Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '15

 
Kategori
Tarih
 

Şerh şerh: Daka

Şerh şerh: Daka
 

google


Önbilgi: DAKA metnime sevdiğim bir arkadaş şerh yazdı. Ben de ona karşı şerh yazdım. Arkadaşın adı şimdilik saklı kalsın.

http://blog.radikal.com.tr/turkiye-gundemi/tcnin-karsi-torpido-sistemi-92886

*

Bir sonraki asteriks’e (*) kadar alıntı:

“Türkiye’nin parçalanması isteniyor, doğru.

Ama Türkiye’nin emperyalist olması mümkün değil, bu bir güç düzeyi meselesi. Büyükler varken bize pay düşmez, en fazla büyüklerin aleti olabiliriz. Yeni Osmanlı’cılar bunu hayal edebilir, ama bu senaryoların gerçekleşme şansı hiç yok. Bu çizginin sonu, tam anlamıyla, değersiz bir yalnızlık. Üstelik emperyal bir çizgi, Türkiye’nin bizzat kendisini bölünmeye götürür. Yani TC, emperyalist olmaya öykünürse, parçalanır.

Yazında önemli ve temel bir eksiklik de var:

+

Bu millileşme sürecinin temel dinamikleri açıklanmamış.

Milli gemi, uçak, helikopter, tank yapma gayretlerinin ve azminin arkasında,Türk Silahlı Kuvvetlerinin, giderek netleşen ve güçlenen,  ABD’den bağımsız, milli bir yol izleme politikası var.

ASELSAN ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’nın diğer şirketleri (ROKETSAN, HAVELSAN, TAI, vb),  bu millileşme çabasının açık örnekleri.

Biliyoruz, ASELSAN’ın başlangıcı, 1974 Kıbrıs harekatı ve sonrasındaki ABD ambargosuna dayanıyor. Başlangıcı, ‘kendi telsizini kendin yap’ diye özetlenebilir.

+

Soğuk Savaş döneminin bitmesiyle, 1990’larda saflar yeniden belirlenmeye başladı. Türkiye, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, 2003’teki ‘22 ülkenin sınırları değişecek’ beyanına konu olan en önemli ülke.

Türkiye’nin sınırları neden değiştirilmek isteniyor?:

Irak’ın kuzeyinde ‘2. İsrail’ devletini (sözüm ona ‘Özgür Kürdistan’ı) yaratmak ve bu devletin petrolünü Akdeniz’e, bir kukla ‘Kürt Koridoru’ ile bağlamak için.

TSK ise, Necip Torumtay, Eşref  Bitlis, Hüseyin Kıvrıkoğlu gibi isimlerle gelişen bir süreçte, özerk, milli bir yol izlemeye yöneldi. Ordu içinde yuvalanmış ‘Özel Harp Dairesi’ni, yani ABD kontrolündeki kontrgerillayı tasfiye ederek, kendi milli ‘Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı kurdu. PKK’ye karşı kesin adımlar atmaya başladı ve başarılı oldu.

Irak’ın kuzeyinde bağımsız hareket etmeye başladı.

Pentagon’a göre, ‘hizadan çıktı’. Bedeli ise, subaylarının başına çuval geçirilmesi oldu.

Sonrasında, ‘darbecilik’ yaftasıyla, Ergenekon, Balyoz, casusluk, vb davalarda, yüzlerce üst düzey komutanı tasfiye edildi. Denilebilir ki, Türk Ordusu savaşmadan esir alındı.

Saflaşma, mücadele ve çatışma, birçok cephede sürüyor.

‘Haziran’ patladı. 10 milyon insan, 2 ay süreyle sokaklara çıktı. Korku sınırları aşıldı.

İktidar, ‘paralel’ bir şekilde ortadan ikiye çatladı.

Tapeler yayıldı. Ayakkabı kutularındaki dolarlar, para kasaları, yolsuzluklar ortaya saçıldı.

‘Kumpas’ davaları çöktü. Silivri zindanları boşaldı ve yeni sahiplerine kucak açmaya başladı.

ABD ve hempaları Suriye’de yenildi. Irak 3’e bölünemedi ve tam olarak ayrıştırılamadı. İran hep dik durdu.

