Hakan Şükür gibi...). Çünkü ülkemiz futbolcuları, belli bir yaşa geldikten sonra kendilerini idmandan, çalışmalardan muaf tutmayı bir görev sayıyorlar. Pek tabii olarak da yeşil sahalardan hızla tribünlere çıkmaya başlıyorlar.

Ama Avrupa'da durum böyle değil. Avrupalı futbolcular; yaşları kaç olursa olsun, antrenmanlarından vazgeçmiyor ve dolayısıyla formalarını da kolay kolay bırakmıyorlar. Mesela, 24 Mart günü Yunanistan-Türkiye maçında Yunan kalesini koruyan Antonis Nikopolidis... 36 yaşındaki Olympiakos'lu kaleci, aslında o maçtaki gibi kötü değil. Kalesinde geçit vermemesiyle tanınıyor, yaşına rağmen...

Diğer bir yaşlı ama esaslı kaleci de Arsenal'li Jens Lehmann. 38 yaşındaki Alman kalecinin maçlardaki yüksek performansına şaşırmamak mümkün değil.

Avrupa'dan örneklerimize devam edelim. AC Milan, konumuz için kurulmuş olsa gerek! Çünkü bu takımda, sözünü ettiğimiz kıstaslara uyan tam 4 futbolcu var. Kaptan Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, Cafu ve kaleci Kalac Zeljko. Maldini 39, Costacurta ise tam 41 yaşında.

Bu yaşlarda bir futbolcumuz olsa, muhtemelen çoktan futbolu bırakmış, eski dayanıklılığını yitirmiş ve televizyon köşelerinde yorum yapıyor olur. Hakan Şükür buna dahil değil elbette, hâlâ oynuyor ne de olsa!

Ne güzel demiş Cahit Sıtkı:

" Yaş otuz beş,
Yolun yarısı eder..."

Ancak 'yaşlı' futbolcular, performanslarıyla ikinci mısrayı değiştirmişe benziyorlar.
 
Toplam blog
: 3
: 625
Kayıt tarihi
: 27.04.07
 
 

Merhaba, ben Aygül Karagözoğlu. 14 Eylül 1991'de İstanbul -Küçükçekmece'de doğdum. Okulum Aydın Doğa..