Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

19 Kasım '07

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Yaşlı Sekoyalar

Yaşlı Sekoyalar
 


Amerika Birleşik Devletleri' nin Kaliforniya şehrindeki Yosemite Park' ta, sekoya adı verilen dev ağaçlar yükselir. Bitkiler aleminin bu uzun ömürlü ve koca gövdeli ağaçları, kızılderili Cherokees kabilesinin büyük şefi, dev yapılı See- Quayah' ın ismini taşır.

Kaliforniya' yı ziyaret eden yabancıların en fazla ilgisini çeken şeylerden birisi şüphesiz ki sekoyalardır... Kozalaklılar türünden olan bu dev çam ağaçlarının boyu genellikle 100 metreyi geçer. Gövdelerinin tabana yakın çapı ise çoğu zaman 10 ile 15 metre arasındadır. Yani bir sekoyanın etrafında halka oluşturabilmek için, en az 25 kişinin elele tutuşması gerekir!

Yosemite Park' taki bu enteresan çam ağaçlarının en kalın ve en yüksek olanlarına ayrı ayrı isimler verilmiştir...

"General Sherman" isimli dev çam 130 metre boyundadır ve aşağı yukarı 4000 yaşında olması gerekir. Bunun çevresindeki daha genç ağaçların ise, İsa' nın doğumundan evvel yeşerdikleri bilinmektedir.

İşin garip tarafı, sekoya ağaçları, ağırlığı birkaç miligramı geçmeyen küçük bir tohumdan çıkarlar! İşte bu minicik tohum ile bu dev ağaçları gözönüne getirince, doğanın tezatlarına şaşırmamak mümkün değil.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..