Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Haber
 

Yemen Açıklarında yanardağ patladı.

Yemen Açıklarında yanardağ patladı.
 

"Yanardağ patladı, yüzlerce metre havaya lav ve kül püskürdü : 8 Ölü."

Milliyet internet haber sayfasında yer alan haber de, "Yemen'in Kızıldeniz açıklarında bulunan Cebel Ettayrr adasındaki yanardağın püskürdüğü lavlardan 8 kişinin öldüğü bildirildi"

En son ne zaman faaliyetinin (Lav püskürmesi) görüldüğü belirtilmeyen yanardağın püskürmesi dikkatle incelenmesi gereken bir konu. "Bir hükümet yetkilisi, askeri tesislerin bulunduğu adada dün gece faaliyete geçen yanardağın yüzlerce metre yükseğe püskürttüğü lavlardan 8 askerin öldüğünü söyledi."

Ankeri üs olarak kullanıldığı anlaşılan adanın küçük olduğu da belli. Azcak sivil halkın olmaması askerin her an emir altında olmasına rağmen ani patlama ile can kaybının olması, dikkat çekici ani patlama olduğunu gösteriyor.

"Yetkililer, yanardağın faaliyete geçmesinden sonra 9 askerin kayıp olduğunu bildirmişti. Adadaki El Hudeyde limanında görev yapan Yemenli askerlerden biri, kaybolduğu bildirilen askerlerden 4’ünün yanarak can verdiğini kaydetmişti."

Bu durumun yerinde incelenmesi için ülkemizden de bir uzman heyetin yerinde inceleme yapmasında fayda vardır. Acaba bu olay civarında aktif yanardağ kolonileri var mı? Yoksa bu tesadüf mü ? Tesadüf se eski bir yanardağsa, Bizim ülkemizde ki sönmüş yanardağların sismik tetkik ve araştırması yapılmalıdır.

Bu dağların hiç yeniden uyanmayacağını garanti eden var mı? Araştırılsa kimsenin kaybı olacağını sanmam. Uydu kontrolleri de yapılabilir.

Yemen'deki son olayın ayrıntılarının öğrenilmesi, normal dışı bir patlama ise dünya jeofizik dengelerinin durumunun araştırılması dahi gerekebilir. Afaki bir düşünce gibi gelebilir ama bakın o ufak askeri ada da sekiz kişi ölmüş.

Bu durumda Dünya'nın hareketli evreye girdiği önümzde ki süreçte deprem ve benzeri yanardağ faaliyetlerinin sıklaşması dünyayı tedirgin ederken ve Anadulu da beşik gibi sallanırken neden eski yanardağları tetiklemesin!

Bizim ülkemizdeki sönmüş yanardağların eteğinde milyonluk kentlerimiz var. Allah korusun böyle bir durum halinde felaket olur.

Bu vesileyle ilgili uzmanların bigi ve görgüleri artarak olası tehlikelere karşı ön tesbit uygulamaları konusunda tebir alma konusunda geç kalınmaz. Deprenler de olduğu gibi elimiz ayağımıza dolaşmaz.

http://www.milliyet.com.tr/2007/10/01/son/sondun07.asp#

http://www.milliyet.com.tr/-erciyes-dagi-patlamaz-/turkiye/sondakika/19.04.2010/1227177/default.htm?ref=haberici









 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..