Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '19

 
Kategori
Futbol
 

Yeni Adil Lig Puanlama Sistemi

Futbolu Satranç Gibi Düsünmek

Türkiye Spor Toto Süper Ligi’nde son haftalara girilirken oldukca carpici bir puan tablosu ile karsi karsiyayiz. Ligin orta sirasindaki bir takim icin baktigimizda iki galibiyet fazla almis olsa (3x2=6 Puan) farkla ilk 5 arasina girecekken, iki maglubiyet yasadiginda düsme potasina giriyor! Bu durum bana hic mantikli gelmiyor!

Acikcasi bir terslik oldugunu düsünüyorum. Ornegin ligin son sirasindaki Akhisarspor, Türkiye Kupasi’nda final oynarken nasil ligden düsecek kadar kötü olabilir? Acaba puanlama sisteminde bir yanlislik mi var? Veya söyle de sorabiliriz; Puanlama sistemini degistirip lige biraz daha canlilik katabilir miyiz? En azindan birbirine bu kadar yakin bir siralama yerine daha adil bir puan sistemi olamaz mi?

Bu düsünceler icerisindeyken hemen herkesin aklina gelebilecegi gibi “ligin zirvesindeki bir takimi yenmek ile son siralardaki bir takimi” yenmek arasinda fark olmasi gerektigini düsünüyorum. Bu durumun diger spor branslarinda da gecerli oldugu durumlar var mesela Satranc! (Evet! Bir ayni zamanda bir satranc antrenörü olarak söylüyorum ki; Satranc bir spordur ama bu ayri bir konu.)

Lige baslarken alinacak temel bir puan ile genel bir siralama yapildiktan sonra ligin zirvesi ile son siralarindaki takimlarla yapilacak puanlarda alinacak maclarin puanlari birbirinden farkli olabilir! Zaten gercekte de daha adil olan bu degil mi? Yani liderlik mücadelesi yapan bir Basaksehir’i yenmek ile ligden düsmesi kesinlesmis bir takimi yenmenin karsiligi, nasil ayni 3 puan olabilir?

Peki ilk akla gelebilecek sorulardan biri, bunu yapan baska ülke var mi? Cevap veriyorum ‘Yok!’ O zaman sunu sormak isterim; bir seyi yapmak icin baskalarinin yapmasini mi beklemek lazim? Kendimiz yapip baskalarina öncülük edemez miyiz? Biz kendimize özgü, yeni birsey bulamaz miyiz? Her konuda baskalarini mi taklit etmemiz gerekiyor?

Adil Puanlama Sistemi: Düsündügüm puanlama sistemine gelirsek; Yeni ligimizin yeni uygulamada 20 takimdan olustugunu varsayalim. (Hesaplama kolay olsun diye suanki 18 takim yerine direkt 20 diyorum.)

Ligin ilk hafta baslangic siralamasi bir önceki sezon sonundaki siralama ile baslanirken ilk 5 icerisindeki takimlari yenen takimlar 5 Puan, 6-10 siradaki takimlari yenen takimlar 4 Puan, 11-15 takimlari yenen takimlar 3 Puan, 16-20 siradaki takimlari yenen takimlar 2 Puan almali. Beraberlik halinde ise galibiyette alinacak puanin yarisi paylasilmali. Dolayisiyla ilk 5’te yer alan bir takim ile berabere kalmak (5 / 2 = 2,5 Puan), 16-20 siralar arasindaki bir takimi yenmekten (2 Puan) daha cok puan getirisi (0,5 Puan) olacaktir. Sizce de bu sistem daha adil degil mi?

Ayrica böyle bir puan sistemi belki baska ülkelere de ilham olur, ne dersiniz?

Not 1: Yeni lige baslanirken bu sezon hic bir takimin küme düsmeden üst lige cikacak takimlarla play off oynayarak Süper Lig’deki takim sayisi 20’ye tamamlanabilir.
Not 2: Baska ülkeler daha adil bir siralama icin bu duruma karsi ne yapmis diye soranlar olabilir.

Pek cok ülke liginde play off ya da grup sistemi var (Örnegin Danimarka, Iskocya, Polonya gibi.) Bu gruplandirma ile sampiyonluga oynayacak takimlar ve küme düsmesi muhtemel takimlar birbirinden ayrilarak iki farkli grupta mücadele etmeleri saglaniyor. Böylece takimlarin kendi seviyelerindeki takimlar ile mücadele etmeleri saglanarak ‘kendi icinde’ bir adalet tesis edilmeye calisilmis.

Play Off ya da Gruplandirma Sistemi bir alternatif olarak bizde de degerlendirilebilir ama kendi sistemimizi olusturmak varken niye hep baskalarinin pesinden gitmek zorunda kaliyoruz?

Yorumlarinizi bekliyorum!
 

 
Toplam blog
: 23
: 6967
Kayıt tarihi
: 05.05.13
 
 

Eski Bankaci, Sistem Analist, Proje Yöneticisi ve Scrum Master ..