Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yaşam süresinin bilimsel ip uçları

Yaşam süresinin bilimsel ip uçları
 

"Universty College London" un ortaya koyduğu bilimsel araştırmalardan, el sıkma veya tokalaşma sırasında gösterilebilen güç kuvvet, yaşlı insanlar arasında karşılaştırılıyor, geriye kalan yaşam süresi hakkında belli ip uçları verebildiği gözleniyor.
British Medical Journal raporuna göre de, 60 yaş üstü insanların, koltuk veya sandalyeden dengeli ve hızlı kalkabilme yeteneği uzun yaşamın muhtemel bir belirtisi olarak görülüyor.
Benzer testlerle doktorlar tarafından riskli görülen hastaların kontrol altında tutulmaları umuluyor.
Araştırma; Hastane ve bakım evlerinin dışında, toplum içinde normal yaşam süren yaşlılar üzerinde, 60 yaş üstü insanlarda gözleniyor.
Bu araştırmaya göre, bir nesneyi zayıf kavrayanlar, güçlü kavrayanlara nazaran %67 fazla ölüm riski taşıyor. Açık bir ifade ile tokalaşma sırasındaki sergilenen güç, o kişinin uzun yaşayacağının işareti. Yine bu örneğe benzer diğer bir araştırmada, hızlı yürüyenler yavaş yürüyenlere göre üç kez, koltuk veya sandalyeden çevik kalkan, yavaş kalkana göre iki kat daha uzun yaşıyor.
Aynı kategoride, tek ayak üstüne dengeli durabilmek ölüm riskini , o yeteneği gösteremeyene göre düşürüyor. Araştırma, bir nesneyi kavrama, tutma gücü, gençlerde bile yaşam sağlığı ile ilgili gösterge sayılıyor.
Sonuç olarak araştırma, insan için sporun ne kadar yaşamsal bir öneme sahip olduğunu ortaya bir kez daha koymuş oluyor.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..