Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '06

 
Kategori
Sağlık
 

Yazık değil mi bu emeklilere…?

Bu ülke emeklisine bakamıyor, emeklisini insan gibi yaşatamıyor… Ne maaşı maaş, ne hastanesi hastane, ne de emeklisine ilgi var.

Çünkü sosyal güvenlik sistemi bu ülkede çoktan iflas bayrağını çekmiş. Her tarafı dökülüyor. Üstelik dipsiz bir kuyu. Her verileni yutuyor…

Yoluna ,suyuna ,okuluna ,hastanesine ,elektriğine gidecek paralar , yani bir ülkenin yatırımlarına gidecek paraları büyük bir açgözlülükle yutuyor.

Bu sistem çökmüş ,iterek –kakarak sürüklenerek götürülmeye çalışılıyor. Gittikçe de büyüyen bir kara delik .Yıllardır kapanmak bilmiyor.

Nedenini herkes biliyor. Son otuz yıldır birbiri ardına gelen hükümetler bu sorunun sonunu göremediler.Görenlerde bu sorunu köklü biçimde çözecek kuralları koymaya cesaret gösteremediler. Hep günü kurtarmaya çalıştılar.

1980 ‘li yılların ikinci yarısında Başbakan olan Turgut Özal sosyal güvenlik sisteminin çıkmaza doğru gittiğini biliyordu. Güldü geçti.

Süleyman Demirel 1991 de geldi. Bu sistemi düzelteceği yerde emeklilik yaşını düşürdü. Sosyal güvenlik çıkmazını daha da derinleştirdi.

Sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan açıklar her geçen yıl ekonomik gelişmemize ölümcül darbeler indirmeye başladı. Yuttuğu fonlarla ekonominin kamburunu büyütüyor ,enflasyon canavarını besliyordu.

Yıllar hep laf salatası ile geçti. Her gelen bir tüy dikti gitti…!

Bu kadar sene değişen bir şey olmadı. Bu kadar açığa rağmen emeklisine insan gibi bakmaktan aciz bir sistem yürütüldü gitti…

Daha sonra gelen Yılmazlar –Çillerler –Erbakanlar – Ecevitler çok laf söylediler ama bir türlü gerekeni yapmayı göze alamadılar.

Şimdi AKP ve Başbakan Tayyip Erdoğan bunu göze alabilecek mi. ? Yoksa o da diğerleri gibi ipe un serip günü kurtarmaya mı bakacak.? Bu Türk ekonomisinde yapılacak en büyük reform hareketi olacak. Şimdiye kadar yapılan bazı ekonomik kararlar iyide asıl sınav bu.

Türk ekonomisini bu kamburdan kurtulmadığı sürece , sağlıklı bir büyüme ,insanın aş – iş bulması ,emeklisinin insan gibi yaşaması olanaksız.

Sosyal güvenlik sisteminde reformu göze almak lazım. Acı tarafları olacak bazıları memnun olmayacak ,oy kaybı olsa da bu reform radikal şekilde alt yapıdan itibaren korkusuzca yapılmalıdır.

Bunun için irade sahibi olmak gerekir… Siyasal kararlılık göstermek gerekir… Kısaca siyaseti unutup insan olmak ,hem de dört dörtlük olmak gerekir…

Son otuz senedir hiçbir iktidarın göze alamadığı ,kaçtığı ,hatta Süleyman Demirel gibi bir de üstüne tüy diktiği sosyal güvenlik reformunu Başbakan Erdoğan ve arkadaşları yapabilecekler mi.? Yoksa o da armudun sapı ,üzümün çöpü laflarıyla geçiştirip sallayacak mı.?

Bütün bunları sayın okurlar yakında göreceğiz. Sen gariban Bağ –Kur emeklisi aldığın 300 lira maaşla ölmemeye bak. Bak ki neler olacak hep beraber görelim..

Allah bu emeklilere yardım etsin…!

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..