Önce IŞİD canavarı yaratıldı. Şimdi IŞİD bahanesiyle, Musul’u ele geçirmek istiyorlar.

Böylece ‘koridor’u inşa etmeye çalışacaklar. Ama bu, o kadar kolay değil.

+

İşte bu koşullarda:

Ortadoğu bataklığına sürüklenmemek için, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ politikası acil bir ihtiyaç.

Komşu ülkelerle bölgesel işbirliği ve anti-emperyalist politikalar şart.

TSK açısından, milli bir duruş sergilemek bir zorunluluk.

Milli platform (uçak, gemi, tank, helikopter) ve milli silah (uzun menzilli füze) projeleri birer zorunluluk.

Bu projelerin güçlenerek devam etmesi artık engellenemez. Eşik çoktan aşıldı.

Mesela MİLGEM’i durdurmak istediler ama başaramayacaklar.

F-16’ların yerini alacak milli savaş uçağı projesi de başlıyor.

Karamsar değil, umutlu olmanın zamanı...”

*

Metni 3’e böldüm, aralara artı imi koydum. Bu da, metnin 3 bölümlü anlamı var demek:

1.      TSK’nin silah üretimi.

2.      TC için ve artı kendi tarafından emperyal güç planları.

3.      Mücadele yöntemleri.

+

Şerhlerim:

TSK’nin silah üretimi:

Ya kendi silahını üretirsin, ya da başkalarının silahlarını onlar istemediğinde kullanamazsın, bizde (topraklarımızda) olan ve kullanma hakkımızın olmadığı nükleer bombalar gibi. Konu, ulusallıkla doğrudan ilintili değildir, bildiğimiz silahbilim ile ilintilidir. Zorunluca (düşman silahı olan) Kalaşnikof kullanmamız ve Tatar Yayı’nı yasak olsa da kullanmamız gibi.

Bu iş uzun sürer: DAKA metninde bu açımlandı. TC’ye bu işin tamamlanması için, 10-20 yıl daha gerek ama o sürede global başka krizler de kapıda, yani projeler aksayabilecek pekala.

Yani bu proje de, ülkelerden ve konjonktürden epeyi bağımsız durumda.

+

TC’nin emperyalizmi:

Sanırım henüz kimseye anlatamadım:

TC’nin emparyalist olma süreci, makro ve mikro durumlardan ve hatta kendisinden bağımsız bir gidişat, bir tür büyük sayılar kuramı işlemesi gibi kabul edilebilir.

Örneklemeler:

ABD, 1861-1865’te İç Savaş yaşadı ve ancak ondan sonra, önce birleşip büyüdü ve sonra emperyalist oldu.

Osmanlı, 1412-1413 arasında önce Fetret Devri’ni yaşadı, sonra 1453’te istanbul’u aldı.

Bunlar, ön-gerek koşullar ama yeter koşullar değil.

TC 2015-2035 emperyalizmiiçin geçerli / gerekli koşullar şunlar:

Bir: TC, 1983-2013 arasında parçalanmadı. Sıkı dayandı doğrusu. Hem iç, hem dış çabalar, bayağı kuvvetliydi doğrusu.

Bir bir: Bunun temel nedeni, çevredeki 20 ülkenin parçalanması idi. Yani, gelecekte bu ülkeler çıkış yaparsa, TC kaybeder, örneğin Ukrayna, örneğin İran.

İki: Çevredeki 20 ülke içinde buna ikinci-yakın potansiyel aday olmaması gerekli. ABD, en son Suriye’yi bırakıp, İran’ı da düzeltme planıyla, Arap Baharı ve BOP planını kendi çökertti.

Üç: Bu emperyalizm sürecinde petrolün pek önemi yok. Kanada’daki kaya gazı veya Çin Tarım Havzası’ndaki yeni petrol / doğal gaz bulguları, tüm hesapları değiştirdi. Doğru ABD ve AB, hala 1900 (veya en geç 1950 momentli) emperyal planlarındalar, o nedenle de TC planlarında yitirecekler.

