Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '09

 
Kategori
Eğitim
 

Yeni sınav sisteminde Türkçe ve Edebiyat

Yeni sınav sisteminde Türkçe ve Edebiyat
 

2010 yılında ilk kez uygulanacak YGS – LYS ( Yükseköğretime Geçiş Sınavı – Lisans Yerleştirme Sınavı ) ile üniversitelere girişte köklü değişiklikler yapıldı. 2009’a kadar uygulanan tek sınavlı sistemin yerine iki aşamalı sınav sistemine, bir bakıma, dönüş yaşandı.

Daha önce otuzar sorudan oluşan ve birinci aşama diye adlandırılabilecek bölümün yerini bu kez kırkar sorudan oluşan ve nisan ayında yapılacak YGS aldı. YGS ’ ye tüm adaylar katılacak ve tüm adaylar, toplam 160 soru için 160 dakika zamana sahip olacak.

YGS ’ deki 40 Türkçe sorusunun tamamından, bütün puan türlerinden tercih yapacak adaylar sorumlu olacak. Öğrenci hangi bölümde okuyor olursa olsun, çözeceği Türkçe soruları ona yüksek oranda katkı sağlıyor olacak. Adayın tercih edeceği yükseköğretim programı ne olursa olsun çözeceği Türkçe soruları oldukça yüksek katsayılarla adaya puan getirecek.

Kısacası YGS ’ den alınacak puanlarda; tıp fakültesini, eczacılığı, işletmeyi, hukuku veya mühendislik programlarından herhangi birini tercih edecek bir aday için Türkçe; ortalama matematik kadar puan getirecek. Bu durum 160 soru için 160 dakikanın verileceği YGS ’ de zamanı iyi kullanmanın önemini daha da arttırıyor.

Türkçede yüksek netler yapmak için sağlam bir dil bilgisine sahip olmak gerektiği gibi düzenli soru çözmek de gerekiyor. Yüksek netler yapmanın sanıldığı kadar kolay olmadığını, geçen yıl sınava giren yaklaşık bir buçuk milyon kişinin ortalamasının 14 net olması da gösteriyor. Bu durumda tüm öğrencilerin sınava kadar sistemli bir Türkçe çalışması yapmaları gerekiyor.

Haziran ayında yapılacak LYS ’ nin Türk Dili ve Edebiyatı testinde ise 56 soru için 84 dakika öngörülüyor. Bilgi ağırlıklı bu testte de zamanı iyi kullanmanın yanında sağlam bir bilgi donanımına sahip olmak da önem taşıyor. Öğrencilerin mevcut çalışmalarına ek olarak özellikle nisan ve mayıs aylarında çok yoğun edebiyat çalışmaları gerekiyor. Bu yıl eklenen yeni konu başlıklarıyla birlikte kapsamında bir genişleme ve değişim gerçekleşen edebiyat testi, özellikle lisans yerleştirmelerinde, Türkçe-Matematik ve Sözel bölümlerde okuyan öğrenciler için zorunlu test.

Gözden kaçtığını düşündüğüm önemli bir noktayı da ifade etmem gerekiyor. Bir sıralama sınavı olan YGS ve LYS ’ de fazladan yapılan her doğrunun, hatta yanlış yapılmaktansa boş bırakılmış her sorunun, önemi oldukça fazla. Ortalamanın üzerinde yapılacak her doğru yanıt çok değerliyken; ortalamanın altında kalacak netler yapmak, bir başka deyişle herkesin yaptığı kadar net yapmak, ne yazık ki, pek bir şey ifade etmiyor. Bu durumda öğrenci arkadaşlarımızın kendi sınırlarını zorlayıp yapabileceklerinin en iyisini yapmak için çalışmaları; doğru ve sistemli bir çalışmayla harcadıkları zamanın ve emeğin karşılığını fazlasıyla alacaklarını bilmeleri gerekiyor.

 
Toplam blog
: 11
: 2355
Kayıt tarihi
: 02.09.07
 
 

Özgür Ayhan Özkaynak, eğitimci olarak birçok faaliyette bulunmuştur. TED Mersin Koleji ve İDV Öze..