Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '15

 
Kategori
Bilim
 

Yeni Teleskobun 5 Devrimi

Yeni Teleskobun 5 Devrimi
 

google


ABD, ‘30 Metrelik Teleskop’ (Thirty Meter Telescobe) yapmış.

Hawai’de bir dağa yerleştirilecekmiş:

http://finance.yahoo.com/news/5-ways-worlds-most-controversial-203000038.html

Yeni teleskop, en son ve en iyi teleskop olan Hubble Teleskobu’na oranla, 144 kat (12x12) daha geniş alanı tarayacakmış ve 10 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip olacakmış.

Beş devrimi ise şöyleymiş:

Bir:

Evren’in başlangıç dönemindeki, en sönük ve en eski cisimleri tarayacakmış.

İki:

İlk gökadaların oluşumunu gözleyecekmiş.

Üç:

Karanlık maddenin Evren’i nasıl biçimlendirdiğini gözleyecekmiş.

Dört:

Her gökadanın merkezinde bir kara delik varsa, onları saptayacakmış.

Beş:

Dünya gezegeninin ikizini arayacakmış.

*

Yorumlar:

Şu ana kadar, yalnızca kabaca 1 milyar ışık yılı derine kadar, Evren’in makro-ölçekli haritası çıkarıldı. Oysa, Evren’in yarıçapı, 13,5 milyar ışık yıl değil, tahmini 78 milyar ışık yılı. Yani, Evren’in yalnızca yaklaşık 500 binde birinin haritası var elimizde.

Devamında, Evren’deki çok büyük boşluklarının ve Büyük Çekici gibi, çok büyük doluluklarının haritası da yok. O boşlukların oluşabilmesi için, çok çok büyük kütlelerin ışık hızının % 1’i hızda gitmiş olması gerekli. Bunun modellenmesi için, gözlem veri tabanı gerekli.

Şu anda Dünya türü bir gezegenin kesin yeri saptansa, insan türünün oraya gitmesi, şu anki teknolojiyle binlerce yıl alır. Ki bu eğer o, yalnız ve yalnız Samanyolu Gökadası içindeyse, yani hepi topu maksimum 100 bin ışık yılı uzaktaysa mümkün.

Artı, öyle bile olsa bile, önümüzdeki yüzyıllar boyunca o bilgi yitecek, tıpkı Eratosthenes’in hesapladığı, Dünya yarıçapı, Ay yarıçapı, Güneş yarıçapı, Güneş-Dünya uzaklığı, Ay-Dünya uzaklığı bilgilerinin (MÖ 200 – MS1600 arasında) 1.800 yıl boyunca yitmesi gibi.

Karanlık maddenin kuramsal modellemesi yapılmazsa, o bilgi yine, Dünya’nın çevresinin hesaplanmasıyla dolaşılması arasındaki 1.700 yılın akibetine uğrar.

Yani ABD, epeyi işe yaramayabilecek bilgiye yatırım yapmış, eminiz milyarlarca dolar, hem de parasızlıktan NASA küçültülürken.

Tüm bunları neden yazdık?

ABD, uzay mekiğinden beridir, uzaycılıkta zırvalıyor.

Bir de, uzaycılık tarihine baktığımızda, bu tür yeni aletlerle gelen yeni bilgilerin, eski paradigmaları onların yıkılmasını istemeyenlerce yaratılıp yıktığını görüyoruz. Yine, öyle olacak gibi.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..