Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Yeşil kart uygulaması kalkıyor...

Yeşil kart uygulaması kalkıyor...
 

Siyasilerin oy almak için hesapsız dağıttıkları yeşil kartlar nihayet kaldırılıyor. Yeşil Kart sahipleri, banka kredi kartı harcamalarından elektrik, su kullanımlarına kadar bir çok aşamada hazırlanmış testlere tabi tutulacak. Böylece yaklaşık 9.5 milyon Yeşil Kart sahibinin gerçek ihtiyaç sahibi olup olmadığı ‘Gelir Testi’ ile ortaya çıkacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, “Gelir Testi sonunda geliri asgari ücretin üçte birinden az olanın primini devlet ödeyecek. Geri kalanlar, herkes gibi bundan sonra devlete prim ödeyecek” dedi. Kimbilir bundan sonra belki de sağlık ocağına mercedes ile gelip yeşil kartla muayene olana rastlamayabiliriz.

Yeşil Kart uygulaması bu yılbaşında sona eriyor. Yaklaşık 9.5 milyon Yeşil Kartlı’nın gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını tespit etmek üzere hazırlanan ve milyonlarca vatandaşın Yeşil Kart’tan sağladığı hakları kaybetmelerine neden olacak en kritik adım atıldı. 9.5 milyon vatandaşın gelir durumunu yeniden değerlendirecek olan “Gelir Testi Yönetmeliği” tamamlanarak Başbakanlığa gönderildi. Söz konusu yönetmelik Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Böylece, milyonlarca Yeşil Kartlı, banka kredi kartı harcamalarından elektrik, su kullanımlarına kadar bir çok aşamada hazırlanmış testlere tabi tutulacak. Uzmanlar Yeşil Kartlılar’ın yarısına yakınının bu haklarını kaybedeceğini tahmin ediyor.

Genel sağlık sigortasına geçileceği için kaldırılan bu uygulamadan sonra geliri aylık 280 liranın altındakiler ancak parasız sağlık hizmetinden yararlanacak. Yani devlet anayasada belrtilen milletin sağlığını parasız koruma mecburiyetinden vaz geçiyor. Muhtemelen yeni anayasada da böyle maddeler olmayacak.

Yeşil Kart sisteminin ortadan kaldırılmasıyla bütçedeki sağlık giderleri kaleminde 4.4 milyar liralık bir düşüş olacağı hesaplandı. Bu durum 2012 Programında da, " 5510 sayılı Kanun uyarınca yeşil kart sahiplerinin sağlık harcamalarının 2012 yılından itibaren SGK'ya devredilecek olmasından ötürü sağlık giderleri kaleminde bir önceki yıla göre 4.4 milyar TL'lik bir düşüş bekleniyor

İzmir 2011

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..