Dört: TC, ister Alamancılar gibi emek ihracı olsun, ister sömürü olsun, ister yeni icat olsun, yeni bir 500 milyar dolarlık kaynak (2020-2040 için) bulamazsa, emperyalist olamaz. Tahminim, bunun birinci adayı uyuşturucu parası, ikincisi diğer kara-kara-para’lar (İran, Rusya, vd kaynaklı).

Bunlar olursa, hiçbir biçimde Dünya Sistemi’nin tümdengelimsel dış çerçeveleri aşılamaz: ABD veya AB bile aşamadı onları.

+

Mücadele yöntemleri:

Demokrasi bitti ama ondan önce Yeni Orta Çağ’ın faşizm-engizisyon binişik kültürleri geldi. Tüm Dünya ülkeleri ve halkları batakta. TC halkları hep batakta olduğu için, zehre biraz daha şerbetli gibiler.

Savaş, barışsal yöntemlerle; anti-demokrasi, demokratik yöntemlerle çözülemez.

Yani:

Faşizme karşı faşizm.

Ve artı:

Engizisyona karşı engizisyon.

(Bunun fiili yöntemlerini burada yazmayayım, çok öksürük yapar.)

+

Peki, neden bunları çok çok kesin gibi yazıyorum?:

Çünkü tüm yakın gelecek, kısa sürede geçmiş olur ve oldu da.

ABD 2000 Askeri Stratejisi 1995 gibi değillendi, AB’nin barışçılığı yine 1995 gibi (Bosna’da) değillendi, reel sosyalizmin tarihten çıkışı değillendi çoktan (2010 gibi, eski Doğu Avrupa ülkelerindeki % 20 oy oranlarıyla).

ABD, Albright’ı, Rizze’ı, Clinton’u çıkardı; AB, Thatcher’ı, Merkel’i, Le Pen’i çıkardı. E tabi, TC de Çiller’i çıkardı çıkara çıkara. Bunlarla romantizm oyunu oynanmaz. Herkes, tarihe yeinden ve bir daha iyice bakmalı, ön-okuma için.

+

Alıntı metinde hiçbir biçimde geçerli olmayanlar:

Asker-AKP çatışması planları. Asker, AKP ve Fethullahçılar orji yaptı. Bir orjide, er veya geç kıçı kaptırmadan seks yapamazsın. Hepsi de kıçını kaptırdı, olan biten budur.

Ulusal savunma sanayisi, bağımsız ulusal savunma siyaseti ile birebir ilintili değildir. İngiltere, eski sömürgesi olan ABD’nin yeni sömürgesi ama öz-patentli bir sürü silah da üretiyor pekala.

Her türden komplo planları ve teorileri bir yere kadar geçerlidir. Eğer bir ülke sürmek isterse sürer, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi.

İç işbirlikçilerin b.k gibi para kazandığı doğru. Satılanlara ve kendini satanlara kızmak, bir yere kadar. Sonrasında, paranın dini, imanı, ulusu yoktur, kuralı işler. Yani, paranın da büyük sayılar kuramı işliyor.

Emperyalist TC gibi bir hayali, benim gibi anti-emperyalist bir gelecekbilimci de hesaplayabilir ve hayal edebilr. Bu, onun olmasını arzuluyorum, anlamına gelmez. Artı, beni Yeni-Osmanlıcı’larla aynı kefeye koymaz.

Çıkış:

2015 global emperyal hesapları tümüyle boşta. Çünkü ABD ve AB, son 25 yılda 15 kere filan kıç kıvırdı. Belleri kırıldı. Tutabilecek hesapları kalmadı ortada. O nedenle, Tayyip gibi biri bile, Ortadoğu’da at koşturabiliyor bu sıralar.

Artı:

Asıl 4 büyük makro global krizde TC çok sallanır ama batmaz. Ancak ABD ve AB batar. Haa, onlar da gidince, ortalığı tam karanlık basacak ayrı konu. Tayyip gidince, ekonomik krizin feci olacağı gibi.

Yani, umuda gereksinimim yok, umutsuzca yol alabildim 55 yıldır ve artık kendim umut oldum gelecek için:

Beni içermeyen bir gelecek için.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..