Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yatırımların yönü dolara çevrildi.

Yatırımların yönü dolara çevrildi.
 

parite


Uluslararası piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmek bir çoğumuza gereksiz, teferruat yada akademik bir çalışmanın konusuymuş gibi gelebilir. Ancak en temel ihtiyaçlarımızı sıralamaya ve bu ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının nasıl ve nerede belirlendiğine dair sorular sormaya başladığımızda uluslar arası piyasalar, dengeler ve ilişkiler olacaktır. Otomotivden beyaz eşyaya, petrolden tekstile varana dek bir çok sektör fiyatlandırma-değiştirme işlemini ABD Doları- Euro dengesi üzerinden yapıyor. Doğal olarak bunlarda yaşanacak en küçük değişim doğrudan cüzdanımıza, soframıza yansıyor. Doğru zamanda doğru ürünü almak veya satmak ticaretin-alışverişin çok önemli bir kuralıdır.
Uluslar arası piyasalara ilgi gösterme gerekliliğinin bir başka nedeni de yatırımlarımızı ve borçlanmalarımızı iyi yönetmektir. Döviz kendi başına bir yatırım aracı olmakla birlikte aynı zamanda yatırım araçlarınında alınıp satıldığı ortak bir değerdir.
Yani nereden bakarsak bakalım konu doğrudan cüzdanla, sofrayla ilgilidir. .
Uluslararası yatırım kuruluşu UBS’in Singapur’da görev yapan analisti Gareth Berry, uluslararası ajanslara e-mail yoluyla yolladığı notta, yatırımcılara Yen karşısında dolar alımı tavsiyesinde bulundu.
Analist, tavsiyeye gerekçe olarak ABD’de artan getiriler ile Japon hükümetinin merkez bankasına daha fazla gevşetme adımı atması yönündeki zorlamalar gibi etkenleri gösterdi.
ABD’de Nisan’da açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin güçlü gelmesi ihtimaline de dikkat çekti.
UBS yatırımcılara 92.45 Yen düzeyinden 97.00 hedefiyle Dolar alımını öneriyor. Paritenin 90.95 düzeyinin altına inmesi halinde pozisyondan çıkış tavsiye ediliyor.
Özellikle AB’ye üye ülke ekonomilerinin iyi bir performans sergilememesi üzerine bu kayıplar artıyor. Yunanistan’a verdiği yardım paketi pozitif(+) bir etkide bulunabilir fakat ABD’den gelecek veriler bunun tam tersine yönü negatife (-) çevirecektir.
Euro dolar paritesi 1, 34'ün altına inerek 10 ayın en düşük seviyesini gördü. Gün içinde yüzde 0.8 değer kaybeden Euro, dolar karşısında Mayıs 2009'dan beri en düşük seviyeye ulaştı.
Doların altı para birimi karşısındaki değerini izleyen dolar endeksi ise 81.496'ya yükselerek yine geçen yıl Mayıs ayından beri en yüksek seviyeyi gördü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, Portekiz’in kredi notunu AA’dan AA-’ye indirmesi ve görünümü negatif olarak açıklamasının ardından dolar/TL yeniden 1, 54'ün üzerine çıktı.
Bankalar arası piyasada dolar/TL güne Yunanistan endişeleriyle 1.54'ün üzerinde başlamış ardından artan küresel kazançlarla 1.54'ün altına inmişti.
Euro/dolar’daki düşüşün Portekiz haberiyle hızlanmasının ardından dolar/TL de 1215 itibarıyla 1, 5430'a kadar yükseldi.
ABD Doları, geçen yılın son aylarında Euro’ya karşı atağa geçmiş, 1, 5137 seviyesinden 1, 34 seviyelerine doğru önemli bir yükseliş kaydetmişti. Bu yükselişin iki temel sebebi vardı. Birincisi Avrupa Birliği ülkelerinin kredi notlarının birbiri ardına düşürülmesi, ikinci neden ise iyileşmesi beklenen ABD ekonomisinin düşük faiz ve bol likidite senaryosundan vazgeçilerek sıkılaştırma politikalarına geçileceği endişeleriydi. Spekülatörler, zayıflayan Euro bölgesi para biriminden dolara geçtiler. Bu geçisin ardından eğilim Euro aleyhine döndü. AB ekonomilerine yönelik belirsizlikler, Yunanistan’dan sonra Portekiz’in kredi notunun düşürülmesi gibi etkenler ibreyi yeniden dolara çevirdi. Hafta içinde parite özellikle Portekiz’in kredi notunun düşürülmesinin ardından 1, 3267'ye kadar geriledi. ABD son çeyrek büyüme verilerinin beklenenden düşük çıkmasından sonra da 1, 3410'a yükseldi. Her şeye rağmen teknik göstergeler halen paritenin aşağı yönlü baskıda kalacağı izlenimi veriyor. 1, 38 yukarı doğru kırılmadıkça yön aşağı. Hatta ABD işsizlik verileri beklentilerden iyi gelirse ibre 1, 30'un altını bile gösterebilir.
Açıklamaya, yorumlamaya çalıştığımız veriler ABD Doları’nın yükselişi ve Euro’nun düşüşünün devam edeceğini gösteriyor. Cüzdanımızı bu veriler ışığında kontrol ve idare etmemiz gerekiyor. Kısa vadeli borçlanmaları Euro, yatırımlarımızı ise Dolar bazında yapmamız bize önemli bir kazanç sağlayacaktır.
H.Umut ÖZBİLGİN
31.03.2010

 
Toplam blog
: 4
: 1140
Kayıt tarihi
: 13.03.08
 
 

Hayatı bütün renkleriyle görme ve bunun sonsuz akışı içerisinde rüzgardan şikayet etmek yerine ye..