Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '13

 
Kategori
Siyaset
 

Yerel seçim anketi: MHP %27

Yerel seçim anketi: MHP %27
 

Gezici Araştırma şirketi Temmuz anketi...


17 Ocak 2013 tarihinde, “Son anket, AKP düşüyor, CHP ve MHP yükselişte” başlıklı değerlendirmeyi sizlere sunmuştum.

Orada, “anketler, yaygın medyada bir tek şartla yayımlanabilir, AKP yükselişteyse, en azından oylarını koruyabiliyorsa!” demiştim.

Nitekim o günden sonra tek-tük anket yayımlandı. Hepsinde AKP’nin yüzde 50 civarındaki oy oranını koruduğu bildirildi.

Gel gelelim, ülkedeki anketler o tek-tük anketlerden ibaret değildi…

Son günlerde internete girip de “seçim anketleri”ni ararsanız, daha evvel AKP’yi 50’lerde gösteren şirketlerin yeni fakat yaygın medyada yayımlanmayan anketlerini de göreceksiniz. Oradaki Konsensüs, Metropol, Sonar gibi, 2011 seçimlerini isabetle bilmiş kuruluşların anketlerindeki ortak yan ne?

AKP’nin düşmekte, hatta erimekte olduğu!

AKP oyları;  Metropol’e göre 35,9, Konsensüs’e göre 33,9, SONAR’a göre 41,1’dir.

x   x   x

En çarpıcı sonuçlar, Gezici Araştırma Şirketi’nin anketinde ortaya çıkmış. 17 Ocak 2013 tarihli yazımızda, yine bu şirketin, o dönemdeki anketini vermiştik. Orada AKP oyları, 45,7 seviyesinde gözüküyordu.

Temmuz, “yerel seçim” araştırmasına göre ise AKP oyları 34,9’a düşmüş gözüküyor. Haddizatında bu rakam, yukarıdaki sonuçlarla da örtüşüyor. İktidar partisinde hızlı bir erimenin olduğu aşikâr!

İktidar yetkilileri, kendileri de sürekli anket yaptırıyorlar. Sonuçlar “iyi” çıktığı vakit, göğüslerini gere gere açıklıyorlar. Son zamanlarda anketlerden hiç bahsetmemeleri, hırçınlıkları, bu sonuçları herkesten iyi bildiklerinden olmasın!

Öte yandan, “yerel seçim” anketindeki en şaşırtıcı sonuç, MHP oylarında… MHP, yüzde 27,4 oy oranıyla ikinci parti konumuna yükselmiş. AKP ise hızla iniyor... Bunda, “çözüm süreci”nde, iktidarın, PKK’ya taviz verdiği algısının etkili olduğu değerlendiriliyor. Hatırlayalım: 2009’daki “Habur süreci”nde de iktidar oylarının 30’lara düştüğü anlaşılmış ve “süreç”ten vazgeçilmişti.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..