Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '15

 
Kategori
Tarih
 

Yazıldı adına destanlar

Yazıldı adına destanlar
 

GÖRSEL NETTEN ALINTI


Yoğruldu kanınla, Çanakkale’de topraklar,

Yazıldı adına destanlar, marşlar,

Yokluklar içinde çarpıştı aslanlar

Rahat uyu şehidim tarihe geçti adın.

 

Taşıdı cepheyi kağnılarla, sırtında,

Ninesi, dedesi, genci cephaneleri,

Seyit Onbaşılar kaldırdı 200 kiloluk cephaneleri,

Dindirdi gözyaşlarını el, ele vatanın bireyleri.

 

 

Çanakkale Savaşının 100. Yıldönümü. Bu savaş, Atatürk’ün adını Dünya tarihine altın harflerle yazdıran Savaşın başlangıcıdır. Aynı zamanda kahraman komutan, adsız Mehmetçikler,  vefakâr, cefakâr Türk Kadınları ve Milli sorumluluk bilicinde olan destan niteliğinde kahramanlık örnekleri sergileyen, cepheye silah taşıdıkları gibi, bizzat savaşa da katılan ,Türk çocuklarının bize verdikleri bir zafer hediyesidir.

Çanakkale’de çarpışan Türk ordusu, dünya tarihinde bir dönüm noktası yarattı. Savaşın süresi uzadı. Öngörülenin aksine batı Avrupa  ile Rusya’yı birbirinden uzaklaştırdı, hatta Amerika’yı Rusya’ya karşı batı Avrupa ile ilgilenmek zorunda bıraktı. İngiliz dominyonları Yeni Zelanda ve Avusturalya ‘nın ulusal benliğinin oluşumuna hız kattı. Ve hepsinden önemlisi Mustafa Kemal Atatürk’ün de Çanakkale’de takdir ettiği Türk askerinin o yüksek ruhu, yeni bir Türk devletinin doğuşunu hazırladı.

 

Çanakkale zaferinde kahramanlıklar yaratarak vatanı kurtaran, Komutanlar ve isimlerini bilmediğimiz isimsiz kahramanlar ruhunuz şad olsun. Bu vatanı kurtarmak için al kanınızı çekinmeden verdiniz, Türk Bayrağını şanla şerefle Zaferin üstünde dalgalandırdınız, sizleri minnet ve şükranla anıyoruz, nur içinde yatınız.

Aşağıda Çanakkale zaferinde destan olan Başta Atatürk’ümüz olmak üzere, zaferin kahramanlarının isimlerini veriyorum.

NAHİDE ÇELEBİ

 

ÇANAKKALE ZAFERİNİN KAHRAMANLARI


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881 - 1938)
Milli Mücadelenin önderi, Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu, çağdaş Türkiye’nin yaratıcısı,askeri ve siyasi dehası, uluslararası alanda da kabul edilen asker ve devlet adamı.
CEMAL PAŞA (1872 - 1922)  Tam adı Ahmet Cemal olan. 1895'de Kurmay yüzbaşı olarak orduya katıldı.
ÇOBANLI, CEVAT (1870 - 1938) Çanakkale müdafaasındaki yararlığı ile meşhur bir asker olan Orgeneral Cevat İstanbul’da doğdu.
ENVER PAŞA (1880-1922) 1880’de İstanbul’da sıradan bir memurun oğlu olarak dünyaya geldi.

NAZMİ BEY (1875-1940) 1875 yılında İstanbul, Yeniköy’de doğdu.

SEYİT ONBAŞI (1889-19399 Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi.. 1939 yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.
TALAT PAŞA (1874-1921) Osmanlı devlet ve siyaset adamı, Talat Paşa 1874 yılında doğdu. İttihat ve Terakki Fırkası önderlerindendi..

ÇANAKKALE SAVAŞINDA KATKIDA BULUNAN KADINLARIMIZ:

Çanakkale savaşında askerlerimizin ve komutanlarımızın yanı sıra pek çok yürekli kadın da savaşa aynı şekilde katkı sağlamıştır. Kadınlar savaşta daha çok geri planda hizmet vermişler. Hasta bakımı, kimsesiz kalanların bakımı gibi. Ancak bunun yanında cephede savaşmış kahraman Türk kadınları da var. Nebahat onbaşı bunlardan biri. Nebahat onbaşı:12 yaşında iken cephede savaşmaya başlar ve başarılarından dolayı onbaşı rütbesini alır. Hatice Hanım: Anafartalar cephesinde mücadele eden bu kahraman Türk kadını sonrasında İnönü muharebesinde de savaşmıştır. Zeynep Mido: Kosova’dan gelerek cephede bizzat savaşmış kahraman bir Türk kadınıdır. Hemşire Erica: Alam Asıllı hemşire Erica cephedeki tüm hastalarla ilgilenmiş ve adını tarihe yazdırmıştır. Bu isimler sadece öne çıkan kahramanlar. ŞERİFE BACI, HALİME ÇAVUŞ, TARSUSLU KARAFATMA, KLAVUZ HATİCE. Bunların dışında isimlerini bilmesek de savaşta kahramanlıklarıyla destan yazan pek çok Türk kadını var…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..