Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '06

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Yeni üniversitelilere tavsiyeler...

Yeni üniversitelilere tavsiyeler...
 

Öncelikle zorlu maratonu şehit veya gazi olmadan bitirenleri tebrik ediyorum. İçinde ukde kalanlara da inşallah seneye diyorum.

Şimdi kazananlara gelince ;

Önemli olan Nereyi Kazandığınız değil nasıl okuduğunuzdur. Tabi ki kazanmak ve okumak yetmez, akıllı olmak gerekir. Elbette ki tüm tavsiyeler sadece en akıllı okuyuculara fayda verecektir. Çünki önceden dediğim gibi akıllı insanlar başkalarının tecrübelerinden, daha az akıllılar ise kendi tecrübelerinden faydalanırlar. Bu iki grup dışında kalanlar ise her şeyi defalarca tecrübe etmek zorunda olduklarından başarıya fırsat bulamazlar.

Öncelikle kendi rüzgarınızı iyi tanıyın. Bir atasözü vardır : Sakın rüzgara Karşı İşemeyin! Bilimde ve atasözünde ayıp olmaz. Orijinali bu ne yapalım.

Evet kendi rüzgarınızı iyi tanırsanız, rüzgarınıza uyumlu ortamlar bulursunuz.

Gelen okula ilk hafta içinde gidilir ve kayıt yapılır. Yurt çıkmışsa yurta yerleşilir. Fakat yurt size uygun değilse, sizinle birlikte okula başlayacaklarla birlikte öğrenci evi tercihine her zaman olumlu bakın. Kirasını ödemekte zorlanan üst sınıftan ağabeyleriniz size ev teklifi yaparlarsa bir görün. Sırtınıza alacak değilsiniz.

Ancak dikkat dikkat! Öncelikle bu kişi sizinle aynı okulda mı? ders durumu nasıl? mutlaka öğrenci işlerinden araştırın.

Buraya kadar yazımı okumaya karşı gösterdiğiniz sabra teşekkür ederim.

Şimdi daha önce söylediğimiz ve aşağıda okuyacağınız davranış aşamalarını kendinize rehber yapın başarısız olursanız gelin, ben burada olacağım. Başarılı olursanız da bana bir selam yollayın. Şevkle bekleyeceğim. Ancak bir şartım var inanacak ve güveneceksiniz.

Evet öncelikle,

Hangi üniversitenin hangi bölümüne gireceğimizden çok, o bölümde nasıl okuyacağımızın daha önemli olduğuna kesinlikle inanmalıyız. Yani Dicle Hukuk Fakültesini bitiren bir kişi, Galatasaray üniversitesi Hukuk bölümünü bitiren bir başka arkadaşından veya Gaziantep üniversitesi Endüstri mühendisliği bölümünü bitiren bir kişi, Boğaziçi üniversitesi endüstri bölümünü bitiren bir başka kişiden daha başarılı bir yaşam sürebilir. Bu yazıda elde edemeyeceğiniz tek şey var ki , o beni aşıyor : ŞANS

ŞANS dışındaki tüm çakıl taşları kolayca temizlenebilir. Nasıl mı ? Şu prensiplerle :

Şimdi kazandığınız okulun 1. sınıfına veya hazırlık sınıfına başladınız.
Düzeyiniz ne olursa olsun İLK YIL MUTLAKA YABANCI DİL SORUNUNU ÇÖZÜN. Ve ilk yılın yazını da yabancı dile ayırın. Yurt dışına gidecekseniz yurt dışını kızların masasında veya oğlanların kolunda, plajlarda, diskolarda, meyhanelerde değil ünivesite tanıtım bürolarında, meslekleri tanıtma kurslarında, şirketlerin eleman alırken aradığı kriterleri öğrenmekte değerlendirin. Mesleğiniz ile ilgili büroları ziyaret edin. Türkiye de kalacaksanız hakeza örneğin okulunuz mühendis okulu ise küçük fabrikaları; inşaat, elektrik mühendisi iseniz inşaatları, müteahhitleri, mühendisler odasını; hukukçu iseniz adliyeleri gezin, adliyedeki baro odasına girin. O çevredeki insanlarla tanışın dertleşin, dertlerini dinleyin, arkadaş edinin.

İkinci sınıfa başladınız. Eğitim senesi içinde hocalarınızdan da yardım isteyerek mesleğiniz ile ilgili iş çevresi ile tanışın. Mesleğinizin bağlı olacağı meslek odalarını, mesleğinizle alakalı vakıfları ziyaret edin.

Aynı yıl içinde mutlaka sene sonu yazında, yanında çalışabileceğiniz bir işyeri ayarlayın. Hatta bu işyerinden yaz boyu ufak da olsa bir harçlık dahi alabilirsiniz. Ancak ücreti sorun etmeyin.

Önemli husus : ayarlayacağınız bu işyeri büyük bir firma değil, küçük fakat eski bir atölye, küçük fakat deneyimli bir büro olsun. O yazı orada en alt işten başlayarak hiç boş geçirmeden değerlendirin. Sakın havalara girmeyin en basit iş bile zorunuza gitmesin. İşin mutfağını görün ve yaşayın.

 
Toplam blog
: 45
: 2970
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

İstanbul Hukuk 1990 mezunu. Hukukçu. 1997 T.o.d.a.i yüksek lisans başlama yetkinliğine sahip.&n..