Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '19

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Bir Oyundur

“İyi bilin ki; Dünya hayatı bir oyundur. Bir oyalanmadır. Bir süstür.
Dahası, kendi aranızda övünme, mal ve nesli çoğaltma yarışıdır.
Halbuki dünya yaşayışı, yağmura benzer. Bitirdiği ekinler şaşırtır,
Ardından sevindirir. Sonrada bir bakarsın kuruyuverir, sapsarı kesilir.”
                                                                                                Aşk-ı Kuran     20:57:539
         Yaşamın gelişim süreci içinde kazanımlar ve kayıplar vardır. Üzüntüler ve sevinçler arasında geçen yaşam, aslında izleyicisinin sahnede olduğu bir oyundur.
         
         Oyun varsa oyunun kuralları da vardır. Kurallara göre oynanan oyunda keyif vardır. Bu keyf; hem oyuncuyu hem de seyirciyi mutlu eden önemli bir faktördür. Zaman zaman oyununun içinde sıkıntılar baş gösterir. Sebepler ne olursa olsun, oyuncularda huzursuzluklar ortaya çıkar. Kurallar sıkıcı gelir, bunalım başlar. Oyunun oyun olması unutulur, başka bir amaca yönelir. Yönelen amaç da aslında bir oyundur ama insan bir kere huzursuz oldu mu artık bu iş ciddi bir iştir. Oyun olarak düşünülemez. İşin içinden çıkılması gereken bir problem kabul edilir.
 
       Oyun kurucu kimdir? Oyuncu kimdir? Rollerin paylaşımı nasıl? Senaryo kimin senaryosu? Seyirci kim? Bu sorular kafa karıştıracak kadar çoğaltılabilir. Düzen bozulduysa eğer, bahane oldukça fazladır. Bahaneler arkasına sığınarak çözüm üretilemez. Çözüm temel meseleyi tespit etmekten geçer. Bu ise kişinin kendisinin güç yetiremeyeceği kadar dış pencereden bakılması gereken çoğu zaman da uzmanlık gerektiren bir vakıadır.
 
        Kişi süregiden hayatında bir sorunla karşılaştığını düşünüyorsa yolunda gitmeyen bir durum vardır. Bunun için çerçevenin dışında bir kişisel FÜTZ analizine ihtiyaç vardır. Söz konusu analizi yaparken doğru sorular sorulması ve en gerçekçi yorumların yapılması mevzunun kendisi kadar önemlidir. Uzman desteği ile durum tespiti yapılarak çözüm aranması yaşam oyununun keyfli hale gelmesini sağlayacaktır. 
 
        Hayatın fırsatları, üstünlükleri,tehtitleri ve zayıf yönleri keşfedilmesi yaşama kurallar koyan bir oyun gibi bakmayı sağlar. Oyun ise sevinciyle, üzüntüsüyle insanı mutlu eden yaşamı getirir. Yaşam sevinci insanı hayata bağlayan en büyük faktördür. Gelenek ve göreneklerin insan hayatına sağladığı kazanımlar aslında insanı topluma bağlayan husustur. İnsanlardan bir insan olmak toplumun en faydlı bireyi olmak demektir.
 
        Yaşama oyun olarak bakıldığında insanı motive eden self yaşam koçu fonksiyonunu sağlar. İnsan kendi kendini motive edebiliyorsa işte o zaman yaşam sevincini kazanmış demektir.
 
       Yaşam sevincini "yaşamı bir oyun olarak görmeniz dileğiyle. mutluluk sizinolsun. İnanın ki hayatta çoğu şey ciddiyyie almaya değmez. Zaman geçince bakınız geçmişinize inan ki, çok ciddiye aldığınız anılarınıza çok güleceksiniz.
 
Toplam blog
: 12
: 156
Kayıt tarihi
: 24.09.10
 
 

Lisans üstü eğitimini için yurt dışında tamamladı. Yurt dışında muhtelif üniversitelerde dil ve kül..