Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '07

 
Kategori
Kültürler
 

Karpuz ve bayrak

Bir grup Meksika'lı ülkelerinin özgürlüğü için savaşırlarken, yemek molası verdikleri bir sırada kendilerine yani ülkelerine ait bir bayrakları olmadığından yakınırlar birbirlerine. Hepsi tek tek fikirlerini söylerler, fakat bir türlü karara varamazlar. Aralarından biri yedikleri karpuz kabuklarını göstererek "Biz bu topraklar için savaşıyoruz o da bize karpuz veriyor, Bayrağımız rengini karpuzdan alsın" der ve kırmızı, beyaz ve yeşilden oluşan Meksika Bayrağı doğar!

Bir karpuzu kestiğimizde ortaya çıkan renklerin bir ülkenin bayrağı olduğunu çok azımız biliriz. Karpuz konusunda bilmediklerimiz bununla da kalmaz. "Hanginiz bilir benim kadar karpuzdan fener yapmasını, sedefli hançerle üstüne gülcemel resmi çizmesini" der Orhan Veli.

Beykoz, İstanbul'un karpuz tarlalarıyla ünlü bir köyü iken, Orhan Veli'nin çocukluğu da oralarda geçer. Gülcemal de o yılların ünlü bir vapurunun adıdır.

Karpuz dünyada çok yaygın bir meyve olduğundan pek çok şiire ve yazıya konu olmuştur. Cevat ÇAPAN'ın çok şirin şiiri gibi. Buyurun dilimleyelim bakalım;

Babam iki tek atınca
Hadi seni karpuzlara götüreyim derdi,
Annem kızarır, kızar;
Bey! çocuk daha küçük der
Mutfağa gider ağlardı
Babam karpuzdan anlardı...

 
Toplam blog
: 184
: 2109
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

1974 Bremen doğumluyum. Hayatın Med-Cezir'lerle dolu olduğuna inanırdım; yaşaya yaşaya anladım ki ö..