Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '07

 
Kategori
Kültürler
 

Yemen'de düğün

Yemen'de düğün
 

Her ülkenin kendine göre düğün adetleri olduğunu biliyoruz. Yemenle ilgili bir yazı okudum dün, ve orada nasıl evlenildiğini yazmaya karar verdim. Bir defa genelde düğün dernek 3 gün sürermiş ve ilk gün Çarşambaya denk gelirmiş. Çarşamba günü kız tarafı, arkadaşları ve akrabaları ile kendi aralarında eğlence düzenlermiş ama bu eğlenceye erkekler asla katılamazmış.Yeşillere bürünmüş gelin adayının el ve ayaklarına kına yakılırmış ki öyle bizdeki gibi değil, ince işçilikle, gayet güzel çiçek şekilleri verilerek....

Erkek tarafı ne kadar zenginse gelinin ailesine o denli cok para verirmiş ki, gelinlik ve yemek masrafı buradan karşılansın. Bayanlar eğlenirken erkekler de boş durmuyor tabii.Onlar da kendi aralarında şarkı söyleyip dans ederken bir nevi uyuşturucu-zevk verici madde olan quat çiğnemeleri kaçınılmazmış.

Perşembe günü gelinin babası, damat ve şahitler camiye gidip imam nikahı kıyarlarmış, peki ama gelin nerede derseniz o yok, ona ne gerek var zaten?...Kadının adı var mı ki??

Ancak bu nikah olayından sonra gelini süslü arabalarla evinden alıp damadın evine götürürlermiş. Cuma günü önce erkekler vadide toplanırlar, damadın tüfekle havaya ateş etmesini izlerlermiş, merak ettim, bu esnada bizdeki gibi ölenler oluyor mu diye.Erkekler bu işle meşgulken bayanlar akşam yemeği pişirmekle uğraşırlarmış.

Gerçek düğün Cuma akşamı saat 19.00-21.00arası gerçekleşirmiş, ama maalesef yine kadınlar ayrı yerde, erkekler ayrı yerde yemek yiyip kutlama yaparlarmış.

Bize kimsenin geleneklerini eleştirmek düşmez ama bu işte bir gariplik yok mu yahu? Nikah esnasında evlenecek kız yok da babası var...... Halimize şükür yine arkadaşlar....:)))) Bence Yemen'e gidip evlenmeye kalkmasın kimse.

Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

 
Toplam blog
: 68
: 4043
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

İ.Ü.Alman filolojisi mezunuyum. İlle de sanatsal faaliyet diyorum...