Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Yaşam Koçluğu hakkında samimi bir yazı

Yaşam Koçluğu hakkında samimi bir yazı
 

Kişisel Gelişim Onlne - Yaşam Koçluğu


“Amacı olmayan gemiye, hiç bir rüzgar yardım edemez” Montaigne
 
Biz kurum olarak, sadelik ve kolay anlaşılabilir olmak için elimizden geleni yapmak için buradayız. İlgili ve okumayı seven birisi iseniz, hemen her sitede “Yaşam Koçluğu” tariflerinin farklı farklı olduğunu görmüşsünüzdür. En anlaşılabilir şekilde sizlere “Yaşam Koçluğu’nu” anlatmaya çalışacağım.
 
Yaşam koçluğu: Hedefimize giden yolda, enerjimizi doğru yola kanalize ederek, dengeli bir şekilde en kolay yoldan hedeflerinize ulaşmanızı sağlar. Tarif olarak çok etkileyici olmadığının farkındayım ancak anlatmak istediğim şeyi tam olarak anlayabilmeniz için, lütfen yazımı sonuna kadar okuyun.
 
Dedim ya hedeflerinize en kestirme yoldan ulaşmanızı sağlar diye, bunu yaparken çok özel teknikler uygular. Bu özel tekniklerin muhatabı bilinçaltıdır. Bilinçaltı demişken anlatmadan olmaz. Bilinçaltı bizim en büyük hazinemizdir. Yaşadığımız, yaşamadığımız hemen her şey oradadır. Bilinçaltı bu kadar güçlüdür ki, bizi tahmin ettiğimizden bile ileriye taşıyabilir.
 
Bütün kişisel gelişim yöntemlerine farkındalık çalışması diyebiliriz. Yani aslında binlerce odası olan bir saraya sahibiz, ancak bu sarayın sadece bir kaç odasını kullanıyoruz. Diğer odalara ışık yakmaktan bile korkuyoruz, çekiniyoruz ya da erteliyoruz. Oysa ki farklı odaların ışıklarını yaktığımızda, muhtemelen, daha iyi manzaralı, daha konforlu, daha şık, daha eğlenceli odaların bizim sadece kendilerini kullanmamızı bekliyor olduklarını göreceğiz.
 
Bir başka şekilde anlatmaya çalışayım, Bir yelken yarışındasınız ve arkanızdan da güçlü bir rüzgar esiyor, siz yelkeninizi doğru açıda tutarsanız, rüzgarı en iyi şekilde değerlendirecek ve başarılı olacaksınız. Ancak yelkeninizi yanlış açı ile tutarsanız, yeteri kadar başarılı olma şansınız olmayacaktır. Buradaki rüzgar bilinçaltınızdır. Bilinçaltınızı doğru kullanırsanız, sizin çok fazla şey yapmanıza gerek kalmayacaktır. Ancak bilinçaltınızı doğru kullanamazsanız, siz istediğiniz kadar o yelkene üfleyin, bir adım ileri gidemezsiniz. Koç size doğru açıyı bulmanızı ve bilinçaltınızı etkin kullanmanızı sağlar.
 
Yaşam Koçluğu ile neler yapılır? dediğimizde; Yaşam koçluğu ile, bir hedefiniz var ise, hedefiniz her ne olursa olsun, hedefinize giden yolda engelleri nasıl kaldıracağınızı öğrenerek, güçlenirsiniz. Bir daha kolay kolay güçsüz olmazsınız.
 
Bir örnek verecek olursak;
 
Sigara bırakmayı ele alalım. Biliyorsunuz sigara bırakmanın yüzlerce yolu var. Siz hangi yolu seçerseniz seçin, sigarayı bırakırsınız. Ancak, Kişisel gelişim yöntemleri dışındaki bir çok yöntemde, ortak akıl şudur. Sigaraya hayır diyebilmek için iradenizi güçlendirmek ve bunu yapabilmek için bir motivasyon kaynağı bulmaktır. İsim isim saymayacağım ama hemen her yöntemde benzer bir kurgu bulabiliriz. 1980 li yıllarda Kişisel gelişimciler de bunu yapıyorlardı. Kolay olduğu için hala yapan kişisel gelişimciler de olabilir. Bu yöntem, güzel bir yöntem ancak, genelde kişinin ilk zayıflığında yeteri kadar gücü bulamadığı için, kişi ilk iş sigaraya başlar. Size tanıdık geldi mi? Neden böyle oldu? derseniz,Sigara önceden ne ifade ediyorsa, hala aynı şey ifade ediyor. Yani sigaranın bir anlamı var, kişi genelde şöyle düşünür. Hemen her şeyi birileri için yapar ama sigarayı kendisi için içer. Ve bu anlam değişmediğinden, sigara hep çok güçlü bir metafor olarak kalır. Hep en büyüktür.
 
Peki biz koçlukta nasıl yaparız? Kişinin sigaraya verdiği anlamı, bilinçatı düzeyde değiştiririz. Bu kadar basit :) Bilinçaltında anlam değiştiğine göre, kişi neden sigara içsin ki? ve en önemlisi neden sigaraya tekrar başlasın ki?
 
Sadece sigarada değil, hemen her şeyde anlamların değiştiğini, elinizde sihirli bir değnek varmış gibi, her şeyi istediğinizden bile iyi olacağını hiç düşündünüz mü?  Rüzgar arkanızdan esiyor, gelin doğru açı ile, yelkeniniz şişirin ve hedeflerinize uçarcasına gidin.
 
Toplam blog
: 6
: 629
Kayıt tarihi
: 14.11.12
 
 

Profesyonel Yaşam Koçu, Koçluk, NLP, Hipnoz ve Kuantum eğitmeni ..