Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Yerli otomobil yapıp ihraç edecekmişiz...

Yerli otomobil yapıp ihraç edecekmişiz...
 

Yerli otomobil yapıp ihraç edecekmişiz...

İşsiz delikanlı ile sevgilisi parkta bir kanepede söyleşmekteler. Delikanlı:

- Biliyorsun ayakkabıcılık biliyorum. Bir dükkân açarım, gül gibi geçinir gideriz.

Oysa delikanlı asla ödeyemediği kadar borca batmış durumdadır. Üstelik çevredeki büyük ayakkabı üreticilerinin ona ekmek yedirmeyeceğini, kendilerine rakip yaratmayacağını pekala bilmektedir. Maksat kızın yanında olabildiğince kalabilmektir. Çünkü tek tutunacağı dal odur.

*********

İktisaden tam bağımsız olmayan ülkeler asla gerçek anlamda bağımsız değillerdir. Bu gerçeği Türkler, Osmanlı’nın son dönemlerinde çok açık görmüşler, acısını ağır bir biçimde çekmişlerdir. Cumhuriyetle birlikte tam bağımsızlık için savaşan Türk insanının çabaları 1950 den sonra hızla engellenmiş, 1980 den itibaren de yabancı uzantısı iktidarlar sayesinde kapitülasyonların günümüz versiyonu yeniden hortlatılmıştır.

Bu gün siyasal anlamda olduğu gibi ekonomik anlamda da istediğimiz adımları atmamız bu iktidarın politikaları ile maalesef mümkün değildir. Sadece AKP iktidarı dönemlerine baktığımız zaman bile bu iddiaların haklılığına karar verilecektir. Ekonomik tercihleri ile öğünen iktidara “ne yaptınız” diye sorulduğunda duble yol, TOKİ diyeceklerdir. İktidar bütün enerjisini üretmeyen yatırımlara yöneltmiştir. Özelleştirme adı altında üretimini en azından denetlediği sektörlerden de çekilmiş, yabancı devletlerin kotaları bahane edilerek çiftçinin üretmesi engellenmiştir sağlanmıştır. Bu tüketim ağılıklı ekonominin sonucu da 500 milyar doların üzerinde borç olarak hanemize yazılmıştır. Maalesef bu ekonomi politikaları ile de bunu ödeyip tam bağımsız olma imkânımız yoktur.

İşte sırf bu yüzden sanayi bakanının “Yerli araba üretip ihraç edeceğiz” sözlerine ihtiyatla yaklaşıyoruz. Keşke gerçek olsun istiyoruz ama bunun çok da imkânı olmadığını yine bakanın aynı demecinin içinde buluyoruz. Bakan,

“Türkiye’deki otomobillerin başka ülkelerin markaları olarak üretildiğine değinen Ergün, “Burada üretildikleri için bunları yerli sayıyoruz. Ama marka ve tasarımlar yerli değil. Yoksa biz zaten otomobil üretiyoruz” diyor. Bu demeci acı ile gülümseyerek okuyor ve sormadan edemiyoruz. Ürettiğimiz otomobillerde ithalat yüzdesi ne kadar? İktidar ve ona biat etmiş medyası hep ne kadar otomobil ihraç ettiğimizi gündeme getirir ama bu ihracatın yaklaşık %70 inin ithal olduğunu söylemezler. Bu da insanları kandırmanın bir yoludur. Ekonomisi esir alınmış ülkelerin öyle canlarını istediği şeyleri üretmesi maalesef mümkün değildir. Hele efendilere rekabet olacak konulara girmelerine asla izin verilmez.

Sözde ürettiğimiz bir yığın otomobil gibi bir başka marka da üretebiliriz. Ama efendilerin izni ve bu işten karı olması lazım. Değilse bu tür söylemler acı bir gülümsemeden başka bir fayda sağlamaz.

Biz gerçekten kendimize ait bir otomobil üretemez miyiz? Tabii ki üretebiliriz. Türk mühendisleri bunu tabii ki başarır. Ancak bunun için olmazsa olmaz olan ulusal bir ekonomi politikasına geçmektir. Bu da bu iktidarın işi değil.

İzmir 2011

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..