Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '21

 
Kategori
Güncel
 

Yaşlılar Dönüştürülemez mi?

Merhabalar.

1955'li olmam hasebiyle şu anda 66 yaşındayım ve aynı zamanda  Covid-19 yüzünden sokağa çıkma yasaklısıyım. Gün içinde sadece 3 saat dışarı çıkmama izin veriliyor ve izin verilen bu saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmam da yasaklanıyor. Dolayısıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen 65 yaş serbest kartımla toplu taşıma araçlarını da kullanmam bu yasak kapsamındadır. Ancak, herkesin kullandığı ücretli normal toplu taşıma kartımı okutarak toplu taşıma araçlarıyla seyahat edebiliyorum. 65 yaş üstü olmamız nedeniyle toplu taşıma araçlarını kullanmamız yasaksa, toplu taşıma araçlarındaki kart okuyucu sistemin ücretli kartımı da reddetmesi gerekmez miydi? Buradan şu sonuca varmak pekala mümkün. 65 yaş üstü serbest kartla seyahat edemezsin, ama ücretli normal kartla 65 yaş üstü de olsan seyahat edebilirsin. Bu bağlamda, "bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" demekten kendimi alıkoyamıyorum. 

Bir keresinde 65 yaş üstü yurttaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına da aykırı olduğu gün gibi ortada. 65 yaş üstü yurttaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağının, ruhsal ve bedensel sorunlara yol açtığını da kimse göz ardı etmemeli.

Her şeyin bir dönüşümü var, yaşlıların da  bir dönüşümü yok mudur? Fiziken bu mümkün değil, ama uygulamalarla yaşılarımızı, topluma yük olmayan faydalı bireylere dönüştürmek pekala mümkündür.

Söz konusu yaş grubundaki vatandaşlar kendilerini değersiz, ötelenen ve istenmeyen insanlar olarak hissediyor. Ayrıca 65 yaş üstü insanların hava almak, hareket etmek ve sosyalleşmek gibi ihtiyaçlarını da görmemezlikten gelemeyiz. Tamam bunun için her gün 3 saatlik bir izin veriliyor, ancak bu üç saatlik izin, zaten yaşlı olan insanların hangi ihtiyaçlarını zaman olarak karşılamaya yeter ki?..

Selam ve saygılarımla. 

 

 
Toplam blog
: 119
: 501
Kayıt tarihi
: 12.01.12
 
 

Lise mezunu, bir kamu kurumu emeklisiyim. Her konuda okumayı, yazmayı, araştırma yapmayı seviyoru..